Apple ni več najbolj dragoceno podjetje na svetu

Včeraj je naftni velikan Saudi Aramco presegel Apple in je zdaj najvrednejše podjetje na svetu.
Fotografija: Tim Cook, Apple Inc.Foto: Pulse Nigeria
Odpri galerijo
Tim Cook, Apple Inc.Foto: Pulse Nigeria

Še ne dolgo nazaj smo poročali, da je nesporno najbolj dobičkonosno podjetje na svetu Appel, ki je predvsem na račun pandemije dosegel rekordni dobiček. Konec marca je prehitel naftno-plinskega giganta Saudi Aramco.

A dinamika na vrhu najbolj dobičkonosnih se nadaljuje in se spreminja tako hitro kot se spreminjajo globalne okoliščine.

Saudi Aramci, uradno Saudi Arabian Oil Company in Apple

Če je pandemija močno zarezala v cene nafte in hkrati povečala povpraševanje po potrošniški tehnologiji, kar je v tekmi za najbolj dobičkonosna podjetja na svetu na prvo mesto postavilo Apple ( mimogrede: v letu 2020 je Apple ustvaril 57,4 milijarde ameriških dolarjev, kar je 48,28 milijard evrov dobička), in če je Saudi Aramco  v letu 2020 v primerjavi z 2019 padel za kar 44 odstotkov, zdaj lahko opazujemo povsem drugačno situacijo.

image_alt
Applova funkcija za varovanje zasebnosti bo Facebook stala milijarde

Danes ni čas masovnega kupovanja iPhonov, iPadev in Macev, ampak je bitka za energente

Rusko-ukrajinska vojna je prinesla drugačno realnost. Praktično čez noč so se naše prioritete spremenile.

Zaloge in cene energije rastejo, saj vlagatelji razprodajajo lastniške vrednostne papirje v več panogah, vključno s tehnologijo, zaradi strahu pred poslabšanjem gospodarskega okolja.

Apple je padel za skoraj 20 % od najvišje vrednosti 182,94 dolarjev v začetku januarja. Ta padec ni drastičen ali celo usoden, a simbolično nakazuje posebne premike na trgih.

image_alt
»Kako do out-of-the box idej?«

Posebna dinamika vselej prikazuje ali odseva zunanje okoliščine in dejstvo je, da se svetovno gospodarstvo spopada z naraščajočimi obrestnimi merami, inflacijo in težavami v dobavni verigi.

tržna vrednost prav naftnega velikana Aramca zrasla in da je bila včeraj nekaj manj kot 2,43 bilijona dolarjev, ki je svojo tržno kapitalizacijo pretvoril v dolarje. Na sliki prvi mož Saudi Aramco, Amin H. Nasser. Foto: REUTERS/Ahmed Yosri
tržna vrednost prav naftnega velikana Aramca zrasla in da je bila včeraj nekaj manj kot 2,43 bilijona dolarjev, ki je svojo tržno kapitalizacijo pretvoril v dolarje. Na sliki prvi mož Saudi Aramco, Amin H. Nasser. Foto: REUTERS/Ahmed Yosri

Tako skoraj ne čudi dejstvo, da je tržna vrednost prav naftnega velikana Aramca zrasla in da je bila včeraj nekaj manj kot 2,43 bilijona dolarjev, ki je svojo tržno kapitalizacijo pretvoril v dolarje.

Delnice Aramca so se do zdaj v letu 2022 povečale za več kot 27 %. Naftni gigant je marca poročal, da se je njegov celoletni dobiček lani več kot podvojil zaradi naraščajočih cen nafte. Apple je leta 2020 presegel Saudi Aramco in postal najbolj dragoceno javno tržno podjetje na svetu.

A se je plošča spet obrnila in je po poročanju FactSetod od včeraj  Apple, ki je med trgovanjem v ZDA včeraj padel za več kot 5 %,  zdaj vreden 2,37 bilijona dolarjev.

image_alt
Nafta vs. trajnostnost: Se obeta vožnja po sistemu par-nepar?

Več iz rubrike