Cene nafte bodo rastle (ob dodatnem zaostrovanju v Ukrajini)

Rast cen surove nafte poleg napada Rusije na Ukrajino povzroča tudi energetska kriza, borzno dogajanje in valutna razmerja.
Fotografija: Cena goriv v Sloveniji je pod povprečjem EU in je ves čas med najnižjimi. Od lani cene pogonskih goriv v Sloveniji rastejo usklajeno s trgom EU. FOTO: JURE ERŽEN/Delo
Odpri galerijo
Cena goriv v Sloveniji je pod povprečjem EU in je ves čas med najnižjimi. Od lani cene pogonskih goriv v Sloveniji rastejo usklajeno s trgom EU. FOTO: JURE ERŽEN/Delo

Med razlogi za rast cen surove nafte v zadnjem času je poleg napada Rusije na Ukrajino tudi energetska kriza, zaradi katere so se že lani začeli dražiti energenti. Otipljiv prispevek k oblikovanju cen imajo tudi borzno dogajanje in valutna razmerja. Podatki kažejo, da so nihanja maloprodajnih cen pogonskih goriv, tudi v obdobju, ko država ne določa zgornje prodajne cene na črpalkah, nižja od nihanj cen surove nafte na svetovnih trgih.

Cene nafte so se v zadnjih dneh po občutnem skoku navzgor postopno umirile. Spomnimo: za zahodnoteksaško lahko nafto je bilo v prvi polovici marca treba odšteti več kot 120 dolarjev za sodček, za nafto brent skoraj 130 dolarjev za sodček. Trenutno se z obema vrstama črnega zlata trguje pri ceni nekaj čez 100 dolarjev.

Vpliv borz in valutnih razmerij

Kako se našteti dejavniki in nihanja cen na naftnih trgih prevajajo v cene, po katerih kupujemo gorivo na črpalkah? V 80. letih prejšnjega stoletja je trgovanje z nafto potekalo na promptnih trgih (trgi, kjer se cena oblikuje na dan nakupa, za naslednji dan, za teden dni vnaprej …). Danes imajo vlogo pri oblikovanju cen svetovne borze. Pomembno je tudi razmerje med dolarjem in evrom. Oboje ima vpliv na maloprodajno ceno na črpalkah. Nista pa to edina dejavnika, prisotni so še drugi. V maloprodajni ceni močno prevladujoč delež predstavljajo nabavna cena goriva ter trošarine in davki, na katere trgovec nima vpliva. Kot poudarjajo strokovnjaki, lahko trgovec vpliva zgolj na višino svoje marže, ki pa v strukturi maloprodajne cene zavzema zanemarljiv delež.

image_alt
Nafta vs. trajnostnost: Se obeta vožnja po sistemu par-nepar?

Trenutno lahko spremljamo porušeno razmerje med gibanjem cen surove nafte in pogonskih goriv. Cene zadnjih na sredozemskih borzah rastejo hitreje od cene nafte na svetovnih trgih. V določenih dneh se lahko zgodi padec cen surove nafte, čemur ne sledi upad cen goriv. Po mnenju analitikov je oboje posledica razmer v Ukrajini in Rusiji in negotove dobave nafte oziroma dizla iz Rusije. Kot ugotavljajo, v aktualnih volatilnih in negotovih okoliščinah dnevna dinamika cen na trgih odraža tudi psihološki odziv kupcev na te razmere. To nato v prekomerno oskrbovanje z zalogami, kaže pa tudi na špekulativne interese.

Zanesljivost dobave goriv in energentov in njihova cena bosta odvisni od stopnjevanja mednarodnih sankcij do Rusije in razvoja dogodkov v Ukrajini.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Zanesljivost dobave goriv in energentov in njihova cena bosta odvisni od stopnjevanja mednarodnih sankcij do Rusije in razvoja dogodkov v Ukrajini.FOTO: JURE ERZEN/Delo

Cene pogonskih goriv v Sloveniji nižje

Zanimiv je pogled na primerjavo cen bencina in dizla v Sloveniji v primerjavi s povprečno ceno EU v zadnjih letih. Če je bila maloprodajna cena obeh pogonskih goriv od konca leta 2016 do začetka leta 2020 na dokaj podobnih ravneh, se je po podatkih Eurostata cenovno odstopanje od spomladi 2020 postopno povečevalo. Cena goriv v Sloveniji je pod povprečjem EU in je ves čas med najnižjimi, tako bencina kot dizla. Od leta 2021 cene pogonskih goriv v Sloveniji rastejo usklajeno s trgom EU. 

Spremembe maloprodajnih cen pri nas ni pričakovati do konca aprila. Do takrat namreč velja vladni ukrep najvišjih maloprodajnih in veleprodajnih cen goriv. Trenutno potrošniki za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina odštejemo 1,5 evra, za liter dizla 1,54 evra.

Višja cena dizla v Sloveniji je v zadnjih letih tudi posledica povečevanja predpisanega energetskega deleža biokomponente, ki je dodatek pogonskemu gorivu. V Sloveniji predpisan delež trenutno znaša 10 % goriva, preračunano po energetski vrednosti oziroma po dani energiji derivata. Slovenija je s tem v zgornji polovici držav EU z najvišjim predpisanim deležem biokomponente. K rasti maloprodajnih cen vplivajo tudi visoke podražitve te biokomponente, saj so se cene biodizla na svetovnem trgu v 2021 zvišale za 159 %.  

Petrolovi bencinski servisi. Ljubljana, Slovenija 13.maja 2018. [Petrol,pogonska goriva,naftni derivati,bencin,nafta,bencinski servisi,bencinske črpalke,promet,Ljubljana,Slovenija]
Petrolovi bencinski servisi. Ljubljana, Slovenija 13.maja 2018. [Petrol,pogonska goriva,naftni derivati,bencin,nafta,bencinski servisi,bencinske črpalke,promet,Ljubljana,Slovenija]
V trenutnih razmerah je gibanje cen tako surove nafte kot pogonskih goriv smiselno interpretirati skozi daljše časovno obdobje. Skok ali padec cene surove nafte v izbranem dnevu še ne pomeni nujno obrata dolgoročnejšega trenda v gibanju cene goriv, pojasnjujejo pri Petrolu. Nihanja cen trgovcev so manj izrazita od cen surove nafte.

Kaj lahko pričakujemo? 

V trenutnih razmerah je gibanje cen tako surove nafte kot pogonskih goriv smiselno interpretirati skozi daljše časovno obdobje. Skok ali padec cene surove nafte v izbranem dnevu še ne pomeni nujno obrata dolgoročnejšega trenda v gibanju cene goriv, pojasnjujejo pri Petrolu, in pravijo, da so nihanja cen trgovcev manj izrazita od cen surove nafte.

Zanesljivost dobave goriv in energentov in njihova cena na nabavnih trgih bosta v prihodnje odvisni od stopnjevanja mednarodnih sankcij do Rusije in razvoja dogodkov v Ukrajini. Zaradi omenjenih dejavnikov ni mogoče z gotovostjo napovedati prihodnjega gibanja nabavnih in maloprodajnih cen goriv in energentov. »Če se bodo dogodki v Ukrajini dodatno zaostrovali, lahko pričakujemo nadaljevanje rasti nabavnih in maloprodajnih cen. Bodo pa zadnje odvisne tudi od nadaljnjih ukrepov države,« pravijo na Petrolu. Veliko bo odvisno od trajanja trenutnih razmer v mednarodnem prostoru, menijo strokovnjaki.

Več iz rubrike