Storitve, ki so v Veliki Britaniji vse dražje

Gospodarstvo je v nekaterih državah že skoraj okrevalo, nekatere države pa še vedno čutijo posledice težav v dobavni verigi. Velika Britanija je med njimi.
Fotografija: Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Foto: Jure Eržen/Delo

Težave v dobavni verigi, ohromljeno gospodarstvo in socialne omejitve so v zadnjem letu botrovali k vedno večjim podražitvam predvsem osnovnih življenjskih potrebščin.  

image_alt
Krize v dobavni verigi še ni konec, omikron je nova grožnja

Gospodarstvo se po državah krepi v različno hitrem tempu, kar pomeni, da nekatere države še vedno trajajoče težave v dobavni verigi občutijo močneje kot druge. Posledično pomanjkanje dobrin vodi v večje povpraševanje, le to pa v povišanje cen.

Velika Britanija je ena izmed držav, ki v zadnjem času zaznava močno povišanje cen, še posebej v določenih segmentih. Kaj in s kakšnimi razlogi se je, glede na navedbe BBC-ja, v Veliki Britaniji najbolj podražilo?

Uber

Vedno dražji bencinski derivati so poskrbeli, da se je močno dvignila tudi cena prevoza. Podjetje Uber, v Veliki Britaniji zelo priljubljen ponudnik storitev prevoza, je osnovno ceno dvignil za 10 odstotkov, v prestolnici pa celo za 15 odstotkov.

Foto: TOBY MELVILLE/REUTERS Pictures
Foto: TOBY MELVILLE/REUTERS Pictures

Za višanje cen so se v podjetju odločili zaradi povečanega povpraševanja, ki posledično zahteva več voznikov. V podjetju upajo, da bodo na ta način pritegnili nove voznike in nazaj privabili tiste, ki so se namesto pri njih odločili za službo v dostavnem podjetju.

Prenova doma

V zadnjem letu je cena lesa dosegla rekordne vrednosti. Med pandemijo covida-19 so se močno povišale tudi cene drugih surovin in materialov. Vodja stanovanjske politike in politike načrtovanja pri Nacionalni federaciji gradbenikov Riko Wojtulewicz pravi, da je k 25-odstotnemu dvigu cen materiala za obnovo prispevala predvsem štirikratna podražitev cen ladijskih kontejnerjev s Kitajske.

image_alt
»Gospodarstvo celega sveta je pred prelomnim obdobjem«

Plastika se je podražila za 13 odstotkov, strošek izolacije pa za 20 odstotkov. »Tudi barva je za 10 odstotkov dražja kot prejšnje leto,« je še povedal Wojtulewicz. Posledično so se povišali tudi stroški dela, v povprečju za kar 20 odstotkov.

Ogrevanje

Kot poroča BBC, so v zadnjih tednih v Veliki Britaniji zaznali močno povečane stroške ogrevanja, kar bo nekatere ljudi še najbolj prizadelo v prihodnjih mesecih.

Zaradi zapletenih in globalnih razlogov so se stroški dobaviteljev plina na veleprodajnih trgih znašli na neverjetno visoki ravni. Strokovnjaki ocenjujejo, da je temu botrovalo več dejavnikov: povečano povpraševanje, propad nekaterih dobaviteljev in posledično dražja konkurenca ter povišana zgornja meja cen energentov.

image_alt
Fed: Powell o pospešenem umiku finančne podpore gospodarstvu

Kot pravi direktor spletnega mesta za primerjavo cen TheEnergyShop Scott Byrom lahko situacijo sicer izboljša topla zima, vendar prebivalcem vseeno svetuje, naj se pripravijo na nadaljnje povišanje cen. Ta udarec bodo še posebej občutili revnejši, saj ravno ogrevanje predstavlja večji del gospodinjskih stroškov.

Rabljeni avtomobili

Svetovno pomanjkanje čipov in ostalih materialov, ki so potrebni za proizvodnjo avtomobilov, so poskrbeli, da je na trgu manj novih vozil. Potrošniki so se posledično obrnili na trg rabljenih avtomobilov, povečano povpraševanje pa je povzročilo višanje cen.

V Veliki Britaniji je za tri do pet let staro Fordovo Fiesto treba odšteti skoraj 2700 evrov več kot pred dvema letoma, navaja BBC. Za kar 57 odstotkov pa se je med pandemijo povišala cena tri leta starega Mini Cooperja.

image_alt
V Sloveniji več kot polovica upokojencev pod pragom revščine

Vse večje podražitve pa je zaznati tudi v Sloveniji. Med pandemijo so se, glede na podatke statističnega urada, najbolj podražila jabolka, in sicer za kar 35 odstotkov. Za 22 odstotkov se je podražila določena vrsta mesa, jajca za 10 odstotkov. Tudi za bencin plačujemo precej več, kmalu pa naj bi se podražili tudi pekovski izdelki.

Več iz rubrike