Je diskriminacija na delovnem mestu zaradi telesne teže dovoljena?

Diskriminacija zaradi starosti, spola, telesnih okvar, etnične, rasne pripadnosti, vere, prepričanj ali spolne usmerjenosti je nezakonita. Kaj pa zaradi teže?
Fotografija: Diskriminacija na delovnem mestu zaradi telesne teže še vedno zelo pogosta. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Diskriminacija na delovnem mestu zaradi telesne teže še vedno zelo pogosta. Foto: Shutterstock

Diskriminacija zaradi telesne teže na delovnem mestu je še vedno zakonita v skoraj vseh delih sveta, razen v nekaterih ameriških zveznih državah. V številnih državah so lastnosti, kot so spol, rasa, vera in spolna usmerjenost, uradno zakonsko zaščitene, kar pomeni, da jih delodajalci ne morejo uporabiti za diskriminacijo. Kar pa ne velja za težo.

image_alt
Si delavci na daljavo zaslužijo enako plačilo kot tisti v pisarnah?

Diskriminacijo doživljamo na različne načine

Čeprav živimo v 21. stoletju, ko se pričakuje, da bomo predsodke o videzu ljudi pospravili v žep, pa se po pričevanju številnih zaposlenih tovrstna diskriminacija še vedno pojavlja, največkrat zakrito. Čeprav se podjetja dobro zavedajo, da videz kandidata ne sme vplivati na zaposlitev ali napredovanje zaposlenega, se številni tega ne držijo. Vsaka opazka o teži, stilu oblačenja, uporabe ličil in podobno mora ostati neizrečena, saj lahko terja velik psihični in ekonomski davek, opozarjajo strokovnjaki.

Diskriminacijo zaradi telesne teže lahko doživljamo na različne načine, nekatere so subtilne, druge bolj očitne. Rebecca Puhl, profesorica na oddelku za človeški razvoj in družinske vede na univerzi Connecticut v ZDA je za BBC povedala: »Vidimo, da so ljudje diskriminirani zaradi svoje teže, ko se prijavljajo na razpise za delovna mesta. Manj verjetno je, da jih bodo zaposlili kot vitkejše osebe z enakimi kvalifikacijami.«

Ženske se velikokrat odločajo spremeniti svoj videz zaradi bojazni izgube službe. Foto: Getty Images/iStockphoto
Ženske se velikokrat odločajo spremeniti svoj videz zaradi bojazni izgube službe. Foto: Getty Images/iStockphoto

V študiji iz leta 2021, katere soavtorica je tudi Puhlova, je bilo v Avstraliji, Kanadi, Franciji, Nemčiji, Združenem kraljestvu in ZDA anketiranih 14 000 ljudi, ki so sodelovali v programu za uravnavanje telesne teže. Kar oseminpetdeset odstotkov anketirancev je izjavilo, da so s strani sodelavcev doživeli stigmatizacijo zaradi telesne teže. Nekaterim je bilo onemogočeno napredovanje, drugim pa so celo neupravičeno prekinili delovno razmerje.

Zaradi družbenih standardov še posebej izpostavljene ženske

Kot pojasnjuje Brian J Farrar odvetnik pri Sterling Employment Law, se diskriminacija zaradi telesne teže kaže na vseh vrstah delovnih mest, še posebej pa je pogosta v okoljih, kjer je poudarek na zunanjem videzu.  

image_alt
Dvojna merila pri vračanju v pisarne

 »Pogosteje se pojavlja tam, kjer so zaposleni v stiku s strankami, v restavracijah ali trgovinah je večja možnost, da pride do diskriminacije zaradi telesne teže,« pojasnjuje strokovnjak.

Puhlova ob tem dodaja, da so diskriminaciji še posebej izpostavljene ženske, saj se z njo srečujejo že pri nižjem indeksu telesne mase, kar pripisuje različnim družbenim standardom glede teže in privlačnosti med spoloma.

»Imate pravico do enakih možnosti!« navajajo na spletni strani Evropske komisije. In dodajajo, da je V Evropski uniji pravična obravnava osnovna pravica vsakega posameznika. Diskriminacija zaradi starosti, spola, telesnih okvar, etnične ali rasne pripadnosti, vere, prepričanj ali spolne usmerjenosti je nezakonita. Kaj pa zaradi telesne teže?

No, tale je očitno tudi v 21. stoletju, še vedno v rokah oziroma bolje rečeno na jeziku delodajalca.

image_alt
Menedžerji, pripravite se. GenZ-iji nimajo nobene lojalnosti do vas

Več iz rubrike