Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli na Poljskem (1/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Poljsko.
Fotografija: Poljska, zastava. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Poljska, zastava. Foto: Shutterstock

Poljska je izumiteljica neprebojnih jopičev, zakladnica naravnih in rudnih bogastev in rudnika soli Wieliczka. Kot ena izmed gospodarsko najbolj razvitih držav v vzhodni Evropi ponuja visoke plače, nizke cene stanovanj in nizke davke v primerjavi z drugimi državami EU. Veliko ljudi izbere to državo za stalno prebivanje ali kot prvo državo ob selitvi v Evropo. Med razlogi za to odločitev prevladujejo lepa mesta, veličastni gradovi, raznolika geografija, mednarodni park Lower Oder Valley ter nakit iz jantarja. Poljaki veljajo za premišljene, zabavne in karizmatične posameznike.

Poljska, država srednje Evrope, leži na geografskem razpotju, ki povezuje gozdnate dežele severozahodne Evrope z morskimi potmi Atlantskega oceana in rodovitnimi ravnicami evroazijske meje.

Poljska na zahodu meji z Nemčijo, na jugozahodu s Češko in na jugu s Slovaško. Njena severna meja (dolžina 440 kilometrov) poteka vzdolž obale Baltskega morja. Tu je še ruska meja (kaliningradska enklava), na severovzhodu kratka litovska meja, vzhodno pa meji z Belorusijo in Ukrajino.

Njena obala je dolga 1032 kilometrov, če ne štejemo obale lagune Szczecin in Visla pa 500 kilometrov. Od teh 500 kilometrov je približno 420 kilometrov obrobljenih s širokimi peščenimi plažami s sipinami, približno 80 kilometrov je obrežij pečin. Okrepljeni del obale, vključno s pečinami in sipinami, je dolg približno 137 km.

image_alt
Najdražje restavracije z Michelinovimi zvezdicami

Poljska je razmeroma nizko ležeča država, saj leži 91 odstotkov njenega ozemlja pod 300 metrov nadmorske višine. Na severu sega do Baltskega morja s čudovitimi peščenimi plažami in živahnimi pristanišči, na jugu pa vse do zasneženih vrhov Karpatov in Sudetov. Ledeniško delovanje je na tem območju oblikovalo jezera in nizke hribe.

Poljska ima 70 gora, ki so višje od 2000 metrov. Vse se nahajajo v Tatrah. Poljske Tatre, ki jih sestavljajo Visoke Tatre in Zahodne Tatre, so najvišja gorska skupina Poljske in celotnega območja Karpatov.

Najvišja točka na Poljskem, Rysy na 2499 metrih nadmorske višine, se nahaja južno od Zakopan, na meji s Slovaško.

Poljska ima, kot že omenjeno, velik del Baltske obale, zato so tam nastala lepa obmorska mesta (npr. Gdansk). To pa še ni vse, s čimer se kaže narava na Poljskem. Država namreč slovi tudi po 23 narodnih parkih, od katerih je prav vsak nekaj posebnega, saj zajemajo tako zapletene kot manj kompleksne ekosisteme.

Poznan, Poljska. Foto: Shutterstock
Poznan, Poljska. Foto: Shutterstock

Prav tako ima edino srednjeevropsko puščavo - Pustynia Błędowska. V Pomorjanski regiji so tudi sipine, ki so zanimivost v evropskem merilu.

Rastlinske in živalske vrste, pokrajina ter podnebje

Vegetacija Poljske, ki se je razvila od zadnje ledene dobe, je sestavljena iz približno 2250 vrst semenskih rastlin, 630 mahov, 200 jetrnikov, 1200 lišajev in 1500 gliv. Med semenskimi rastlinami prevladujejo holarktični elementi (tj. tisti, ki se nanašajo na zmerni pas severne poloble). Poljska ima vlažno zmerno podnebje in spada v dva kopenska bioma; pod zmerne širokolistne in mešane gozdove ter zmerne iglavce. Večina poljske naravne vegetacije je listnatih, zmernolistnih in mešanih gozdov.

Raven znanja o biotski raznovrstnosti Poljske je zelo dobra. Ocenjuje se, da je v državi približno 63.000 vrst; od tega 28.000 vrst rastlin in gliv ter 35.000 živalskih (od tega okoli 700 vrst vretenčarjev). Država je precej znana po divjih živalih, vključno z divjim medvedom, evropskim volkom, evropskim bizonom, belo štorkljo, srnjadjo, evropskim losom, divjim ježem, orlom belorepcem in poljsko lisico. Evropski bizon je precej priljubljena poljska divjad. Uradna nacionalna žival je orel belorepec, ki krasi grb. Nacionalna roža je koruzni mak.

Visla je najdaljša poljska reka (1047,5 kilometra) in druga najdaljša (za reko Neva), ki se izliva v Baltsko morje. Največja jezera so jezero Sniardwy, jezero Mamry v Mazuriji, jezero Lebsko in jezero Drawsko v Pomeraniji. Poljska je obdarjena tudi z velikim številom gorskih jezer in Morsko Oko je najbolj prevladujoče na tem območju. Baltsko morje je krak Atlantskega oceana, ki ga obdajajo Danska, Estonija, Finska, Nemčija, Latvija, Litva, Poljska, Rusija, Švedska ter severno- in srednjeevropska nižina. Morje se razteza od 53°S do 66°S zemljepisne širine in od 10°E do 30°E zemljepisne dolžine.

image_alt
Osupljiv dvorec, ki ga ima v lasti Trumpova hči

Podnebje na Poljskem je zmerno s toplimi (včasih zelo vročimi) poletji, svežimi, sončnimi jesenmi in mrzlimi zimami. Gorsko območje na jugu Poljske pokriva sneg (od sredine decembra do aprila). Dež pada skozi vse leto. Najboljši obdobji za obisk Poljske sta maj-junij in september-oktober, ko je še toplo in je manj turistov. Takrat lahko uživate v najboljših pogojih za pohodništvo in raziščete nekaj najbolj neverjetnih krajev.

Prebivalci

Njena površina znaša 312.679 kvadratnih kilometrov, ima pa 37,95 milijona prebivalcev. Na Poljskem ni uradne vere. Rimskokatoliška cerkev je največja cerkev na Poljskem. Velika večina prebivalstva je Rimokatoličanov. V državi so prisotne naslednje religije: katolicizem (86 odstotkov prebivalcev), vzhodno pravoslavje (en odstotek), protestanti (en odstotek), drugi kristjani (dva odstotka), ateisti (šest odstotkov), neopredeljeni (tri odstotki), druga vera (en odstotek).

Ustava zagotavlja svobodo veroizpovedi. Navaja, da je vera osebna izbira, vse cerkve in verske organizacije pa imajo enake pravice. Statuti in sporazumi določajo odnose med vlado in 15 verskimi skupinami. Zakon prepoveduje javno govorjenje, žaljivo za verska čustva. Na Poljskem je naredil prvi pomemben korak k vrnitvi slovanske vere etnograf Zorian Dołęga-Chodakowski s knjigo O slovanski veri pred krščanstvom iz leta 1818. Bil je prvi v stoletjih, ki se je javno razglasil za pogana in obsodil celoten proces pokristjanjevanja.

Na Poljskem so trenutno tri kategorije priznanih manjšin: devet narodnih manjšin (Belorusi, Čehi, Litovci, Nemci, Armenci, Rusi, Slovaki, Ukrajinci, Judje), štiri etnične manjšine (Karaiti, Lemki, Romi in Tatari) in regionalna jezikovna manjšina (kašubi). Največja etnična skupina je nemška. Njen glavni in uradni jezik je poljščina. Na Poljskem govori poljščino kot prvi jezik 97 odstotkov prebivalstva. Angleščina je na Poljskem dokaj razširjena, saj jo do neke mere govori nekaj več kot tretjina Poljakov. Zadnje statistike kažejo, da ima 37 odstotkov Poljakov angleščino za drugi jezik. Po svetu je več kot 50 milijonov ljudi, ki govorijo poljščino – to je šesti najbolj pogosto govorjeni jezik Evropske unije. Tudi ruski jezik zaseda pomembno mesto med jeziki, ki se jih da študirati na Poljskem. Valuta je poljski zlot (PLN) in znaša 0,22 evra. Himna je »Mazurek Dąbrowskiego«, gelo pa »Bog, čast, domovina«. Predpona je +48, domena .pl, številka za nujne primere pa 112. Država je v istem srednjeevropskem časovnem pasu kot Slovenija.

Poljska. Foto: Shutterstock
Poljska. Foto: Shutterstock

Glavno mesto je Varšava, ki je prestolnica in največje mesto Poljske ter glavno mesto Mazovskega vojvodstva in od začetka 50. let 20. stoletja tudi sedež Poljske akademije znanosti (PAN), ene od dveh, v letih 1958-89 pa tudi edine akademije znanosti na Poljskem. Leži ob reki Visli in je približno enako oddaljena (350 kilometrov) od Karpatov na jugu in Baltskega morja na severu. Po Varšavi se imenuje Varšavski sporazum ali pakt, ki je bil tam ustanovljen leta 1955 kot protiutež NATO paktu. Tu so v 10. stoletju vladarji najmočnejše dinastije Piastov oblikovali kraljestvo, ki so ga kronisti poimenovali Polonija, dežela Polanov (torej Poljska).

Sedanja poljska ustava je bila sprejeta 2. aprila 1997. Državni zbor Poljske jo je takrat sprejel, odobril jo je na nacionalnem referendumu 25. maja 1997, predsednik republike jo je razglasil 16. julija 1997, veljati pa je začela 17. oktobra 1997. V 25 letih delovanja je bila ustava Ljudske republike Poljske podvržena številnim spremembam, njeno besedilo pa je bilo spremenjeno kar 24-krat.

Javna in zasebna poljska zakonodaja sta kodificirani. Najvišji zakon na Poljskem je poljska ustava. Poljska je civilnopravna jurisdikcija in ima civilni zakonik, imenovan Civilni zakonik Poljske. Zakonodajo (zakon) ustvarja poljski parlament, ki ga sestavljata 'Senat' (zgornji dom) in Sejm (spodnji dom).

Poljski pravni sistem temelji na kontinentalnem pravnem sistemu (civilnopravna tradicija). Skupna sodišča na Poljskem so pritožbena sodišča, deželna sodišča (»okręg«) in okrožna sodišča (»rejon«).

Je demokratična parlamentarna republika. Vlada Poljske poteka v okviru enotne parlamentarne predstavniške demokratične republike, kjer je predsednik vodja države, predsednik vlade pa vodja vlade. Vendar je bila njegova oblika vlade opredeljena tudi kot polpredsedniška. Trenutni predsednik države je Andrzej Duda.

image_alt
Najlepše alpske vasice

Najpomembnejša pooblastila predsedstva nad predsednikom vlade je pravica veta na vladno zakonodajo, vendar se ta postopek lahko razveljavi s tripetinsko večino glasov v sejmu. Predsednik vlade lahko izglasuje tudi zaupnico njihovemu kabinetu.

PiS je s 198 sedeži v poljskem sejmu in 48 v senatu trenutno največja politična stranka v poljskem parlamentu in prevladujoča stranka vladajoče koalicije Združene desnice.

Med letoma 1952 in 1989 je Poljski vladala komunistična vlada, ki je bila ustanovljena po tem, ko je Rdeča armada v drugi svetovni vojni zavzela poljsko ozemlje pred nemško okupacijo. Poljska združena delavska stranka je postala prevladujoča politična frakcija v Poljski ljudski republiki, s čimer je uradno postala socialistična država.

Poljska je članica mednarodnih organizacij, kot so Evropska unija, Svetovna banka, Svetovna trgovinska organizacija, ipd. Članica Evropske unije je postala 1. maja 2004 skupaj z devetimi drugimi državami, kar je pomenilo vrhunec pogajalskega procesa, ki se je začel 31. marca 1998.

Poljska ima tudi sporazume o prosti trgovini z Evropskim združenjem za prosto trgovino (EFTA), drugimi strankami Srednjeevropskega sporazuma o prosti trgovini (CEFTA) ter dvostransko z baltskimi državami, Turčijo in Izraelom.

Prav tako je aktivna članica ZN v vsakem od njegovih treh stebrov; človekovih pravicah, miru in varnosti ter razvoju.

Več iz rubrike