Odpiramo vrata tujine: Cene in življenje na Kubi (5/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Kubo.
Fotografija: Havana, Kuba. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Havana, Kuba. Foto: Shutterstock

Nekaj osnovnih besednih zvez

¡Acere, qué bolá! - Kaj je s tabo? / Kako gre?

Chévere / Chévere - univerzalni kubanski izraz za 'kul'. Z njim lahko opišete skoraj vsakogar ali karkoli, ne glede na to ali nekomu dajete kompliment za njegovo obleko ali govorite o novem bendu, ki vam je všeč.

¡Chao pescao! - Se vidimo kasneje!

jaz piro - Grem.

Cene in življenje na Kubi (vzorčni primer):

1 CUP = 0,037 EUR

restavracije

Prehrana, poceni restavracija

7,00 $

Obrok za 2 osebi, Restavracija srednjega razreda, tri jedi

27,50 $

McMeal v McDonaldsu (ali enakovredni kombinirani obrok)

5,50 $

Domače pivo (0,5 l točeno)

2,25 $

Uvoženo pivo (0,33-litrska steklenica)

2,50 $

Kapučino (običajen)

1,60 $

Coca Cola/Pepsi (0,33-litrska steklenica)

2,32 $

Voda (0,33 l plastenka)

1,34 $

tržnice

 

Mleko (običajno), (1 liter)

2,84 $

štruca svežega belega kruha (500g)

0,78 $

Riž (bel), (1 kg)

1,07 $

Jajca (navadna) (12)

0,85 $

Lokalni sir (1 kg)

6,93 $

piščančji file (1 kg)

6,08 $

Goveja okrogla (1 kg) (ali enakovredno rdeče meso za zadnje noge)

12,80 $

jabolka (1 kg)

6,32 $

banana (1 kg)

0,95 $

pomaranče (1 kg)

1,31 $

paradižnik (1 kg)

2,30 $

Krompir (1 kg)

1,67 $

čebula (1 kg)

2,21 $

Solata (1 glava)

0,82 $

Voda (1,5-litrska steklenica)

0,87 $

Steklenica vina (srednji razred)

7,00 $

Domače pivo (0,5 l steklenica)

1,42 $

Uvoženo pivo (0,33-litrska steklenica)

1,42 $

Cigarete 20 pakiranja (Marlboro)

3,00 $

Prevoz

 

Enosmerna vozovnica (lokalni prevoz)

0,10 $

Mesečna vozovnica (redna cena)

12,00 $

Start taksija (običajna tarifa)

1,00 $

Taxi 1 km (običajna tarifa)

0,54 $

Taxi 1 ura čakanja (običajna tarifa)

12,50 $

bencin (1 liter)

1,16 $

Volkswagen Golf 1.4 90 KW Trendline (ali enakovreden nov avto)

82.500,00 $

Toyota Corolla Sedan 1,6 l 97 kW Comfort (ali enakovreden nov avtomobil)

48.750,00 $

Pripomočki (mesečno)

 

Osnovno (elektrika, ogrevanje, hlajenje, voda, smeti) za 85m2 stanovanje

23,02 $

1 min. predplačniške mobilne tarife Lokalno (brez popustov ali načrtov)

0,33 $

Internet (60 Mbps ali več, neomejeni podatki, kabel/ADSL)

163,33 $

Šport in prosti čas

 

Fitnes klub, mesečna pristojbina za 1 odraslo osebo

12,50 $

Najem teniškega igrišča (1 ura ob koncu tedna)

15,00 $

Kino, mednarodna izdaja, 1 sedež

1,36 $

Varstvo otrok

 

Predšolska (ali vrtec), cel dan, zasebno, mesečno za 1 otroka

70,00 $

Mednarodna osnovna šola, letnik za 1 otroka

14.375,00 $

Oblačila in čevlji

 

1 par kavbojk (Levis 501 ali podobno)

52,38 $

1 poletna obleka v verigi trgovin (Zara, H&M, ...)

54,56 $

1 par tekaških copat Nike (srednji razred)

80,62 $

1 par moških usnjenih poslovnih čevljev

67,25 $

Najemnina na mesec

 

Stanovanje (1 spalnica) v centru mesta

406,25 $

Stanovanje (1 spalnica) zunaj centra

230,00 $

Stanovanje (3 spalnice) v centru mesta

1.268,75 $

Stanovanje (3 spalnice) zunaj centra

468,57 $

Nakup stanovanja Cena

 

Cena za kvadratni meter za nakup stanovanja v centru mesta

328,27 $

Cena na kvadratni meter za nakup stanovanja izven centra

193,23 $

Plače in financiranje

 

Povprečna mesečna neto plača (po davku)

36,10 $

Hipotekarna obrestna mera v odstotkih (%), letno, za 20 let s fiksno obrestno mero

5.40

Vir: Numbeo.com

Nakupovanje

Kuba na splošno ne velja za nakupovalno destinacijo. Večinoma boste naleteli na državne trgovine ali hotelske trgovine, kjer so cene fiksne. Na takšnih lokacijah se prodajajo zelo osnovne potrebščine skupaj s predmeti, kot so pivo, kava ali rum. Občasno boste na Kubi našli tržnice na prostem ali obrtne tržnice.

Prvo luksuzno nakupovalno središče na Kubi je v stavbi Manzana de Gómez v stari Havani, zgrajeno med letoma 1894 in 1917 kot prva nakupovalna arkada v evropskem slogu v državi.

Na Kubi nakupovanje živil zahteva ustvarjalnost, potrpežljivost, odločnost in veliko časa. Ni trgovin na enem mestu, kjer bi lahko našli vse, kar iščete. Havana ima le nekaj velikih trgovin z živili in njihova izbira je vsak dan precej pomanjkljiva.

Uradno posamezniki ne smejo uvažati predmetov za prodajo. Toda Kuba nima veleprodajne ponudbe za svoj nastajajoči zasebni sektor, zato nelicencirani dobavitelji vodijo mreže 'mul', ljudi, ki v državo ročno prenašajo vse, od oblačil do računalniških delov.

image_alt
Gozdni turizem v Kranjski Gori

Hrana

Na Kubi sta riž in fižol kot prilogi stalnici pri vsakem obroku. Običajno sta pripravljena kot črni fižol in beli riž v krepkih porcijah. Nekatere jedi zahtevajo druge sestavine, na primer arroz con pollo ali riž s piščancem. Plantaini so še ena kubanska jed.

Ropa vieja je kubanska nacionalna jed, krepka enolončnica, narejena iz naribanega govejega mesa, paradižnikove omake, čebule in paprike. Obara se tradicionalno postreže z rumenim rižem in kozarcem hladnega piva ob strani.

Tipične jedi kubanske kuhinje, ki jih morate preizkusiti:

 • Vaca frita - V prevodu ime jedi pomeni ocvrta krava, ki se nanaša na postopek priprave. Meso včasih prelijemo s prepraženo čebulo, ob strani pa ga tradicionalno postrežemo s črnim fižolom in rižem. Če ni črnega fižola in riža, sta za prilogo odlični alternativi pire krompir ali pomfrit.
 • Arroz con maiz - okusna riževa jed, priljubljena po vsej Latinski Ameriki. Na splošno je jed sestavljena iz riža, kuhanega skupaj s koruzo, običajno v isti posodi za kuhanje. Vendar pa obstaja nekaj različic jedi, zlasti na Kubi, Dominiki in Portoriku. V Portoriku uporabljajo sofrito, annatto olje in salchichas, pa tudi črni poper, kumino in koriander.
 • Cucurucho - sladka poslastica, izdelana iz sladkorja, kokosa, medu, ananasa ali oreščkov, zavitih v palmov list, ki je oblikovan v stožec. Ime jedi pomeni stožec ali kornet, ki se nanaša na palmov list.
 • Frita Cubana (ali preprosto frita) - sorta hamburgerjev kubanskega izvora. Izumili so ga v Havani v 1930-ih, 1940–ih in 1950-ih (še vedno ni soglasja). Prvotno so te burgerje prodajali friterosi s svojih stojnic, imenovani puestos.
 • Boliche - priljubljena kubanska glavna jed, sestavljena iz pečene govedine, polnjene s chorizom in (včasih) olivami. Meso tradicionalno dušimo v omaki s čebulo, vodo in krompirjem. Najpogosteje jed postrežemo s ocvrtimi trpotci ali rumenim rižem ob strani.

Pijača

Nacionalna pijača Kube praznuje svojo neodvisnost. To je več kot samo kola, rum in limeta.

Mojito je verjetno najbolj znan koktajl na Kubi, ki je doživel na desetine mednarodnih različic s tekilo, ginom, Metaxo, sojujem ali drugim lokalnim žganjem, ki nadomeščajo kubanski rum.

Na Kubi sta dve prevladujoči pivi: Bucanero in Cristal.

Kako pijete kubanski rum? Rumi Blanco so zelo primerni za tri klasične kubanske pijače: daiquiri (rum, limeta, sladkor), mojito (rum, meta, limeta, soda) in Cuba Libre (rum in Cola).

Kuba. Foto: Shutterstock
Kuba. Foto: Shutterstock

Varnost

Čeprav je Kuba na splošno varna država za obisk, ste lahko v času potovanja na Kubo izpostavljeni »manjšim« kaznivim dejanjem, kot so prevare z valutami, žeparjenje in kraje. Zavedati se morate tudi nevarnosti za vaše zdravje, kot so onesnažena voda iz pipe, covid-19, bolezni, ki jih prenašajo komarji, in grozne razmere na cestah, če vozite.

Kuba je varen kraj za dopustnike. Večina turistov se ne sooči z nobenimi težavami, povezanimi s kriminalom, razen z drobnimi krajami in žeparji. In tudi tem situacijam se je mogoče izogniti z malo previdnosti.

Eden od razlogov, zakaj je Kuba tako varna, je ta, da socialistična vlada Havane daje prednost zaščiti turistov. Glavni vir dohodka Kube je turizem in nihče si ne želi slabega tiska, ki bo ubil njihovo največje gospodarstvo. Nadlegovanje turistov ali tatvine zoper njih se na Kubi šteje za huda kazniva dejanja.

Glede na podatke portala Numbeo je kubanska stopnja kriminala ocenjena s 26,24, kjer je nič najvarnejša, 100 pa najnevarnejša.

Telefon

Telefonske storitve se izvajajo prek ETECSA (Kubanska telekomunikacijska družba), mobilne telefonske storitve se izvajajo prek kubanske mobilne telefonije (CUBACEL) in prej Caribbean Cellular (Celulares del Caribe, C-COM – ne deluje več).

AT&T, Sprint, Verizon in T-Mobile imajo trenutno pogodbe o gostovanju z ETECSA.

+53 je klicna koda države, ki jo je Kubi dodelila Mednarodna telekomunikacijska zveza. Vse telefonske številke v državi določi tudi Empresa de Telecomunicaciones de Cuba S.A. (ETECSA) Republike Kube.

Internet

Kuba je 29. julija 2019 legalizirala zasebni wifi v domovih in podjetjih, čeprav je za dostop treba pridobiti dovoljenje. Od 6. decembra 2018 imajo Kubanci polni mobilni dostop do interneta, ki ga zagotavlja kubansko telekomunikacijsko podjetje ETECSA pri hitrostih 3G.

Kubanska internetna povezava poteka prek kabla ALBA-1 do Venezuele, ki je imela tehnične težave pri omejevanju hitrosti. Združene države nočejo dovoliti, da bi podmorski kabel prešel 100 milj od Kube do Floride.

Brezplačnega brezžičnega interneta na Kubi ni. Ta je lahko celo zelo drag. Dostop do interneta na Kubi je s strani vlade omejen in cenzuriran – zapomnite si to, če se odločite za prijavo. Kuba je odlična destinacija, a še vedno komunistična država.

Internetna povezava v Havani je precej dobra v osrednjih predelih, kjer je veliko hotelov, kjer ljudje sedijo zunaj ali v parkih. Najpogosteje lahko do nje dostopamo na WiFi točkah v La Habana Vieja (Stara Havana) in Vedado. Zunaj Havane, kot so Viñales, Trinidad, Cienfuegos, Santiago, Holguin, Matanzas, Guantanamo, Varadero in Baracoa, je wifi lahko nekoliko bolj nepredvidljiv, saj so dostopne točke WIFI običajno raztresene v nekaj glavnih parkih in trgih. Vendar je kubanska vlada nedavno objavila, da na Kubi uvaja pokritost z internetom po vsej državi.

image_alt
Prenovljen Airbus v stilu razkošne jahte

Pošta

Kuba - Primer formata naslova:

Piše se s prvo črko z malimi črkami. Pred poštno številko sta črki CP. Ime naselja je napisano z velikimi črkami.

Hoteli in nastanitve

Melia Cayo Coco, Royalton Cayo Santa Maria in Iberostar Selection Varadero so priljubljena letovišča med popotniki, ki bivajo na Kubi.

Koliko stane hotelska soba na Kubi?

V času nizke sezone (avgust): 103 $/noč

V času visoke sezone (junij): 107 $/noč

Pet najboljših regij za bivanje na Kubi:

 • Stara Havana – najbolj primerna za prvi obisk Kube
 • Santa Clara – najbolj ekonomična destinacija
 • Centro Havana – najboljša za nočno življenje
 • Trinidad – najboljši kraj za bivanje na Kubi
 • Varadero – najboljše območje za družine

Če želite rezervirati hotel na Kubi, lahko obiščete Trivago.com ali Expedia.com, od leta 2016 pa lahko rezervirate nekaj hotelov na priljubljenem sistemu rezervacij Booking.com. Upoštevajte, da imajo ti zgodovinski hoteli visoko ceno (več kot 300 ameriških dolarjev na noč).

Kultura 

Kultura Kube je zapletena mešanica različnih, pogosto nasprotujočih si dejavnikov in vplivov. Kubanci in njihovi običaji temeljijo na evropskih, afriških in ameriških vplivih.

Barve, ki se uporabljajo v kubanski naivni umetnosti, so še posebej žive, pri čemer umetniki uporabljajo živahne barve njenega tropskega doma. Naivna umetnost ponuja idealiziran pogled na podeželsko življenje, duhovne reference, tako na katolištvo kot na Santeria Orichas (božanstva), legende in druge vidike afrokubanske kulture – preteklosti in sedanjosti.

Carlos Garaicoa je eden mednarodno najbolj znanih in najvplivnejših kubanskih umetnikov, katerega delo je v njegovi domovini doseglo kultni status.

Havana, Kuba. Foto: Shutterstock
Havana, Kuba. Foto: Shutterstock

Seznam kubanskih umetnikov:

 • Agustín Drake Aldama, kovinski kipar - rojen Matanzas, 1934.
 • Nela Arias-Misson, abstraktna, ekspresionistična slikarka - rojena v Havani 1915, umrla 2015 v Miamiju na Floridi.
 • Armando de Armas Romero, slikar - rojen v Havani 1914, umrl v Havani 1981.
 • Belkis Ayón, slikar in litograf - rojen v Havani 1967, umrl v Havani 1999.

Turistične destinacije in znamenitosti, ki jih na Kubi nikakor ne smete izpustiti:

 • Havana: Kot mesto ujeto v času Havana vzburja domišljijo, kakor nobeno drugo mesto na svetu. Neverjetne barve, infrastruktura in nekdanji glamur naredijo neverjeten vtis na vsakega obiskovalca. Sprehodite se po El Maleconu, sprehajališču ob oceanu, obiščite staro Havano in katedralo San Cristobala, poslušajte salso, uživajte v zabavah, ki trajajo do jutranjih ur.
 • Trinidad je mesto, ki spada pod Unescovo zaščito. Nekdanje središče predelave sladkorja za potrebe španskega imperija je Trinidad mesto z bogato in pisano zgodovino.
 • Varadero: Neverjetne peščene plaže iz belega peska, do koder seže pogled, so naredili Varadero za glavno kubansko turistično središče, kjer na svoj račun pridejo tudi najbolj petični gotje.
 • Santiago de Cuba: Izkusite zabavo na različne načine v Santiago de Cuba, drugem največjem kubanskem mestu. Zgodovinsko gledano je to mesto, v katerem je Fidel Castro razglasil zmago v kubanski revoluciji.

Aktivnosti

 • Potapljanje in snorklanje: Kuba s svojo neverjetno podmorsko sceno predstavlja raj tudi za amaterske potapljače in turiste.
 • Plesanje in nočno življenje: doživite in zavrtite se v ritmih salse, plesa, ki ga srečate na vsakem koraku.
 • Avtoštoparsko raziskovanje: Kuba velja za eno najvarnejših destinacij z izjemno gostoljubnimi domačini.
 • Obisk kabaretskega šova: Neverjetno atraktivni šovi z veliko glasbe, plesa in gole kože. Predstave so prava paša za oči.

image_alt
Najbolje plačani igralci v letu 2021

Zanimivosti

 • Najbolj priljubljen šport na Kubi je baseball. Njegovi začetki naj bi na Kubi segali v 60. leta 19. stoletja. Leta 1869 so takratni španski vladarji Kube prepovedali šport na otoku, kar je paradoksalno domnevno, da mu je dalo zagon, saj je postal simbol boja za svobodo in neodvisnost od Španije. Prepoved ni trajala dolgo in do leta 1874 so se začele igrati prve uradne igre. Kubanski baseball lahko opazujete, ko se ga uradno igra na stadionih ali neformalno v parkih in na stranskih ulicah. Igre redno prenašajo tudi kubanske televizije.
 • Ocenjeni mesečni stroški štiričlanske družine, brez vštete najemnine znašajo 1.842,79 evrov, samske osebe pa 525,23 evrov.
 • Kuba ima devet Unescovih spomenikov svetovne dediščine. Dva sta bila izbrana zaradi naravnega pomena. Eden je narodni park Alejandro de Humboldt, ki se nahaja na vzhodu otoka in je znan po svoji endemični flori in favni ter kompleksni litologiji. Drugi je narodni park Desembarco del Granma, ki se prav tako nahaja na vzhodu otoka in je znan po svojih morskih pečinah in apnenčastih morskih terasah. Sedem območij Unescove svetovne dediščine je bilo izbranih zaradi njihovega kulturnega pomena. 
 • Življenjski stroški na Kubi so v povprečju  3,10 odstotkov višji kot v Sloveniji.
 • Najemnina na Kubi je v povprečju za 13,32 odstotkov nižja kot v Sloveniji.
 • Kuba je največji otok na Karibih s površino 42.800 kvadratnih kilometrov. Pogosto ga imenujejo El Caiman, kar v španščini pomeni aligator, saj tako otok izgleda s ptičje perspektive.
 • Kuba je znana po svoji množici klasičnih ameriških avtomobilov. Ko se sprehajate po ulicah Havane, boste videli znamke, kot so Oldsmobile, Buick, Ford in Plymouth. Od leta 1959 Kubanci niso mogli uvažati tujih avtomobilov. V zadnjih letih so se omejitve omilile. Ohranjanje teh starodobnih avtomobilov z nadomestnimi deli in deli po meri je pravi dokaz inovativnega pristopa k mehaniki na otoku!
 • Ernest Hemingway je med življenjem na Kubi napisal mojstrovini Starec in morje ter Za koga zvoni. Hemingway je leta 1940 kupil Finca Vigía, posestvo tik pred Havano, in tam živel več kot 20 let. Hemingway je na svojem posestvu napisal na tisoče del, čas je preživljal z ribolovom v Zalivskem toku in obiskoval bar Floridita.
 • Znane osebnosti, rojene na Kubi, so pevka Gloria Estefan in njen mož, glasbenik Emilio Estefan, igralec Andy Garcia, igralec baseballa Jose Canseco in izvajalec Desi Arnaz.
 • Kuba ima 99,8-odstotno stopnjo pismenosti, kar jo uvršča med najvišje na svetu. Kampanja kubanske pismenosti je bila celoletno prizadevanje za odpravo nepismenosti po kubanski revoluciji. Pred letom 1959 je bila pismenost na Kubi med prebivalci 60- do 76-odstotna. Do konca kampanje se je več kot 700.000 odraslih naučilo brati, kar je dvignilo stopnjo pismenosti na 96 odstotkov. Prostovoljci, ki so sodelovali v kampanji kubanske pismenosti, so pomagali pri kampanjah opismenjevanja v 15 drugih državah. Leta 2006 je UNESCO kubanski organizaciji podelil nagrado za pismenost kralja Sejonga.
 • Kuba je znana po svojih fantastičnih cigarah. Vsaka kubanska cigara ima žig pristnosti, ki vsebuje kubansko zastavo in sliko plantaže tobaka.
 • Na Kubi najdemo približno 368 vrst ptic. Od tega jih je 25, ki so edinstvene za otok. Kuba je dom najmanjše ptice na svetu, čebeljega kolibrija, ki je velik le približno dva centimetra, zato imejte oči na pecljih!
 • Religija Santeria je afro-karibska religija, ki se je razvila iz trgovine s sužnji na Kubi. Temelji na verovanju jorube z nekaterimi rimskokatoliškimi vplivi. Santeria v prevodu pomeni 'Čaščenje svetnikov'. Religija je osredotočena na odnos med ljudmi in smrtnimi božanstvi, imenovanimi Orishas. Orisha je manifestacija Olodumare ali Boga. Oriše so povezane z več katoliškimi svetniki. Praktikanti Santerie so pogosto odeti v bela oblačila in nosijo pisano ogrlico iz biserov, ki predstavlja Orisho v središču njegovega čaščenja. V Havani je cerkev Santeria Nuestra Senora de Regla znana po svojem črnem kipu Madone v notranjosti.
 • Bronasti kip Johna Lennona, ki sedi na klopi, je mogoče najti v havanskem parku John Lennon. Odkrili so ga leta 2000, na dvajseto obletnico Lennonovega umora. Obstaja napis, ki se glasi: Dirás que soy un soñador pero no soy el único – španski prevod besedila pesmi Imagine 'Lahko rečeš, da sem sanjač, ​​a nisem edini'.

Več iz rubrike