Kako se bodo podjetja odzvala pri naslednji recesiji?

Vlaganje v raznolikost in vključevanje ključno za premagovanje naslednje recesije.
Fotografija: Foto: Jure Eržen / Delo
Odpri galerijo
Foto: Jure Eržen / Delo

Leto 2020 je gospodarstvu prineslo veliko izzivov. Soočamo se s številnimi spremembami na delovnih mestih ter nesigurnostjo na delniških trgih. Raziskava Fortune iz leta 2019 (Great Place to Work), ki je bila izdana tik pred epidemijo, je izpostavila, da poslovni pogovori v obdobjih recesije niso vključevali vsebin raznolikosti in vključenosti.
image_alt
Preplah na hrvaškem otoku Susak zaradi prvega avtomobila
 
Tista podjetja, ki pa so poročala o dobrih delovnih izkušnjah ranljivih skupin (žensk, temnopoltih, LGBT, kulturnih manjšin, oseb z invalidnostjo, itd.) in njihovi zastopanosti na vseh nivojih podjetja, so presenetljivo dosegla 14,4-odstotno rast delnic. Medtem, ko je splošni indeks S&P 500 padel za 35 odstotkov. Avtorji študije so sklenili, da je vlaganje v raznolikost in vključevanje ključno za premagovanje naslednje recesije.
 

Vključevanje večinske skupine, ki odloča o 80 % vseh nakupov produktov ali storitev

 
Covid-19 je prizadel vse člane družbe, a dejstvo je, da v teh časih najbolj izgubljajo ranljive skupine. Spol predstavlja le eno izmed osebnih okoliščin na široki paleti raznolikosti, ki je pomembna, da jo podjetja naslovijo, če želijo uveljaviti številne priložnosti, ki jih te skupine prinašajo, tako v vlogi zaposlenih kot strank. Nekatera podjetja stavijo na skupino žensk, kot na ključno pri odpiranju vrat za številne druge raznolikosti, medtem, ko najboljši svoje politike raznolikosti širijo tudi na druge skupine, odvisno tudi od poslovnih potreb.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
 
V Evropi se trenutno največ zakonodajnega napora vlaga v spolno uravnoteženost na najvišjih vodstvenih mestih in odpravljanje razlik v plačilu po spolu. Spol je namreč ena redkih osebnih okoliščin, ki ne izhaja iz manjšine. Ženske namreč predstavljajo 51 odstotkov EU prebivalcev, so akademsko bolj izobražene od moških, a njihova zaposlenost v EU je še vedno nižja od moških. Na vodstvenih pozicijah je predstavnic ženskega spola še manj.
 
Napredek na tem področju je potreben, saj gre za pogled večinske skupine, ki odloča o 70 do 80 odstotkov vseh nakupov produktov ali storitev. Ženske so glavne skrbnice otrok in starejših, od 28 odstotkov eno-starševskih evropskih družin predstavljajo 80 odstotkov skrbnic in delajo v sektorju, ki je bil v času epidemije najbolj prizadet. Pomeni, da nizka zastopanost žensk med odločevalci vzame širino in globino vpogleda na probleme in rešitve.
 

Neodkrite priložnosti v večji zastopanosti manjšinskih skupin


Tudi nedavna raziskava Harward Business Reviewa iz aprila 2021 je opozorila na spremembe v splošni usmeritvi podjetij, pri katerih je izkazana večja zastopanost žensk na vodilnih delovnih mestih. Spremembe se kažejo predvsem v večji odprtosti podjetja za spremembe, in njihovemu previdnejšemu načinu delovanja ter uveljavljanju pristopa 'raziskave in razvoj' pred pristopom 'združitve in prevzemi'.
image_alt
Življenjska doba se lahko podaljša na 150 let, pravijo raziskovalci
 
Avtorji dodajajo, da bi več raznolikosti drugih manj zastopanih skupin prineslo priložnosti, ki jih podjetja še niso dovolj odkrila. Nekatera slovenska podjetja tako za področje upravljanja raznolikosti sistematično skrbijo tudi prek smernic listine raznolikosti.
 

Več iz rubrike