Lockdown v Šanghaju "bo vplival na skoraj vsako trgovino na svetu"

Kitajska se spopada z najhujšim izbruhom koronavirusa. To ogroža svetovno gospodarstvo.
Fotografija: Situacija v Šanghaju vpliva na vsako blago, ki si ga lahko zamislite. Šanghaj, 6.april 2022 FOTO: REUTERS/Aly Song
Odpri galerijo
Situacija v Šanghaju vpliva na vsako blago, ki si ga lahko zamislite. Šanghaj, 6.april 2022 FOTO: REUTERS/Aly Song

Odkar se je virus Covid prvič pojavil v Wuhanu pred več kot dvema letoma, se Kitajska spet spopada z najhujšim izbruhom koronavirusa. Omejitve v kitajskih mestih povzročajo logistični zastoj. To ogroža svetovno gospodarstvo.

Niz nedavnih omejitev v Šanghaju in drugih kitajskih mestih povzroča hud pritisk na promet in logistiko po vsej državi, kar še poslabšuje gospodarske posledice zavezanosti vlade svoji politiki brez Covida, saj primeri še naprej naraščajo na rekordne ravni.

KItajski delavci postavljajo barikade po mestu. Foto: REUTERS/Aly Song
KItajski delavci postavljajo barikade po mestu. Foto: REUTERS/Aly Song

Motnje v logistiki in transportu ogrožajo globalno gospodarstvo

Motnja je prizadela zlasti logistično industrijo, ki igra ključno vlogo pri prevozu blaga med mesti in nekaterimi največjimi svetovnimi pristanišči. Promet je zaradi strogih omejitev za voznike, ki so Covid pozitivni ali so bili v stiku s pozitivno osebo, prepovedan. Tudi dostava izdelkov na lokacijo, kjer beležijo rast Covid pozitivnih ljudi, je prepovedana.

"Tovorni prevoz je glavna težava, ki jo imamo," je za Financial Times dejal Mads Ravn, izvršni podpredsednik in globalni vodja nabave zračnega tovora pri DSV, eni največjih svetovnih posrednikov za tovorni promet.

image_alt
Kupec v pekarni občuti skok borznih cen žit

Dodal je, da je bila rezervacija storitev tovornjakov skoraj nemogoča in da je bila aktivnost letov na letališče Šanghaj Pudong izrazito zmanjšana in omejena le pošiljke osnovnega blago, kot so zdravila.

Izbruh bo vplival na vse panoge, na dobavo vseh izdelkov

»V bistvu se vse drugo ne premika, ampak se preusmeri iz Šanghaja v druge dele Kitajske. To vpliva na vsako blago, ki si ga lahko zamislite,« je dejal.

"To bo imelo globalni učinek na skoraj vsako trgovino." Kitajska se spopada z najhujšim izbruhom koronavirusa, odkar se je prvič pojavil v Wuhanu pred več kot dvema letoma.

V Šanghaju so včeraj beležili skoraj 20,000 novih primerih, kar je rekord za mesto.

Konec marca je danska ladjarska družba Maersk opozorila, da bi mestni zaporni ukrepi zmanjšali storitve tovornjakov v Šanghaju in iz njega za 30 odstotkov.

Toda od takrat so omejitve, ki naj bi sprva mesto razcepile na dva dela zaradi postopnega devetdnevnega zapora, postale resnejše in preplavljene ter zajele celotno mesto naenkrat. Kdaj bodo ukrepi omilili, ni jasno.

Poleg domačih motenj so analitiki opozorili, da bi kakršna koli notranja logistična ozka grla sčasoma povzročila zamude pri ladijskem prometu zaradi kopičenja blaga in naročil - in da bi se s tem povezani stroški pojavili, ko bodo ukrepi končno ohlapni.

"Ko se Šanghaj znova odpre, je to déjà vu zgodbe, ki smo jo videli tolikokrat," je dejal Lars Jensen, izvršni direktor Vespucci Maritime, svetovalnega podjetja. "Prišlo bo do povečanja obsega in pritiska na povečanje promptnih obrestnih mer."

Vir: Financial Times

Več iz rubrike