Duol bo v Latviji postavil kar sedem nogometnih dvoran

Duol sodeluje z nacionalnimi nogometnimi zvezami, v Latviji bodo postavili kar sedem nogometnih dvoran, nekatere bodo imele status aren.
Fotografija: V Latviji bo stalo sedem velikih nogometnih dvoran podjetja Duol. FOTO: Arhiv podjetja
Odpri galerijo
V Latviji bo stalo sedem velikih nogometnih dvoran podjetja Duol. FOTO: Arhiv podjetja

Podjetje Duol z Brezovice je v sredo sporočilo, da so z Latvijsko nogometno zvezo sklenili pogodbo o postavitvi sedmih večjih nogometnih dvoran v sedmih latvijskih mestih, prvi dve bosta stali že septembra. Celoten projekt je ocenjen na pet milijonov evrov – večino sredstev bodo zagotovili nogometna zveza in mesta, kjer bodo dvorane postavljene, preostali denar pa je v okviru pomoči nacionalnim nogometnim zvezam že zagotovila Uefa. Sodelovanje z nacionalnimi in mednarodnimi panožnimi zvezami je del strategije nastopa na trgu podjetja Duol.


Podjetje z Brezovice ima med referencami mednarodni projekt, napihljivo nogometno dvorano v velikosti 15.000 kvadratnih metrov, skupaj s tribunami, ki so jo v Kazahstanu postavili že pred desetletjem. Podobne dvorane lahko zasledimo po vsej Evropi, večinoma so večnamenske z možnostjo dodatnih pregrad na igrišču.
 

Latvija


V preteklem tednu so se za postavitev novih nogometnih dvoran dogovorili v Latviji, kjer bo stalo sedem njihovih dvoran, pravi direktor podjetja Duol Dušan Olaj. »Vseh sedem nogometnih dvoran, ki jih bomo postavili v Latviji, bo v osnovi velikih kot standardna nogometna igrišča. Zaradi različnih zahtev se njihove dimenzije sicer med sabo nekoliko razlikujejo, nekaj jih bo v velikosti aren in bodo obsegale več kot 9000 kvadratnih metrov. V večini bomo prekrili obstoječa igrišča, dve dvorani bosta popolnoma novi,« projekt opiše Olaj.
Prvi dvorani bosta stali že septembra, do konca leta bi svojo končno obliko lahko dobila tudi tretja, pravi Dušan Olaj, direktor in lastnik podjetja Duol. FOTO: Voranc Vogel
Prvi dvorani bosta stali že septembra, do konca leta bi svojo končno obliko lahko dobila tudi tretja, pravi Dušan Olaj, direktor in lastnik podjetja Duol. FOTO: Voranc Vogel


Pri Duolu pravijo, da bosta prvi dvorani stali že septembra, do konca leta bi svojo končno obliko lahko dobila tudi tretja. Preostale štiri bi predvidoma postavili v letu 2022 oziroma najkasneje čez dve leti. Kot težava pri hitri izvedbi se kaže pridobivanje gradbene dokumentacije v latvijskih mestih, svoj čas zahtevajo tudi gradbena pripravljalna in izvedbena dela.
 

Projekt vreden pet milijonov


Vse latvijske dvorane bodo imele status dvoran za trening in tudi za tekme. V nekaterih bodo postavljene še tribune za do 500 gledalcev, sicer pa je uporabnost dvoran lahko različna, zagotavljajo v podjetju. »S fizičnimi pregradami bo igrišča mogoče dodatno razdeliti, s čimer bo uporabnik lahko dobil namesto enega velikega igrišča štiri ali pet igrišč za mali nogomet. S pregrado na sredini igrišča je na eni polovici mogoče organizirati treninge, na drugi polovici pa lahko hkrati potekajo športni turnirji. Dvorane je mogoče dajati v najem za razne dogodke, izpeljati je mogoče tudi koncerte, kongrese in bankete,« pove Olaj.

Projekt v Latviji je ocenjen na nekaj več kot pet milijonov evrov in ga večinoma financira Latvijska nogometna zveza. Ta je del sredstev pridobila od Združenja evropskih nogometnih zvez (Uefa), del naložbe sicer pokrivajo tudi mestne občine same.
 

Projekt v Latviji je ocenjen na pet milijonov evrov. FOTO: Arhiv podjetja
Projekt v Latviji je ocenjen na pet milijonov evrov. FOTO: Arhiv podjetja
Šport je del strategije


Dušan Olaj poudarja, da je vrednost projekta prilagojena paketu izgradnje sedmih dvoran, sicer pa takšne nogometne dvorane, skupaj z gradbenimi in betonskimi deli, umetno travo in tribunami, stanejo okoli 1,5 milijona evrov.

Sodelovanje z nogometnimi zvezami posameznih držav pri Duolu uvrščajo v svojo strategijo razvoja uporabniku prilagojenih hitro postavljivih dvoran in v tem smislu že sodelujejo z večino evropskih in tudi zalivskih nogometnih zvez. »Nastopamo tudi kot svetovalci pri razvoju športne infrastrukture v posameznih državah,« še pravijo v podjetju.

Več iz rubrike