Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo na Zelenortskih otokih (2/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Zelenortske otoke (Cabo Verde).
Fotografija: Plaža Santa Maria. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Plaža Santa Maria. Foto: Shutterstock

Gospodarstvo Zelenortskih otokov je storitveno usmerjeno, saj trgovina, promet, turizem in javne storitve predstavljajo približno tri četrtine BDP - ja.

Zelenortski otoki so zaradi dobre gospodarske in socialne uspešnosti v zadnjih letih pridobili status države s srednjim dohodkom (MIC).

Razvrščeni so kot revna država, vendar je njihova kakovost življenja najvišja v indeksu Združenih narodov zahodne Afrike.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Andori (1/5)

Čeprav so Zelenortski otoki ena izmed najbogatejših afriških držav, je to država tretjega sveta. To med drugim pomeni tudi to, da higienski pogoji niso primerljivi z evropskimi standardi.

Predvideva se, da bo rast v letih 2021 in 2022 v povprečju 4,6-odstotna, saj se gospodarske razmere izboljšujejo in manj motenj v svetovni dobavni verigi skupaj spodbuja zasebno potrošnjo in naložbe v promet, turizem, energetiko ter informacijsko in komunikacijsko tehnologijo.

Zelenortski otoki veljajo za državo v razvoju in so vključeni na seznam malih otoških držav v razvoju Združenih narodov.

Državni dolg do BDP na Zelenortskih otokih naj bi po globalnih makro modelih in pričakovanjih analitikov dosegel 155 odstotkov BDP do konca leta 2022.

Santa Maria, Cabo Verde. Foto: Shutterstock
Santa Maria, Cabo Verde. Foto: Shutterstock

Dolgoročno naj bi se BDP Zelenortskih otokov leta 2022 v skladu z našimi ekonometričnimi modeli gibal okoli 1,90 milijarde dolarjev.

Gospodarske panoge so osredotočene na trgovino, promet in javne storitve.

Hude suše v 1900–ih letih so ubile 200.000 ljudi, mnogi pa so zapustili otoke. Zelenortski otoki nimajo veliko naravnih virov nafte ali plina in le 10 odstotkov zemlje lahko vzdržuje pridelke. Zaradi tega je država ranljiva za slabo gospodarsko rast. Ribolov predstavlja 1,5 odstotka. Turizem ima v gospodarstvu države prevladujočo vlogo, saj naj bi bil sektor z največjo rastjo BDP - ja.

image_alt
Rusko gospodarstvo drvi v kolaps

Pregled gospodarskih gibanj na Zelenortskih otokih

Uvoz na Zelenortskih otokih se je avgusta zmanjšal na 5098,70 milijona CVE s 6168,60 milijona CVE julija 2021. 

Vir: Banco de Cabo Verde

Glavni uvoz Zelenortskih otokov so: rafinirana nafta (320 milijonov dolarjev), tovornjaki za dostavo (52,9 milijona dolarjev), avtomobili (24,8 milijona dolarjev), ladijski zabojniki (23,2 milijona dolarjev) in cement (23,1 milijona dolarjev), ki se večinoma uvažajo iz Portugalske (15 odstotkov - 447 milijonov dolarjev), Nizozemske (144 milijonov dolarjev), Španije (102 milijona dolarjev), Kitajske (81,5 milijona dolarjev) in Italije (74,3 milijona dolarjev).

Izvoz na Zelenortskih otokih se je junija zmanjšal na 296,30 milijona CVE s 473,30 milijona CVE maja 2021. 

Vir: Banco de Cabo Verde

Glavni izvoz Zelenortskih otokov so ribe (75 odstotkov celotnega izvoza) in oblačila (10 odstotkov). Glavni izvozni partner je Španija (86 odstotkov celotnega izvoza), sledita Portugalska (10 odstotkov) in ZDA.

Vir: tradingeconomics.com

Poslovno sodelovanje med Zelenortskimi otoki in Slovenijo

Primerjava med gospodarstvi držav je na voljo na naslednji povezavi.

Izvoz Slovenije na Zelenortske otoke je v letu 2021 znašal 75,26 tisoč dolarjev, kažejo podatki o mednarodni trgovini. 

Slovenija izvaža na Zelenortske otoke

vrednost

Leto

Mlečni izdelki, jajca, med, užitni izdelki

31,40 tisoč dolarjev

2020

Vozila razen železnice, tramvaja

8,77 tisoč dolarjev

2020

Blago, ki ni določeno glede na vrsto

2,40 tisoč dolarjev

2020

*podatki, zgodovinski grafikon in statistika – so bili nazadnje posodobljeni aprila 2022

Izvoz Zelenortskih otokov v Slovenijo je v letu 2014 po podatkovni bazi o mednarodni trgovini znašal 45,67 tisoč USD. 

Zelenortski otoki Izvoz v Slovenijo

vrednost

Leto

Električna, elektronska oprema

29,31 tisoč dolarjev

2014

Stroji, jedrski reaktorji, kotli

5,88 tisoč dolarjev

2014

Orodja, pripomočki, jedilni pribor iz navadnih kovin

4,73 tisoč dolarjev

2014

Vir: tradingeconomics.com

Izobrazba

Izobraževanje na Zelenortskih otokih je organizirano v šestletno formalno izobraževalno strukturo, kar pomeni, da otroci vstopijo v osnovno šolo pri šestih letih, nato pa morajo obiskovati šolo šest let.

Osnovnošolsko izobraževanje na Zelenortskih otokih je obvezno med 6. in 14. letom starosti in je brezplačno za otroke, stare od 6. do 12. leta.

Visokošolski sistem Zelenortskih otokov predstavlja kar devet univerz, s 190 študijskimi programi.

Čiščenje rib za prodajo. Foto: Shutterstock
Čiščenje rib za prodajo. Foto: Shutterstock

Delo

Zelenortski otoki veljajo za raj za bodoče iskalce zaposlitve. Otočje ima le nekaj velikih delodajalcev, vendar so prednosti življenjskega sloga privlačne. Sektorji turizma, zdravstvenega varstva in izobraževanja ponujajo velik del kvalificiranih zaposlitev.

Kljub temu pa so številni prebivalci Zelenortskih otokov brezposelni, zato je tujcem še posebej težko najti službo. Največje možnosti so kot že omenjeno, v zdravstvu, šolstvu in turizmu. Z izjemo turističnega sektorja je nadzor portugalskega jezika prvi pogoj za povečanje možnosti za zaposlitev.

Ali lahko poučujem angleščino na Zelenortskih otokih?

Ker Zelenortski otoki postajajo vse bolj konkurenčni na svetovnem trgu in ker je portugalščina glavni jezik, ki se govori, potreba po učiteljih poslovne angleščine še naprej narašča. Predlagani program za poučevanje na Zelenortskih otokih: Učite angleščino na Zelenortskih otokih s certifikatom TEFL/TESOL.

Za delo na Zelenortskih otokih boste potrebovali VIZO, razen če ste državljan države ECOWAS. Priporočljivo je, da se tam zaposlite pred prijavo, saj lahko vaš novi delodajalec pogosto sponzorira vašo prijavo. Več informacij lahko izveste na spletnem mestu lokalnega veleposlaništva.

image_alt
Se trg lahko moti ali je to nova normalnost?

Zahteve za pridobitev delovnih vizumov za Zelenortske otoke

Veljaven potni list z vsaj eno prazno stranjo za vstopni žig; Nedavna fotografija potnega lista; Izpolnjen prijavni obrazec; Pogodba o zaposlitvi s podjetjem s sedežem na Zelenortskih otokih.

Minimalne plače na Zelenortskih otokih so od leta 2014 do 2021 v povprečju znašale 12 250 CVE/mesec, leta 2021 pa so dosegle najvišjo vrednost - 15 000 CVE/mesec. Minimalna plača pa zanaša CVE13.000,00 na mesec.

Več iz rubrike