Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Bermudo (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Bermudo.
Fotografija: Bermuda. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Bermuda. Foto: Shutterstock

Poslovne navade pri potovanju v Bermudo, letalske povezave in aktualna situacija v zvezi s koronavirusom

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Bermudi v letu 2021:

Novoletni dan

Petek, 1. januar

Dober petek

petek, 2. april

Bermudski dan

Petek, 28. maja

Dan narodnih herojev

Ponedeljek, 21. junija

Dan emancipacije

Četrtek, 29. julij

Dan Marije Prince

Petek, 30. julij

Praznik dela

Ponedeljek, 6. septembra

Dan spomina

Četrtek, 11. november

Božični dan

Ponedeljek, 27. december (ker pade božič na soboto, bodo vladne pisarne zaprte v ponedeljek, 27. decembra)

Boksarski dan

torek, 28. decembra (ker je dan boksanja v nedeljo, bodo vladne službe zaprte v torek, 28. decembra)

Vir: gov.bm

Priporočena dnevnica znaša 50 ameriških dolarjev.

Informacije glede diplomatsko konzultarnih predstavništev, vizumov in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani https://www.gov.si/.

Električna napetost: Za Bermude obstajata dve povezani vrsti vtičev, tipa A in B. Tip vtikača A je vtič, ki ima dva ravna vzporedna zatiča, tip B pa vtič, ki ima dva ravna vzporedna zatiča in ozemljitveni zatič. Bermuda deluje na napajalno napetost 120V in 60Hz.

Slovenski državljani za vstop na Bermude ne potrebujejo vizuma.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Kanadi (1/5)

Voda je na splošno varna za pitje. Upoštevajte, da sta na Bermudskih otokih dva vira vode. Večina se pridobiva v obliki deževnice, ki se zbira z odtokom s streh in shranjuje v podzemnih cisternah, drugi vir pa je iz »Bermudske vode« (pod blagovno znamko Watlington Water).

Za posedovanje ali uvoz mamil, tudi majhnih količin, so zagrožene visoke kazni. Bermudi so precej konzervativna država. Pitje alkohola v javnosti zunaj lokalov, ki so temu namenjeni, ni dovoljeno.

Vir: gov.si

Leti in druga prevozna sredstva do destinacije

V Bermudo se lahko prispe na različne načine. Bermudski otok je zlahka dosegljiv z letalom, križarko ali zasebnim plovilom.

 • Z letalom: Poletite na Bermude in si zagotovite vrhunsko otoško izkušnjo. Letite lahko iz New Yorka, Toronta ali Londona.
 • Z ladjo: Bermudska trajektna storitev ponuja odličen način za potovanje po otoku in uživanje v pogledu na Bermude z vodne perspektive. Trajekti plujejo s trajektnega terminala Front Street Hamilton s potmi do Royal Naval Dockyard, Paget, Warwick in Southampton. Čeprav s trajektom morda ne boste mogli priti do vseh kotičkov otoka, je to pomemben del Bermudskega sistema javnega prevoza. V mnogih primerih bi bila trajektna storitev veliko bolj priročna in hitrejša od avtobusa ali celo taksija. Prednost takega načina prevoza je seveda tudi slikovitost. Več križarskih linij vozi na Bermude od aprila do novembra.

Hoteli in nastanitve

 • Hoteli

Bermuda je blagoslovljena s široko paleto namestitvenih možnosti, od katerih mnoge ponujajo osupljiv razgled na Atlantik, čeprav se nekateri hoteli ne nahajajo neposredno na plaži. Na otoku je več kot 50 hotelov in letovišč, ki so privlačni za različne dopustnike, vključno z družinami in pari.

Najboljša letovišča v regiji Bermuda so Pompano Beach Club, Hamilton Princess & Beach Club in The Reefs Resort & Club.

Najboljši luksuzni hoteli v regiji Bermuda so Rosedon Hotel, The Loren at Pink Beach, Hamilton Princess & Beach Club.

Cene nočitev za eno osebo v štirizvezdičnih hotelih se gibljejo od 200 do 437 evrov. Bermuda torej nikakor ni poceni. 

 • Hostli

Hostel je vaša vstopnica za odlično potovanje na Bermude. Nekateri vključujejo zasebne sobe, drugi pa zakonske postelje ali pograde, tako da si lahko med sabo razdelijo stroške vsi, ki potujejo. Če potujete sami, so hostli popoln način, da poiščete svojo družino Bermudov in morda celo najdete prijatelja.

Prehajanje meja ter potovanje v in iz Bermude

Preden odpotujete na Bermude, si vzemite trenutek in se seznanite z zahtevami za vstop ter z zdravstvenimi in varnostnimi ukrepi na otoku.

Vsi potniki, ki prispejo na Bermude, morajo upoštevati zahteve, določene v odredbi o karanteni (COVID-19) (št. 3) 2020.

Bermuda. Foto: Shutterstock
Bermuda. Foto: Shutterstock

Od 23. avgusta 2021 dalje prejmejo vsi imunizirani potniki ob prihodu na Bermude rdečo zapestnico. Imunizirani potniki, ki so pred tem opravili test, jo morajo nositi, dokler ne prejmejo negativnega izvida, opravljenega pred prihodom. Imunizirani potniki brez predhodnega testa jo morajo nositi, dokler ne prejmejo negativnega testa na četrti dan od prihoda.

Otrokom, mlajšim od dveh let, za potovanje na Bermude ni treba opraviti PCR testa za covid-19 ali imeti potovalnega dovoljenja.

Prav tako morajo vsi neimunizirani otroci, ki potujejo z imuniziranim staršem/skrbnikom, poskrbeti, da bodo ob prihodu prejeti rdečo zapestnico, ki jo morajo nositi, dokler ne prejmejo negativnega rezultata testa na četrti dan od prihoda.

Otrokom, mlajšim od dveh let, za potovanje na Bermude ni treba opraviti testa za COVID-19 PCR ali imeti potovalnega dovoljenja.

Vsi obiskovalci, stari dve leti in več, morajo za prihod na otok zaprositi in izpolniti dovoljenje za potovanje covid-19 en do tri dni pred prihodom na Bermude. 

Prebivalci Bermudskih otokov, stari dve leti ali več, morajo prav tako zaprositi in izpolniti dovoljenje za potovanje covid-19 en do tri dni pred prihodom na Bermude. Kdor tega ne stori, je v prekršku.

Vsi obiskovalci, stari dve leti in več, morajo v štirih dneh po prihodu na Bermude opraviti negativen test.

Imunizirani prebivalci in obiskovalci, stari dve leti in več, se morajo testirati in sicer četrti in 10. dan od prihoda na Bermude.

Imunizirani prebivalci, stari dve leti ali več, ki pred prihodom niso opravili testa, bodo v karanteni prve štiri dni bivanja na Bermudih. Zahteve za veljaven preizkus najdete tukaj.

Neimunizirani potniki bodo v karanteni 14 dni v svojem bivališču ali na lokaciji, ki jo financirajo sami. 

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Severni Makedoniji (1/5)

Neimunizirani otroci, ki potujejo z imuniziranimi starši / skrbniki, se morajo testirati ob prihodu ter četrti, 10. in 14. dan od prihoda na Bermude.

Pravila, ki veljajo od 26. septembra 2021 dalje:

 • Neimunizirani potniki morajo iti v obvezno 14-dnevno karanteno, ki jo opravijo v namestitvi po svoji izbiri (doma ali v drugi namestitveni enoti).
 • Neimunizirani potniki bodo morali navesti, ali lahko v karanteni ostanejo sami ali si bodo gospodinjstvo delili z drugimi. Če si gospodinjstvo delite z drugimi:
 • Potnik bo moral navesti imena in kontaktne podatke vseh članov gospodinjstva. 
 • Kontaktirali bodo vse odrasle družinske člane in jih prosili, naj podpišejo odpoved in s tem potrdijo, da se z njo strinjajo:
 • Karantena s potnikom za preostanek potnikove karantene;
 • Med karanteno nositi rdečo zapestnico in
 • Opravite test 14 dni po prihodu na Bermude (ta test bo načrtovan za člane gospodinjstva). 
 • Preverite najnovejše informacije o tveganju zaradi okužb s covidom-19 za Bermude na spletnem mestu TravelHealthPro.
 • Za nadaljnje nasvete o potovanjih v tujino in zmanjševanju širjenja respiratornih virusov med pandemijo covida-19 obiščite spletno stran TravelHealthPro.
 • Preverite zahteve za vstop, če želite izvedeti, kaj boste morali storiti, ko prispete na Bermude.

Mednarodno letališče LF Wade je odprto za komercialne lete. Vsi popotniki na Bermudi, ki prihajajo iz Brazilije, Indije ali Južne Afrike ali so obiskali Brazilijo, Indijo ali Južno Afriko v 14 dneh pred prihodom na Bermude, morajo ob prihodu na Bermude v 14-dnevno karanteno v svoji namestitveni enoti. Zaradi pandemije covida-19 je vlada Bermudskih otokov uvedla protokole za obiskovalce, ki vključujejo zahtevo, da tako obiskovalci kot prebivalci zaprosijo za dovoljenje za potovanje. 

Bermuda. Foto: Shutterstock
Bermuda. Foto: Shutterstock

Avtobusni prevoz na Bermudih se trenutno izvaja v omejenem obsegu, zato morate pred koriščenjem storitve preveriti, kakšno je trenutno stanje. Spletna stran vlade Bermudskih otokov ponuja informacije o javnem prevozu. Nerezidenčni obiskovalci Bermudskih otokov bi morali upoštevati lokalne nasvete in smernice.

Vir: gov.bm

Ker nimamo več seznamov držav, velja, da je potrebno ob vrnitvi v Slovenijo obvezno predložiti enega izmed pogojev PCT.

Aktualne omejitve v Bermudi

Skupno primerov

5.612

Smrti

96

Cepivi, ki sta trenutno v uporabi, sta Pfizer in AstraZeneca. Cepljenega je 68,4 odstotka prebivalstva.

Zaradi vse večjega števila primerov okužb s covidom-19 na Bermudih so v petek, 17. septembra 2021, začele veljati naslednje omejitve:

 • Restavracije, bari, nočni klubi in ponudniki športnih dejavnosti ali klubi članov lahko za vsako mizo posedejo največ 10 strank, med mizami pa mora biti razmak šest čevljev. Storitve v baru bodo še naprej dovoljene, vendar stranke ne smejo ostati pri pultu.
 • Maske so potrebne v zaprtih prostorih in jih je treba nositi tudi v prenatrpanih zunanjih okoljih pa tudi tam, kjer ni mogoče vzdrževati fizične razdalje šestih metrov.
 • Za čolne ni dovoljen dvig s raftom.
 • Ljudi spodbujajo k delu od doma, kjer je to mogoče.

Za dodatne informacije o omejitvah se obrnite na spletno stran vlade Bermudov. Celoten seznam bermudskih predpisov glede koronavirusa lahko najdete na spletni strani vlade Bermudskih otokov.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Severni Makedoniji (1/5)

Poslovni bonton

 • Pozdravi, naslavljanje in vizitke

Bermudci cenijo dobre manire in vljudnost. Ob srečanju se običajno rokujejo in si včasih izmenjajo vizitke. Cenijo, da jih naslavljajo z njihovim priimkom (na primer: gospod Smith ali gospa Brown). 

 • Točnost

Poslovni obiskovalci bi morali biti točni.

 • Obleke

Pričakuje se ustrezna poslovna oblačila (tj. obleke), zlasti med profesionalci. V poletnih mesecih mnogi bermudski moški nosijo bermuda hlače za poslovne priložnosti ter za druge družabne dogodke. Kratke hlače se nosijo tri centimetre nad kolenom, skupaj z bermudami (do kolen), majico s kratkimi ali dolgimi rokavi na gumbe, kravato in eno- ali dvojno zapenjalnim temno modrim blazerjem, športnim plaščem oziroma laneno jakno. Obute imajo črne ali rjave natikače z resicami, odvisno od barve kratkih hlač, a vseeno so najprimernejši čevlji. Ženska profesionalna oblačila vključujejo obleke in visoke pete.

Vir: privacyshield.gov

Nekaj osnovnih besednih zvez

Z močnimi vplivi iz Anglije, Portugalske in Karibov se je bermudski način govora razvil v lasten jezik. Tukaj je nekaj slengovskih besed, ki jih uporabljajo domačini:

 • Bermy - lokalni način za skrajšanje izraza Bermuda. 
 • Ace Boy ali Girl - Nekaj, čemur bi rekli vaš najboljši prijatelj.
 • Greeze - Ogromen okusen obrok, ki ga lahko uporabite za označevanje najbolj priljubljenih kulinaričnih jedi Bermudskih otokov: globoko ocvrt ribji sendvič z dodatkom tatarske omake.
 • Chingas! - To je fraza, ki jo lahko izrečete, ko vas kaj preseneti ali navduši. To boste najverjetneje rekli, ko boste videli zloglasne rožnate peščene plaže.

Vir: bermudiana.com

Več iz rubrike