Zgodovinski trenutek: Najhitrejše električno vozilo je letalo

Rolls-Royce trdi, da je njegovo popolnoma električno letalo najhitrejše električno vozilo v zgodovini. Rekordi kar padajo.
Fotografija: Rolls-Royce Spirit of Innovation. Foto: posnetek zaslona/Rolls-Royce
Odpri galerijo
Rolls-Royce Spirit of Innovation. Foto: posnetek zaslona/Rolls-Royce

Britansko podjetje, ki se ukvarja z dizajniranjem in proizvodnjo letalskih, ladijskih in industrijskih motorjev ter seveda luksuznih avtomobilov, verjame, da je izdelalo najhitrejše električno vozilo v zgodovini. Letalo 'Spirit of Innovation' naj bi neuradno podrlo že tri svetovne rekorde, navaja Euronews.

image_alt
Osebno letalo, ki ga bo lahko vozil vsak

V začetku novembra je postalo najhitrejše popolnoma električno letalo na baterijski pogon, saj je na testnem poligonu v Združenem kraljestvu doseglo največjo hitrost - 555,9 kilometra na uro na razdalji treh kilometrov.

Rolls-Royce navaja, da verjame, da je enosedežno letalo, ki je prvi polet sicer opravilo septembra, postalo tudi najhitrejše električno vozilo v zgodovini, ko je med daljšim 15-kilometrskim poletom doseglo hitrost 623 kilometrov na uro.

Letalski motor Rolls-Royce. Foto: Rolly-Royce
Letalski motor Rolls-Royce. Foto: Rolly-Royce

Spirit of Innovation je podrl tudi rekord najhitrejšega vzleta popolnoma električnega letala, saj je prejšnji rekord skrajšal za celih 60 sekund, ko se je v 202 sekundah oziroma dobrih treh minutah povzpel na 3000 metrov.

Najmočnejši baterijski paket

Letalo Spirit of Innovation poganja 400-kilovatni elektromotor, ki proizvede moč, enakovredno moči motorja s 535 konjskimi močmi, poroča Euronews. Na krovu je tudi 6480 baterijskih celic, ki po trditvah družbe Rolls-Royce obsegajo »baterijski paket z največjo močjo, kar jih je bilo kdajkoli sestavljenih v letalstvu«.

image_alt
Razkošno življenje Cristiana Ronalda

Popolnoma električno letalo je del projekta ACCEL (Accelerating Electric Flight Project), katerega polovico financira britanska vlada, drugo polovico pa britanski Inštitut za letalsko in vesoljsko tehnologijo. Čeprav je že trditev, da gre za najhitrejše električno vozilo na svetu, sama po sebi tehnološki dosežek, je projekt zagotovil tudi podatke, ki bodo uporabni pri razvoju prihodnjih električnih potniških letal, je pojasnil Rolls-Royce.

»Po tem, ko se je svet na konferenci o podnebnih spremembah COP26 osredotočil na potrebo po ukrepanju, je to še en mejnik, ki bo pripomogel k uresničitvi cilja 'jet zero' [ogljično nevtralni letalski sektor] in podpira naše ambicije, da zagotovimo tehnološki preboj, ki ga družba potrebuje za dekarbonizacijo zračnega, kopenskega in pomorskega prometa,« je dejal generalni direktor podjetja Warren East.

image_alt
10 najbolj norih in unikatnih funkcij v avtomobilih

Rolls-Royce je dejal, da je podatke o poletih predložil Mednarodni letalski zvezi (FAI), športnemu organu, ki nadzoruje svetovne letalske rekorde, in upa, da bodo »v bližnji prihodnosti« potrjeni. Čeprav razburljivi in potencialno zgodovinski pa so vsi podatki trenutno še neuradni.

image_alt
Rolls Royce izdelal najdražji avtomobil na svetu

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.