Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Tunizijo (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo Tunizijo.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Tuniziji:


Tunizijci so zelo vesel narod in prav zaradi tega ima vsaka vasica več praznovanj na leto, tako se lahko udeležimo različnih praznikov, kot so začetki sezone ribolova, rojstvo svetnikov, prihod pomladi in še bi lahko naštevali. Najzanimivejši prazniki so:
  • Festival jasmina se odvija v mestu Hammamet, v začetku julija
  • Mednarodni festival plesa in glasbe International Festival of Carthage, ki se odvija od julija do avgusta v amfiteatru v Tunisu.
  • Saharski puščavski festival v Douzu - posebno zanimiv za obiskovalce, ki sanjajo o prostranih sipinah in lepotah Sahare. Pri tem pa si lahko ogledate tudi njihove tradicionalne plesne prireditve, kamelje dirke in druge poslastice.
Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.
Električna napetost: Za Tunizijo sta povezani dve vrsti vtičev, tipa C in E. Vtič tipa C je vtič, ki ima dva okrogla zatiča, vtič tipa E pa je vtič, ki ima dva okrogla zatiča in luknjo za moški ozemljitveni zatič vtičnice. Tunizija deluje na 230 V napajalne napetosti in 50 Hz.

Vstop v državo: Slovenski državljani za vstop v Tunizijo do 90 dni  vizuma ne potrebujejo. Za vstop potrebujete potni list z veljavnostjo vsaj šest mesecev od datuma vstopa v Tunizijo. Mladoletna oseba, ki v Tunizijo ne potuje s svojim zakonitim zastopnikom, potrebuje pooblastilo svojih zakonitih zastopnikov (npr. staršev) ter fotokopijo potnega lista zakonitega zastopnika, ki ima enak priimek kot mladoletna oseba.

Obvestilo: Pred potovanjem v Tunizijo je dobro, da se cepite proti davici, tetanusu in tifusu. Če se podajate na več kot 3 mesečno potovanje po državi in potujete s kolesi ali se boste ukvarjali z živali ali raziskovali podzemni svet, je priporočljivo, da se cepite pred steklino, proti tuberkulozi in proti hepatitisu B. Morebitne druge zdravstvene težave so driska in druge splošne potovalne bolezni, kot so npr. slabosti. Potrebno je paziti, kaj jeste in pijete in v primeru, da dobite drisko ali slabost je potrebno piti veliko tekočine (priporočljivo je pitje ustekleničene vode), s tem boste preprečili dehidracijo. Voda iz pipe običajno ni pitna.
 
Obiskovalci naj bodo pozorni na potencialno grožnjo globalnega terorizma in možnost reakcije ob razvoju dogodkov v regiji. V preteklosti so že bili izvedeni teroristični napadi v krajih, kjer se zadržujejo turisti (marec 2015 oborožen napad na narodni muzej Bardo v središču prestolnice Tunis, junij 2015 v turističnem letovišču Sousse). Svetujemo, da se o trenutni situaciji v državi temeljito pozanimate iz vseh dosegljivih virov ter dosledno upoštevate navodila tamkajšnjih varnostnih organov.

Tunizija je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje lokalnih tradicij, običajev, navad in vere. Prav tako svetujemo, da s svojim ravnanjem ne izstopate v javnosti. V obalnih predelih države, ki so  bolj turistični, je sprejemljivo, da se popotniki oblačijo tako kot v Evropi. Tistim, ki nameravate obiskati večja mesta, verske kraje ali bolj oddaljena področja, pa svetujemo konservativnejša oblačila in izogibanje oblačilom, ki bi bila za lokalno prebivalstvo žaljiva.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Posedovanje, uporaba in trgovanje z drogami so huda kazniva dejanja. Zaporna kazen je zagrožena celo za posedovanje majhnih količin mehke droge.

Homoseksualnost se v Tuniziji smatra za kaznivo dejanje. Kazensko preganjane so tudi izven zakonske zveze.
Vir: gov.si
 

Leti in druga prevozna sredstva do destinacije

 
V Tunizijo se lahko prispe na različne načine in sicer:

Z letalom: Nacionalni letalski prevoznik je Tunisair in navadno vzleta iz glavnega letališča v bližini glavnega mesta Tunis. Habib Bourguiba International Airport (MIR) Tunizija ima Kar 25 manjših letališč, ki pa večinoma obratujejo v poletni sezoni, katera traja od aprila do oktobra.

Z avtobusom: Preko Alžirije lahko vstopate v državo s taksijem ali s številnimi avtobusi iz Libije. Priporočamo, pa da vseeno najamete vodiča.

Z avtom: Tunizija je začetna točka za pot v Saharo. Najznamenitejša pot pa gre skozi mesto Hazoua, katera pelje do Alžirije. Če se odločate za takšno pot, je najbolje, da najamete vodiča, kateri vas bo popeljal po teh misterioznih poteh.

Z vlakom: Mednarodnih železniških povezav ni.

Z ladjo: Z ladjo se lahko v državo vstopa iz Italije ali Francije.
Iz Italije: GNV ladijska linija poteka s trajekti iz Genove, Palerma in iz Rima, in do Tunisa; Grimaldi Lines s trajekti potuje iz naslednjih pristanišč: Genova, Salerno, Palermo, Civitavecchia (Rim).; Cotunav ladijska linija ima ladijsko povezavo le med pristaniščem Genova in Tunisom
Iz Francije: Cotunav in SNCM ima ladijsko linijo le med mestoma Marseille in Tunis.
 

Prehajanje meja in potovanja v in iz Tunizije


Od 1. junija 2021 morajo VSI POTNIKI, ki vstopajo v Tunizijo:
1) predložiti potrdilo o negativnem RT - PCR pregledu na COVID-19, ki ne sme biti starejši od 72 ur od odvzetja brisa. Otroci, mlajši od 12 let, so izvzeti;
2) pred potovanjem prenesite mobilno aplikacijo "E7mi" ali se povežite s spletnim mestom app.e7mi.tn/language in izpolnite obrazec za zdravstveni nadzor in zavezo za prostovoljno samoizolacijo. Izpolnjen obrazec natisnjen in podpisan posredujete  pristojnemu zdravstvenemu organu ob vstopu v Tunizijo;
3) 7 - dnevna samo izolacija.
Izjeme od obvezne samoizolacije in predložitve negativnega PCR testa.
a) Potniki, ki so že v celoti cepljeni, s potrdilom o cepljenju s kodo QR, ki ga izdajo pristojni zdravstveni organi;
b) Potniki, ki so za virusom Covid-19, zboleli največ 6 tednov pred začetkom potovanja, predložijo ustrezno zdravniško potrdilo, ki ga izdajo zdravstveni organi.
Informacije Ministrstva za zdravje so dosegljive na povezavi: http://www.santetunisie.rns.tn. V primeru morebitnih okužb s Covid19 je na voljo telefonska številka 190.
Posodobitve informacij so dostopne na: http://www.rome.embassy.si/index.php?id=6034
Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te predele države odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov. Svetujemo, da se izognete vsem potovanjem na naslednja območja:
  • Nacionalni park gora Chaambi;
  • celoten obmejni pas z Alžirijo in Libijo (južno od kraja Rjim Maatoug);
  • območje mejnih prehodov Ghardimaou, Hazoua in Sakiet Sidi Youssef vzdolž meje z Alžirijo.
Kopenske, morske in zračne meje so se ponovno odprle z veljavnimi omejitvami glede na državo odhoda in / ali prebivališča. Do nadaljnjega so prepovedani vsi leti v Združeno kraljestvo, Avstralijo, Južno Afriko in druge države z izbruhi nove različice koronavirusa in iz njih ali s tem tranzitom.
image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Romuniji (1/5)
 
Od 12. junija 2021 je Tunizija na slovenskem seznamu temno rdečih držav, kar pomeni, da se vsem osebam, ne glede na državljanstvo in prebivališče, ki pripotujejo iz teh delov, ob vstopu oziroma povratku v Slovenijo odredi desetdnevna karantena.
Vir: gov.si
 

Aktualne omejitve v Tuniziji

 
Skupno primerov
377.000
Ozdraveli
329.000
Smrti
13.792
 
Cepiva, ki so trenutno v uporabi so Pfizer, CoronaVac in Sputnik V.

Državna policijska ura je od 22. do 5. ure. Med policijsko uro lahko prebivalci svoje prebivališče zapustijo le v sili. Kavarne in restavracije obratujejo z zmanjšano zmogljivostjo.

Gibanje med mesti je dovoljeno izven policijske ure, razen na območja, kjer obstaja veliko tveganje za okužbo, ki jih določijo zdravstvene oblasti, ko se razmere spreminjajo. Vsi načini javnega prevoza (taksiji, avtobusi, vlaki in drugi) smejo obratovati v skladu s temi pravili. Upoštevajte nasvete lokalnih oblasti.
 
Obvezno je nošenje maske na javnih mestih. Če ne nosite maske, lahko tvegate  globo ali celo zapor. Kot odziv na dogodke se lahko v kratkem uvedejo dodatne policijske ure in zaklepanja. Ko potujete po državi, upoštevajte navodila lokalnih oblasti.
Vir: gov.si;  gov.uk
 

Poslovni bonton


Turisti se morajo zavedati, da Tunizija spada pod arabski svet, kjer prevladujejo drugačni običaji in pravila. Tunizijsko poslovno kulturo so oblikovali različni regionalni, kulturni in verski vplivi in ​​v različni meri se poznajo vplivi arabske / muslimanske, sredozemske in francoske kulture. 

Lokali in obleke

Tako so v obmorskih krajih ženske lahko oblečene pomanjkljivo, a bolj ko gredo proti jugu države, bolj je potrebno paziti in se zakrivati, saj v južnem delu še vedno prevladuje konzervativni način življenja. V lokalih se je potrebno vesti po njihovih običajih, kar pomeni, da v nekaterih ženska ne bo imela vstopa, saj po njihovi kulturi ženska ne spada v te prostore. To je privilegij moških. Poslovna obleka je formalna in konzervativna. Moški bi morali na začetnem sestanku nositi konzervativne poslovne obleke temne barve. V poletni vročini je pogosto mogoče opustiti suknjič. Ženske  morajo nositi poslovne obleke.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zaupanje in hierarhija sta vrednoti, posredna nekonfliktnost je njihov način

Podobno kot v drugih državah v regiji so osebni odnosi, zaupanje in hierarhija  vrednote, ki določajo lokalno poslovno kulturo. Tudi delovna kultura je bolj formalna in vljudna, denimo v primerjavi s severnoameriškimi in nordijskimi državami. Posredno in ne konfliktno komuniciranje opredeljuje način, kako se Tunizijci pogajajo s tujci.

Odločitve, tudi najpreprostejše, se sprejemajo od zgoraj navzdol. Hierarhija je v večini podjetij jasno opredeljena in vedno spoštovana. Ideje, ki jih ustvari osebje, je mogoče predstaviti le, če jih podpirajo njihovi menedžerji in jih predstavijo upravnemu odboru. Lahko pa uprava zapusti prostor, da se med pogajanji posvetuje s svojimi podrejenimi. Postopek odločanja je običajno okoren in dolgotrajen.

Osebni odnosi so temelj za posel

Osebni odnosi so ključnega pomena za sklenitev uspešnega posla v Tuniziji. Tunizijci raje spoznajo tuje kolege in vzpostavijo določeno stopnjo zaupanja, preden začnejo poslovati. Priporočljivo je vzpostaviti mrežo poslovnih znancev ali pa jih predstaviti prek skupnih znancev. 

Visoka izobrazba je bonus, urejenost ter manire prav tako

Visoka univerzitetna diploma na prestižni univerzi ali posebno priznanje na poslovnem področju bosta verjetno navdušila Tunizijce in povečala verjetnost, da se bodo obrnili na tujce. Dobro urejen videz in vljudne manire prav tako močno prispevajo k spoštovanju na strani Tunizijcev.

Prvi stik

Dobro je, da sestanke potrdite nekaj dni pred predvidenim datumom. Zaradi ekstremne vročine, pa tudi visokega prazničnega obdobja, se je priporočljivo izogibati načrtovanju sestankov julija in avgusta. Če je le mogoče, se je treba izogibati tudi mesecu, ko praznujejo ramazan. 
image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli na Mavriciju (1/5)

Jezik in čas

Večina Tunizijcev obvlada francoščino, ne pa nujno tudi angleščino, zato je bolje preveriti, ali bo potreben tolmač. V Tuniziji je točnost slabo spoštovana.  Sestanki se lahko začnejo tudi pozneje, kot je predvideno. Sestanki imajo lahko dnevni red, običajno pa služijo kot izhodišče za razpravo.

Pozdravljanje in naslavljanje

Rokovanje je najpogostejša oblika pozdrava moških sodelavcev. Sodelavke se lahko pozdravljajo tudi s stiskom rok, lahko pa zadošča tudi preprosto prikimavanje. Ko pozdravljate nekoga nasprotnega spola, je primerno počakati, da ženske najprej podajo roko. Nekateri Tunizijci se morda vzdržijo rokovanja z nekom nasprotnega spola. Naslovi so v Tuniziji pomembni, še posebej, ko nagovarjajo visokega vodjo. Primerno je uporabiti "Monsieur" za moške in "Madame" za ženske, čemur sledi njihov priimek.

Darilna politika

Majhna darila si lahko izmenjate po prvem sestanku. Če ste povabljeni v tunizijski dom, je primerno s seboj prinesti pecivo, oreščke, sadje, torto, sladkarije ali cvetje. Alkoholu se je treba izogibati, razen če zagotovo veste, da gostitelj uživa alkohol.

Vizitka

O izmenjavi vizitk ni uradnega protokola. Primerno je prinesti dve kartici, eno tiskano v angleščini in francoščini, drugo pa v angleščini in arabščini. Pri predložitvi kartice mora biti stran, na kateri je jezik vašega gostitelja, obrnjena navzgor. Prav tako je dobro, da si kartice najprej zamenjate z višjimi menedžerji.
Vir: santandertrade.com
 

Prvič v Tunizijo?

 
Nekaj osnovnih besednih zvez:

Pozdravljeni - Marhaban (marhabra)
Adijo - Ma'assalama (ma-a salama)
Dobro jutro - Sabar al khayr (sabar el care)
Prosim - Min fadlik (min fadlik)
Hvala - Shukran (pretresen tek)
Žal - Aasef (ahasafa)
Kako si - Kaif halik? (Kaif ha lik)
Ne razumem - La afham (la afham)
Ali govoriš angleško? - Hal tatakallam 'ingilizi? (hal tatakalam ingleezi)
Da - naaam (na-am)
Ne - laa (la)


 

Več iz rubrike