V Avstriji plačujejo za stanovanje 3889 EUR/m2, za hišo pa 2578

Na splošno so cene nepremičnin v južni in vzhodni Avstriji – razen na Dunaju – nižje kot na zahodu države.
Fotografija: Cena novih stanovanj na Dunaju je zdaj praviloma nad 6000 evrov za kvadratni meter. Foto: Milan Ilić
Odpri galerijo
Cena novih stanovanj na Dunaju je zdaj praviloma nad 6000 evrov za kvadratni meter. Foto: Milan Ilić

Nepremičnine so se v Avstriji lani nadpovprečno podražile. Leta 2021 so se cene stanovanj v primerjavi z letom 2020 zvišale za 10,4 odstotka in v povprečju dosegle 3889 evrov za kvadratni meter. Cene hiš so poskočile še bolj, za 12,5 odstotka, na 2578 EUR/m2.

image_alt
32-letnik, ki letno zasluži 431.000 dolarjev z nepremičninami

»Tri najpomembnejši parametri cen stanovanjskih nepremičnin so lokacija, lokacija in lokacija,« mi je v 1990-ih povedal dunajski nepremičninski agent. To velja še danes, ne le za stanovanja v večjih mestih. Nekatere avstrijske dežele so očitno bolj privlačne za kupce nepremičnin in posledično veliko dražje. Avstrijski zvezni statistični urad je objavil, da je bila lani povprečna cena kvadratnega metra družinske hiše na Gradiščanskem 1639 evrov, na Dunaju pa skoraj tri in pol krat krat višja: 5542 EUR/m2.

Druga najcenejša država za kupca hiše je bila lani Koroška (2041 EUR/m2). Na splošno so cene nepremičnin v južni in vzhodni Avstriji – razen na Dunaju – nižje kot na zahodu države. Na Štajerskem je bila lani povprečna cena prodanih hiš 2106 EUR/m2, v Spodnji Avstriji 2486 EUR/m2, v Zgornji Avstriji pa 2630 EUR/m2.

Precej dražje so hiše na zahodu Avstrije, v deželah, kjer v pokrajini prevladujejo visoki alpski vrhovi in ​​kjer je razmeroma malo stavbnega zemljišča: na Tirolskem je lani hiša stala 4660 EUR/m2, v Salzburgu 4776 EUR/m2, v Vorarlbergu pa 4919 EUR/m2.

image_alt
Kdaj bodo nepremičnine na voljo po normalni ceni?

Stanovanja: Vorarlberg prvi presegel mejo 5.000 EUR/m2

Dunaj ima zdaj skoraj 1,9 milijona prebivalcev in je šest in pol krat večji od Gradca, drugega največjega avstrijskega mesta, v katerem je nekaj več kot 290.000 prebivalcev. Največ stanovanj se seveda gradi na Dunaju, vendar se je v zadnjem desetletju in pol močno povečala tudi njegova populacija, za skoraj četrt milijona, pa je skočilo stanovanjsko povpraševanje.

Foto: Milan Ilić
Foto: Milan Ilić

Na rast cen nepremičnin v avstrijski prestolnici vplivajo tudi številni vlagatelji, domači in tujci, ki na Dunaju kupujejo stanovanja.

Od začetka tega stoletja so se cene stanovanj v avstrijski metropoli zvišale dvakrat in pol. Leta 2021 je bila povprečna cena kvadratnega metra stanovanja na Dunaju 4905 evrov, ampak obstaja še dražja avstrijska dežela. V Vorarlbergu, zahodno od Tirolske, je povprečna cena kvadratnega metra stanovanja lani znašala 5082 evrov.

Vorarlberg je zelo gosto naseljena dežela, katere največja mesta so Dornbirn, Feldkirch, Bregenz in Bludenz. Med Alpami in Bodenskim jezerom, ob mejah Nemčije, Švice in Lihtenštajna, pa tudi nedaleč od severa Italije, je Vorarlberg eden gospodarsko najbolj razvitih delov Avstrije. Ima tudi bogato turistično in kulturno ponudbo, zato ne preseneča da je povpraševanje po nepremičninah v tej deželi veliko.

Po Vorarlbergu in Dunaju je bil lani najdražji kvadratni meter stanovanja v deželi Salzburg (4630 evrov), nato na Tirolskem (4573 evrov), Zgornji Avstriji (3113 evrov), Spodnji Avstriji (3100 evrov), na Koroškem (2960 evrov) in Štajerskem (2787 evrov). Tradicionalno so stanovanja najcenejša v Gradišću, kjer so lani v povprečju stala 2105 EUR/m2.

Pri prodaji stanovanj zunaj velikih urbanih središč je bila največja rast zabeležena v delu Tirolske, imenovanem Tirol Unterland. To je vzhodni del Severne Tirolske, kjer ni velikih mest. Največje med njimi je Kufstein z manj kot 20.000 prebivalci, ampak v tem delu Tirolske je tudi mondeni Kitzbühel, kjer je skok cen stanovanj vplival na občutno rast povprečne cene v celotni regiji.

image_alt
Se izplača oddajati apartma na Hrvaškem?

Premoženje za parcelo

Tisti, ki so načrtovali gradnjo hiše, a niso imeli stavbnega zemljišča, so lani v Avstriji za parcelo plačali povprečno 84 EUR/m2 - če je bila prodaja zasebna. Če je gradbeno zemljišče prodal javni lastnik (zvezna država, dežela ali občina), je bila povprečna cena 73 EUR/m2.

Cene parcel se ogromno razlikujejo od dežele do dežele: na Dunaju je kvadratni meter lani stal v povprečju 656 evrov, na Štajerskem pa le 57 evrov. Vmes so Vorarlberg (522 EUR/m2), nato dežela Salzburg (266 EUR/m2), Tirolska (261 EUR/m2), potem tudi razmeroma poceni Zgornja Avstrija (87 EUR/m2) in Spodnja Avstrija (84 EUR/m2), na koncu lestvice pa podpovprečno draga Gradiščanska (68 EUR/m2) in še cenejša Koroška (62 EUR/m2).

V zadnjem času so se parcele največ podražile na Dunaju. Nadpovprečno rastejo tudi v drugih večjih avstrijskih urbanih središčih, pa tudi v znanih turističnih krajih. Sloviti turistični centri so že leta kraji z zelo dragimi gradbenimi zemljišči. Premožni ljudje si lahko privoščijo 1789 evrov za kvadratni meter, kolikor je lani bila povprečna cena parcel v Kirchbergu na Tirolskem, oziroma 1736 evrov v prav tako tirolskem Kitzbühelu.

Če pa ne analiziramo le Dunaja v celoti, ampak tudi cene parcel v posameznih dunajskih mestnih okrožjih (Dunaj jih ima 23), najdražja gradbena zemljišča v Avstriji so lani bila v 19. dunajski občini, rezidenčnem Döblingu na obronkih Dunajskega gozda. Prodana so v povprečju za 1912 EUR/m2.

image_alt
V ZDA cene nepremičnin strmo padajo. Bo tako tudi pri nas?

Več iz rubrike