Michael Dell: »Moje vodilo je igrati na lep način, a zmagati.«

Podjetnik, ki je pri svojih 19 letih ustanovil milijardno podjetje, je podelil lekcije, ki so mu pomagale na poti do uspeha.
Fotografija: Ameriški poslovnež Michael Dell. Foto: kristanm / Reuters
Odpri galerijo
Ameriški poslovnež Michael Dell. Foto: kristanm / Reuters

Michael Dell je predsednik in izvršni direktor družbe Dell Technology, ki se ukvarja z načrtovanjem, izdelavo in prodajo osebnih računalnikov, omrežnih strežnikov ter programske opreme. Dell se je na podjetniško pot podal pri svojih 19 letih, njegovo podjetje pa je danes eno največjih tehnoloških podjetij na svetu.

Dell je za CNBC podelil smernice, ki se jih drži pri delovanju v poslovnem svetu. Trdi, da so to vodila, ki so zaslužena za dosežke na njegovi uspešni karierni poti.

Radovednost

Dell je prepričan, da sta radovednost in nenehno učenje ključnega pomena pri delovanju v podjetništvu. Pri tem se je treba znati postaviti v vlogo stranke in pogledati na produkt ali storitev z njene perspektive.

image_alt
Stokrat zavrnjena, danes ima 34 milijard evrov vredno podjetje

Objektivnost

Direktor družbe Dell Technology se pri sprejemanju odločitev naslanja na konkretne podatke. Prepričan je, da je znanstveni prostop tisti, ki v poslovnem svetu najbolje deluje.

Etično ravnanje

Znan podjetnik stavi na uspešno delovanje na dolgi rok. Prepričan je, da te, če ne ravnaš v dobro drugih, prej ali slej razkrinkajo, kar negativno vpliva na celotno poslovanje. Moralna načela mu tako tudi v poslu predstavljajo pomembno vodilo.

Pripravljenost na spremembe

Živimo v časih nenehnih sprememb. Organizacija lahko uspešno posluje le, če se zna hitro prilagoditi novim trendom in tehnologiji, ki je trenutno na voljo, trdi Dell.

Bistvo je v ekipi

V podjetništvu ni smiselno igrati kot samostojni igralec. Bistvo je v dobri ekipi, s katero lahko dosežete veliko več kot sami, je prepričan ustanovitelj družbe Dell Technology.

Dell Technology. Foto: Babu / Reuters
Dell Technology. Foto: Babu / Reuters

Krize ustvarjajo nove priložnosti

Po Dellovih besedah je lahko vsaka kriza priložnost za napredek. Vsem, ki se v podjetništvu srečujejo s težkimi obdobji, svetuje, da naj se v prvi vrsti osredotočijo na tisto, kar lahko nadzorujejo. Nato naj začnejo iskati rešitve trenutne situacije.

Spoštovanje

Dell se drži reka, da se do drugih vedno obnaša tako, kot bi si želel, da bi se drugi vedli do njega. Tako gradi dobre odnose z zaposlenimi in s poslovnimi partnerji.

Pripravljenost tvegati

V podjetništvu je pripravljenost tvegati po Dellovem prepričanju ključna komponenta. Pomembno je stalno preizkušati nove prijeme. Z implementacijo pozitivnih sprememb pride do izgradnje uspešnega podjetja.

image_alt
Od skromnih začetkov do 1,7 milijarde evrov vrednega podjetja

Strast

Za konec človek, ki se je v podjetništvo podal že pri svojih 19 letih, omenja še ključno komponento podjetniškega uspeha. To je strast. Poiščite namen in strast v svojem življenju. Bodite del nečesa, kar je večje od vas samih, svetuje.

O podjetju Dell Technology

Michael Dell je v 80. letih prejšnjega stoletja doprinesel pri revoluciji osebnih računalnikov. Že pri 15 letih je kupil enega prvih Applovih računalnikov, ga razstavil in ugotovil, kako deluje. V času šolanja na fakulteti je začel izdelovati računalnike in jih prodajati. Iz tega se je razvilo njegovo podjetje, zaradi česar je opustil študij in vse svoje napore usmeril v to, da bi mu s podjetjem uspelo.

Že prvo leto poslovanja, leta 1984, je ustvaril prihodke v višini 5,24 milijona evrov. Leta 2000 je bil Dell že milijarder, v njegovem podjetju pa je bilo takrat zaposlenih 35.000 ljudi. V tistem času je postal največji proizvajalec osebnih računalnikov na svetu.

Leta 2004 je Dell odstopil z mesta izvršnega direktorja podjetja, ostal pa je v funkciji predsednika uprave. V zadnjih letih se je podjetje sicer soočalo s številnimi težavami in izgubilo prevladujoč položaj v panogi.

Več iz rubrike