Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Egipt (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Egipt.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Egiptu:

 
v letu 2021  
7. januar koptski božič
25. januar dan revolucije 25. januar
25. april dan osvoboditve Sinaja
1. maj praznik dela
2. maj koptska velika noč
3. maj festival pomladi
13. maj Eid al-Fitr (konec ramadana)
14. in 15. maj Eid al-Fitr (dela prosta daneva)
30. junij dan revolucije 30. junij
19. julij dan Arafata
20. julij Eid al-Adha (praznik žrtvovanja)
21., 22. in 23. julij Eid al-Adha (dela prosti dnevi)
23. julij dan revolucije 23. julij
10. avgust muharram (islamsko novo leto)
6. oktober dan oboroženih sil
19. oktober obletnica rojstva preroka Mohameda

V Egiptu je uradni vikend petek in sobota. Datumi islamskih praznikov, ki so vezani na gibanje Lune, niso fiksno določeni in se lahko zamaknejo za en dan.

Vir: www.timeanddate.com
image_alt
V katerih občinah Slovenci služijo največ in kje najmanj?

Priporočena dnevnica znaša:  44 USD

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

Električna napetost: 220 voltov, 50 Hz AC. Vtikač je običajen, z dvema jezičkoma (europlug). Adapter ni potreben.

Vstop v državo: Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Egipt.
Vizum za turistični obisk je možno zaenkrat še pridobiti na mejnih prehodih (kopenskih, pristaniških ali na letališčih). Slovenski državljani, ki potujejo v Egipt morajo imeti potni list veljaven še najmanj 6 mesecev od dneva izdaje vizuma.

Egipt uvaja elektronski vizum (e-vizum). Zanj se zaprosi preko spletne strani https://visa2egypt.gov.eg. Sistem bo nadomestil izdajo vizumov na meji. Za vizum je potrebno zaprositi najmanj 7 dni pred načrtovanim potovanjem.

Vizum ni potreben za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov - do 90 dni.
 
Dodatni dokumenti, potrebni za vstop:
  • Zahteve za potrdilo o rumeni mrzlici: Preverite, ali potrebujete potrdilo o rumeni mrzlici, tako da obiščete Nacionalno zdravstveno mrežo za potovanja in spletno mesto TravelHealthPro Centra.
  • Predhodno potovanje v Izrael: Predložiti morate dokumente, ki dokazujejo vaše predhodno oziroma tranzitno potovanje čez Izrael, na primer izraelski vstopni/izstopni žig v potnem listu, običajno ne povzročajo težav pri vstopu v Egipt. Pravico do vstopa v državo pa morajo določiti egiptovske oblasti. Če imate pomisleke, se obrnite na egiptovski konzulat.
  • Delovna dovoljenja: Če zaprosite za delovno dovoljenje, morate predložiti dokazila o testiranju na HIV.
Priporočilo: Zaradi politične situacije v Egiptu, pred odhodom obvezno preverite situacijo pri pristojnih državnih institucijah. Pozorni bodite na higieno, saj ta dostikrat ne dosega osnovnih standardov. Posledično velik odstotek turistov dobi različne viroze. Priporočljivo je, da imate s seboj različna zdravila, ki lajšajo simptome diareje, napenjanja itd.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Opozorilo: Opozarjamo na možnost terorističnih napadov predvsem na severnem delu in v notranjosti Sinajskega polotoka, zato odsvetujemo izlete izven turističnih središč, čeprav tudi v njih velja previdnost.

Izredne razmere, ki jih je razglasil egiptovski parlament zaradi terorističnih napadov, so še v veljavi.

Za celotni polotok Sinaj velja uradna prepoved dostopa z vozilom na štirikolesni pogon. Egiptovske oblasti so leta 2017 dodatno prepovedale uporabo motornih koles na območju centralnega in severnega dela polotoka Sinaj (prepoved še vedno velja). Nekatere cestne povezave na meji z južnim delom polotoka Sinaj (cesta Suez-Taba) so za tuje državljane zaprte.

Pri obisku turističnih znamenitosti priporočamo upoštevanje navodil lokalnih varnostnih organov in organizatorjev potovanj.

Popotnicam in turistkam svetujemo, da uporabljajo konzervativna, nevpadljiva oblačila in se ne zadržujejo same v nočnih urah. Egipt namreč velja za tradicionalno družbo in prav tovrstni pogled in razumevanje se v zadnjem času krepi.

Slovenskim državljanom, ki se nahajajo v Egiptu ali se odločajo za pot v to državo, svetujemo previdnost, upoštevanje napotkov in usmeritev pristojnih lokalnih oblasti ter natančno seznanitev z razmerami v krajih, ki jih nameravajo obiskati. Ob tem državljanom svetujemo, da med bivanjem/nahajanjem ali tranzitu v/skozi Egipt, na socialnih omrežjih, ne objavljajo kakršnih koli do Egipta kritičnih vsebin.

ZDA in Velika Britanija so z 21. marcem 2017 potnikom na letih z in na 10 letališč: Kairo, Aman, Kuwait City, Casablanca, Doha, Riad, Jeddah, Abu Dhabi, Dubaj ter Istanbul prepovedale elektronske naprave v osebni prtljagi, ki so večje od mobilnega telefona (tablice, računalniki itd.).
image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Litvi (1/5)

Opozarjamo na vnos zdravil v državo, ki vsebujejo opijate. V kolikor potujete s tovrstnimi zdravili, priporočamo, da imate seboj zdravniško potrdilo, ki vsebuje predpisano zdravilo in količino.

Svetujemo, da vzamete s seboj fotokopijo identifikacijskega dokumenta (potnega lista) oziroma imate to kopijo dosegljivo na elektronskem naslovu.

Posedovanje, uporaba ali preprodaja drog je v Egiptu hujše kaznivo dejanje, za katero je že za manjše količine zagrožena dolgoletna zaporna kazen (25 let).

Predlagamo pridobitev podrobnih informacij pri izbiri lokalnih turističnih agencij, predvsem na področju storitev športnega potapljanja, saj je zaradi gospodarskih razmer možnost dotrajane opreme in infrastrukture.
 

Leti in druga prevozna sredstva do destinacije

 
V Egipt se lahko prispe na različne načine in sicer:

Z letalom: Egipt ima več mednarodnih letališč: Cairo International Airport, Luxor International Airport, Aswan International Airport, Hurghada International Airport, Sharm El-Sheikh International Airport, Burg Al-Arab International Airport in Marsa Alam International Airport.
Z avtobusom: Možen je potovati preko Izraela. A pazljivo - v kolikor planirate potovanje še naprej v arabske države, vam to opcijo odsvetujemo. Sirija, Iran in Libija ponavadi zavrnejo vstop osebam, ki imajo v potnem listu zabeležen obisk Izraela.
Z avtom: Priporočljivo je, da se tej možnosti vstopa izognete. Bencin je v državi izredno drag, prav tako pa so vozniške navade Egipčanov zelo drugačne od zahodnjakov.
Z ladjo: Dostop v Egipt je iz sosednjih držav možen tudi s trajektom. Povezava z ladjo med Benetkami in Aleksandrijo pa je bila zaradi politične situacije prekinjena.

Vir: gov.si
 

Prehajanje meja in potovanja v in iz Egipta


Komercialni leti v in iz Egipta ostajajo omejeni. Za najnovejše informacije, se obrnite na vašega letalskega prevoznika.

Na spletnem mestu TravelHealthPro preverite najnovejše informacije o nevarnosti covid-19 za Egipt.

Ob prihodu v Egipt, je treba opraviti PCR test, ki ne sme biti starejši od 72 ur (otroci do 6. leta so tega oproščeni). Veljavnost se lahko podaljša na 96 ur, za potnike iz Japonske, Kitajske, Tajske, Severne Amerike, Južne Amerike, Kanade, Londona, Pariza in Frankfurta. Potrdilo mora biti v treh izvodih ter napisano v angleškem in arabskem jeziku, nato pa še žigosano v pooblaščenem laboratoriju. Vsi potniki morajo ob prihodu predložiti dokazilo o zdravstvenem zavarovanju ter izpolniti obrazec HEALTH DECLARATION FORM (potnik prejme obrazec z navodili ob končnem obvestilu oz. na dan odhoda na letališču), ki ga ob prihodu na letališče predajo zdravstvenemu osebju.

Ob vstopu v Egipt popolnoma cepljeni ne potrebujejo PCR testa. To velja 14 dni ali več po drugem cepljenju (z Johnson po prvem cepljenju). Dokument o dokazilu o cepljenju mora imeti QR kodo in ga pridobite na portalu ZVem.

Potniki, brez PCR testa, lahko le – tega opravijo samoplačniško, na letališču, po pristanku (testiranje opravlja Ministrstvo za zdravje Egipt), katerega cena znaša 30,00 USD. Potniki lahko po opravljenem PCR testu zapustijo letališče in se odpravijo v rezerviran hotel/nastanitev, kjer morajo biti vse do rezultata testa najmanj 24 ur v samoizolaciji, v sobi (za hotelske goste v času samoizolacije, hotel poskrbi za dostavo pijače in hrane v sobo) – hotelskih storitev v tem času ni možno koristiti. Stranke, ki se odločijo narediti PCR test v Egiptu, si morajo same urediti individualni transfer do izbranega objekta.

Priporoča se potovanje polno cepljenim, necepljenim pa se ga odsvetuje.

Ker nimamo več seznamov držav, velja, da je potrebno ob vrnitvi v Slovenijo obvezno predložiti enega izmed pogojev PCT.

Vir: edition.cnn.com
 

Aktualne omejitve v Egiptu

 
Total cases
284,000
Recovered
230,000
Deaths
16,518
 
Egipt v vseh primerih izvaja 14-dnevne karantene in druge preventivne ukrepe za ljudi, ki so bili v Egiptu pozitivni na covid-19.

Cepiva, ki so trenutno v uporabi so AstraZeneca, Sputnik V, CoronaVac in BIBP. Polno cepljene je 2,7% populacije.

Slovenija mu je v juliju donirala 250000 odmerkov cepiva AstraZeneca.

Odziv egiptovskih oblasti na koronavirus se razvija, lokalni ukrepi pa se lahko spremenijo in v kratkem ter brez opozorila uvedejo nove omejitve.

Trenutno veljajo omejitve javnega prevoza od polnoči do 4. ure zjutraj. Obstajajo tudi omejitve za šole, univerze, kavarne, bare, klube, hotele in turistične lokacije, ki delujejo z zmanjšano zmogljivostjo. Oblasti lahko objavijo zaprtje javnih površin, vključno s parki in plažami v kratkem času, zlasti ob praznikih. Upoštevati morate navodila lokalnih oblasti. Nošenje zaščitnih mask je obvezno v zaprtih javnih prostorih, vključno z vladnimi zgradbami, zasebnimi pisarnami, nakupovalnimi centri, prodajalnami in javnim prevozom, vključno z zasebnimi taksiji. Velike poroke v zaprtih prostorih, pogrebi, festivali ali druga množična srečanja so odpovedana za nedoločen čas. Podjetja, kot so restavracije in kavarne, morajo delovati s 50 odstotki zmogljivosti ali manj.

Egiptovske oblasti lahko uvedejo obvezno karanteno za obiskovalce, ki so bili pozitivni na koronavirus v vladni bolnišnici za izolacijo, potencialno na oddaljeni lokaciji. Dostop za družinske člane je lahko močno omejen ali nemogoč.

Posamezniki, ki se ne držijo previdnostnih ukrepov, kot je nošenje maske v zaprtih prostorih, so lahko kaznovani z denarno kaznijo ali pregonom.

Vir: eg.usembassy.gov
Kairo, Egipt, Foto: Shutterstock
Kairo, Egipt, Foto: Shutterstock

Poslovni bonton


Egipt je muslimanska država, zato je potrebno vedno spoštovati muslimanske običaje.

Desna za hranjenje, leva za umivanje

Uporablja se samo desna roka, saj je leva namenjena osebni higieni.

Pazite na svoje noge

Kazanje podplatov Egipčani razumejo kot žalitev. Zato ni priporočljivo imeti prekrižanih nog.

Če kaj ostane, je to dobro

Ko pustite nekaj hrane na krožniku, gostitelju sporočate, da vam je bilo všeč. Če ne pustite nič gre za neprijazno gesto in vam bodo na krožnik ponovno naložili.

Napitnina oziroma oziroma baksheesh

Napitnina je običajna in znaša ponavadi 10 % vrednosti računa. Račun v restavraciji običajno v celoti poravna tisti, ki je povabil. Nikoli ne ponujajte bakšiša pripadnikom srednjega in višjega sloja.

Osebni stik je ogromnega pomena, hvaljenje = spoštovanje

Osrednjega pomena za poslovanje v arabskem svetu so intenzivni osebni stiki. Zelo pomembno je dobro spoznati poslovnega partnerja in mu omogočiti, da spozna slovensko poslovno okolje in poslovne običaje. Vzpostavitev medsebojnega zaupanja je namreč temelj za sklenitev posla. Obnašajte se spodobno. Ko obiščete poslovnega partnerja, ne preidite takoj na posel. Če partnerja poznate, se pogovarjajte o splošnih stvareh, lahko o otrocih. Pogosto je medsebojno hvaljenje in izražanje spoštovanja.

Vera, ponos in dostojanstvo

V splošnem se v Egiptu velik pomen pripisuje religiji, dostojanstvu, ponosu, družbenemu stanu, časti in slovesu. Lojalnost družini je najvišja vrednota in družinski interesi imajo prednost pred individualnimi.

Znanje njihovih običajev in izrazov izkazuje spoštovanje

Seznanite se z lokalno kulturo. Spoštujte islamsko vero. Naučite se osnovnih arabskih izrazov in pozdravov.

Samozavestnost domačinov

Egipčani so zelo ponosni, samozavestni in neskromni. Upoštevajte to, ko se vam predstavljajo ali ko vam predstavljajo svoje podjetje. Realnejšo sliko o podjetju lahko dobite s postavljanjem podrobnih podvprašanj. Po drugi strani nikoli ne izpostavljajte svojih slabih lastnosti ali omejitev, saj sogovorniki tudi sami tega niso navajeni početi in tozadevno resnicoljubnost dojemajo kot šibkost in nezanesljivost.
image_alt
Podjetniške zgodbe: Kodila

Pogajanja

Zavedajte se, da je vsaka stvar lahko predmet pogajanj. Pri pogajanjih je potrebno biti vljuden, a trden. Kar je dogovorjeno, je potrebno spoštovati, spreminjanje pogajalskih izhodišč na slabše ne pride v poštev (bolje je začeti na višjem nivoju in potem po potrebi popuščati). Na splošno ni priporočljivo, da ste odvisni od egiptovskega (arabskega) tržišča - vstop na ta trg naj sledi predhodnim uspešnim izkušnjam, na področju mednarodnega poslovanja.

Obleke

Za moške sta priporočljivi obleka in kravata, dolge hlače in srajca z dolgimi rokavi. Za ženske velja, da naj v javnosti vedno nosijo spodobna oblačila. Srajca z dolgimi rokavi (vsaj do komolca), krilo naj sega vsaj pod kolena. Poleg tega ni priporočljiv viden nakit, posebej okoli vratu. Pri obisku mošeje se priporoča naglavna ruta.
 
Točnost je lepa čednost, v nasprotnem primeru se brez skrbi sklicujte na promet

Bodite točni na poslovni sestanek, a pričakujte, da vaš gostitelj ali drugi partnerji ne bodo. Promet v Egiptu je kaotičen in predstavlja upravičen, a tudi priročen izgovor za zamudo.

Nasveti:
  • Bodite iznajdljivi. Egiptovski trg je kompleksen in konkurenčen. Dober lokalni agent vam bo pomagal na poti k uspehu.
  • Bodite fleksibilni, saj se egiptovski trg hitro spreminja. Raziskujte še druge trge. Ne pričakujte, da bodo veljala določila pogodbe cel čas trajanja pogodbe.
  • Birokracija je zelo počasna, zato vam priporočamo veliko mero potrpežljivosti.
  • Precej učinkoviti so pogosti poslovni obiski ter oseben odnos s tistimi, ki sprejemajo odločitve.
  • Poslovna srečanja so velikokrat prekinjena zaradi telefonskih klicev, obiskov prijateljev in družine.
  • Poslovne vizitke naj bodo natiskane na eni strani v angleškem jeziku, na drugi strani v arabskem.
Več informacij o poslovnih navadah lahko najdete na strani World Business Culture.

 Vir: bizbon.com
 

Prvič V Egipt?

 
Nekaj osnovnih besednih zvez:
   
OK maashi Tayyib tamaam Okey
Ja, seveda!/Hvala! aywa, tab3an/shukran
Žal ne!/Hvala! la, aasif/shukran
 

Več iz rubrike