Kako je Krzyzewski prek vprašanj pripeljal ekipo do zmage

Kako znajo uspešni vodje motivirati svoje ekipe, da te dosežejo kar najboljše rezultate?
Fotografija: Mike Krzyzewski, Foto: Shannon Stapleton / Reuters
Odpri galerijo
Mike Krzyzewski, Foto: Shannon Stapleton / Reuters

Ne glede na to, ali gre za šport ali podjetništvo – v obeh primerih je ključnega pomena uspešno timsko delo. Da bi lahko ekipa dosegala kar najboljše rezultate, potrebuje dobrega vodjo, ki jo pri tem spodbuja in verjame vanjo.

Mike Krzyzewski je košarkaški trener in nekdanji selektor ameriške reprezentance. Zaradi številnih uspehov, ki jih je dosegel v času svoje kariere, ga uvrščamo med enega najboljših košarkaških trenerjev vseh časov. Med drugim je treniral tudi moško nacionalno košarkaško reprezentanco ZDA in jo na poletnih olimpijskih igrah v letih 2008, 2012 in 2016 popeljal do treh zlatih medalj. Bil je tudi glavni trener ameriške ekipe, ki je na svetovnem pokalu 2010 in 2014 osvojila zlati medalji.
image_alt
Pet knjig, ki jih Bill Gates priporoča v poletno branje

Njegova uspešna kariera je nedvomno tudi posledica dejstva, da gre za vodjo, ki je verjel v svojo ekipo. Hkrati je znal prepričati igralce, da tudi sami verjamejo vase. S tem jim je vlil samozavest, da so lažje uresničili zastavljene cilje.
Dober vodja je tisti, ki verjame v svojo ekipo, Foto: Shutterstock
Dober vodja je tisti, ki verjame v svojo ekipo, Foto: Shutterstock

Krzyzewski je v mislih sestavil zmagovalni načrt in ga predstavil igralcem


Eden takih primerov je znamenita tekma leta 1992, na kateri je zadal Christian Laettner enega najbolj udarnih strelov v zgodovini turnirjev NCAA. Krzyzewski je priznal, da ni bil prepričan v zmago svojega tima. Toda, kot pravi, mora dober trener igralcem pokazati prepričanost, da se bo to zgodilo. V času premora je zato z ekipo vzpostavil očesni stik in odločno rekel: »zmagali bomo«, poroča Inc.

Ni dovolj, da ekipi zgolj povemo, kaj je cilj. Vedeti mora tudi, kako ga doseči, je prepričan Krzyzewski.  Zato je v času tekme v mislih sestavil načrt, kako bi lahko dosegli zmago. Nato je vprašal Granta, če bo lahko žogo vrgel 23 metrov daleč. Rekel je, da ja. Krzyzewski je nato vprašal še Laettnerja, če jo bo lahko ujel. Laettner je odvrnil, da le, če mu bo Grant žogo lepo podal.

Kljub temu da se morda ti dve vprašanji zdita nesmiselni, sta bili po Krzyzewskijevem mnenju ključni. Ko ti nekdo namreč odgovori, da bo nekaj naredil, si to predstavlja v mislih in zato tudi lažje uresniči.
image_alt
Podkast: Vojko Golmajer - kakšen je danski pristop k poslu

Tista tekma se je za Krzyzewskijevo ekipo končala uspešno. K zmagi je veliko pripomoglo prav to, da je trener verjel v svoje igralce in jim postavil vprašanja, ki so jim omogočala vizualizacijo poti do cilja. To je princip motiviranja, ki ga je Krzyzewski velikokrat uporabil – in rezultati so bili vidni, poroča Inc.
 

Več iz rubrike