Odpiramo vrata tujine: Malta; gospodarstvo (2/5)

V seriji prispevkov nove rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo drugega od petih o Malti, ki bodo objavljeni vsak dan do petka ob 12. uri.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Za otok, ki je bil še ne tako dolgo nazaj britanska kolonija in kjer živi le nekaj več kot 400.000 ljudi, se je Malta gospodarsko precej dobro razvila. Glavne malteške industrijske panoge so:
 • lahka industrija;
 • mednarodna trgovina;
 • turizem: za turiste so na Malti ustvarjeni vsi pogoji, ki jim omogočajo, da preživijo svoj čas raznoliko in udobno. Malta ponuja najboljšo kombinacijo cene, glede na vrednost (value for money). Vsako leto otok obišče več kot milijon ljudi, kar je precej velika številka tudi za precej večje države. Turistični obisk se povečuje iz leta v leto, kar ima ugoden učinek na BDP;
 • banke in finančne storitve;
 • elektronska industrija;
 • tekstilna industrija;
 • kemična in farmacevtska industrija;
 • poleg tega se Malta specializira za popravilo morskih plovil.
Malta spada med dokaj razvite svetovne ekonomije. Do leta 1800 so glavni del otoške ekonomije predstavljal bombaž, tobak in ladjedelništvo. Ogromen napredek je malteško gospodarstvo doseglo z odprtjem Sueškega prekopa leta 1869.
Zaradi ugodne davčne zakonodaje postaja Malta v zadnjih letih tudi pomemben center internetnega igralništva in internetnih športnih stavnic.
 

Pregled gospodarskih gibanj na Malti


FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Kmetijstvo je na Malti precej skromno razvito. Še največ izvozijo krompirja. Industrijski sektor vključuje tekstil, obutev in oblačila, plastiko, elektronske komponente in električno opremo. Daleč najpomembnejša panoga pa je turizem, ki predstavlja 35 % BDP. Vsako leto otok obišče več kot milijon turistov.

Glavni trgovinski partnerji so Italija, Francija, Velika Britanija, ZDA in Nemčija.

Malta ima odlično poslovno infrastrukturo z dobrimi telekomunikacijami. Ugodno podnebje in stalen dotok turistov ustvarjajo odlične pogoje za poslovanje v državi. Malta ponuja zelo konkurenčno naložbeno ozračje za osnovno proizvodnjo, pa tudi za storitve v naslednjih sektorjih:
 • biotehnologije,
 • farmacija,
 • avtomobilizem,
 • pomorstvo,
 • elektronika,
 • razvoj programske opreme,
 • finančne storitve.

Zanimivosti – poslovno sodelovanje med Malto in Slovenijo


Veljavni sporazumi med Slovenijo in Malto:
 
Vir: Pisrs.si

Zaradi ugodne davčne politike se je na Malto preselilo veliko podjetij, ki se ukvarjajo s spletnimi igrami na srečo ali z davčnim svetovanjem. Veliko delovnih mest ponuja tudi turistični sektor.

Čeprav je Malta v primerjavi s Slovenijo bistveno bolj monotona država, se Maltežani s tem ne obremenjujejo pretirano. Uživajo v raznolikostih, ki jih ponuja njihova država. Po drugi strani pa tujci, ki se zaposlijo na otoku, običajno ne ostanejo dlje kot nekaj let.

Na otoku je relativno lahko dobiti službo. Kot marsikje drugje je tudi tu povpraševanje po IT-strokovnjakih še posebej visoko. V prednosti so tudi iskalci dela, ki obvladajo še kakšen drug jezik. Najbolj iskani so nemško, švedsko in italijansko govoreči kadri.
Postopek za ureditev dokumentov za zaposlitev je preprost. Državljani Evropske unije se lahko tu zaposlijo brez večjih težav. Nekaj dela je le z urejanjem zdravstvenega zavarovanja in davčnega rezidentstva. Državljani Evropske unije se lahko na Malti zaposlijo brez delovnih dovoljenj in vizumov.

Zaradi ugodne davčne politike se je na Malto preselilo veliko podjetij, ki se ukvarjajo s spletnimi igrami na srečo ali z davčnim svetovanjem. Veliko delovnih mest ponuja tudi turistični sektor. Na otoku lahko srečate še posebej veliko Italijanov in Špancev, pa tudi Švedov, Norvežanov, Nemcev in Britancev, ki so prišli iskat službo v prijetnejših klimatskih razmerah.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Kakovost življenja na Malti je zelo primerljiva s Slovenijo. Cene in plače so podobne. Stanovanja so relativno sodobna. Izjemno dinamičen pa je nepremičninski trg. Stanovanje, za katerega je bil oglas objavljen dopoldne, je lahko zvečer že oddano. Ko najdeš stanovanje, ki ti je všeč, si ne smeš privoščiti preveč časa za razmislek, saj te lahko kaj hitro prehiti kdo drug. Živahen nepremičninski trg pa je po drugi strani tudi slabost. Malta velja za eno izmed najbolj gosto naseljenih držav na svetu, posledica česa pa je tudi slabšanje kakovosti zraka.

Maltežani imajo »sredozemski urnik« - 5 ur dopoldne in 3 ure popoldan, vmes pa imajo »siesto«, počitek. Večna bitka zjutraj pri odhodu na delo je bitka z neznosnim prometom in z iskanjem parkirnega mesta. S tem se izgubi vsak dan ogromno časa.
Tempo na Malti je presenetljivo hiter. Od zaposlenega se pričakuje veliko, razmišljati je treba hitro in iznajdljivo, ne samo na svojem področju, ampak tudi na številnih drugih. Maltežani veljajo za zelo delaven narod, veljajo za nekakšne »sredozemske Japonce«, saj za mnoge delovni teden traja precej več od 40 ur.

Na otoku imajo najbolj svetlo prihodnost IT, gradbeništvo, bančništvo in turizem – profili iz teh področij so zelo zaželeni in priložnosti je nešteto. Brezposelnost na otoku je med najnižjimi v Evropi. V kolikor želiš delati, boš hitro našel zaposlitev in hitro se lahko povzpneš visoko, če le pokažeš delavnost in se znaš dobro mrežiti. Malta je tudi precej socialna država, kar pomeni, da se tudi brezposelnim ne piše preveč slabo. Za mlade iskalce zaposlitve je dobro poskrbljeno, se pa vseeno veliko mladih Maltežanov odloča za odhod v tujino, saj so možnosti na otoku še posebej za njih nekoliko omejene.Vera na Malti je pomembna in precej vpliva na življenjske navade. Zunajzakonske skupnosti, ki so tako pogoste v Sloveniji, so na Malti prej izjema kot pravilo, saj je sklenitev zakonske zveze nekakšen družbeni imperativ. Veliko je klientelizma, tudi korupcije. Politično so Maltežani razdeljeni na rdeče-liberalne in modre-konservativne, debate o politiki pa so vedno goreče. Nasploh Maltežani veljajo za narod nasprotij. Bodisi so zelo iskreni, prijazni, ustrežljivi in pošteni, bodisi arogantni in skrajno mačistični.

Plača se zelo razlikuje in je odvisna od usposobljenosti zaposlenega, njegovih delovnih izkušenj in položaja v podjetju, v katerem dela. Povprečna neto plača pa znaša nekaj več kot 1100 EUR.

Ustanovitev podjetja na malti

 
Malteška zakonodaja ponuja precejšnjo raznolikost glede pravnoorganizacijskih oblik podjetij. Ne glede na to, za katero obliko podjetja se boste odločili, pa velja, da so te precej prilagojene tujim investitorjem – tudi zato velja, da je Malta ena izmed najbolj priljubljenih okolij za investitorje na svetu.

Limited Liability Company (LLC):   

FOTO: Mitja Felc / Delo
FOTO: Mitja Felc / Delo
LLC so lahko bodisi zasebne, bodisi javne. Pri tej obliki podjetij, do vsi delničarji podjetja omejeno odgovorni do višine deležev, ki jih investirajo v podjetja. V tem smislu je malteška LLC precej podobna naši družbi z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). Zasebna LLC je najbolj priljubljena oblika družbe med zasebnimi vlagatelji. Število delničarjev je lahko od 2 do 50. Delnice se lahko shranijo pri pooblaščenem skrbniku. LLC ima lahko tudi obliko enoosebne družbe z omejeno odgovornostjo (t.i. »Single Member Company»), če ima družba le enega samega delničarja. V primeru take enoosebne družbe je lahko direktor podjetja obenem tudi tajnik podjetja.

V primeru javne LLC, velja, da lahko taka družba javno trguje z delnicami ali obveznicami podjetja. Javne LLC morajo imeti najmanj dva direktorja in tajnika podjetja, ki mora biti fizična oseba.

Partnerships

Malta pozna dve obliki partnerstva, ki sta podobni našima družbi z neomejeno odgovornostjo (d.n.o.) in komanditni družbi (k.d.) in sicer gre za partnership en nom collectif (general partnership) – podobna naši d.n.o. in pa partnership en commandite (limited partnership) – podobna naši k.d.

General partnership sestavljata dva ali več partnerjev, ki sta lahko fizični osebi ali pa pravni osebi. Vsi partnerji odgovarjajo za obveznosti družbe neomejeno. Limited partnership pa sestavljajo tako partnerji, ki za obveznosti družbe odgovarjajo neomejeno, kot tudi partnerji, ki za obveznosti družbe odgovarjajo omejeno. Odgovornost družbenikov, ki odgovarjajo omejeno, je omejena na njihov prispevek, ki ga vložijo v podjetje, medtem, ko partnerji, ki za obveznosti družbe odgovarjajo neomejeno, odgovarjajo za njih z vsem svojim premoženjem. V primeru, če je eden izmed partnerjev, ki odgovarjajo neomejeno pravna oseba, mora vsaj en delničar take pravne osebe odgovarjati neomejeno.  
 

Davčno okolje

 
Stopnja DDV (Davek na dodano vrednost - Value Added Tax- VAT)

Na Malti znaša 18  %

Stopnja davka na distribuirani dobiček (Corporate tax)

Malteška podjetja plačujejo davek na dobiček v višini 35  % po načelu svetovnega dohodka. Nerezidenčna podjetja, torej podjetja, ki so ustanovljena izven Malte, a opravljajo poslovne dejavnosti na Malti, do dolžne plačati davek na dobiček, ki izvira iz Malte.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


V primeru, če so podjetja, ustanovljena na Malti v lasti nerezidentov ali malteških rezidentov, brez domicila na Malti, pa so obdavčeni po efektivni davčni stopnji v višini 5  %. 

Dohodnina (Income tax) – fizične osebe
 
TAX RATES
           Chargeable Income (€)
From     To Rate Subt
ract (€)
Single Rates
0 9,100 0 % 0
9,101 14,500 15 % 1,365
14,501 19,500 25 % 2,815
19,501 60,000 25 % 2,725
60,001 and over 35 % 8,725
Married Rates
0 12,700 0 % 0
12,701 21,200 15 % 1,905
21,201 28,700 25 % 4,025
28,701 60,000 25 % 3,905
60,001 and over 35 % 9,905
Parent Rates
0 10,500 0 % 0
10,501 15,800 15 % 1,575
15,801 21,200 25 % 3,155
21,201 60,000 25 % 3,050
60,001 and over 35 %         9,050
 
 
 
 

Več iz rubrike