Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.
Fotografija: Na fotografiji tovorjenje žita na 40.000 ton težko ladjo v luki na jugu Ukrajine, v mestu Nikolaev. FOTO Vincent Mundy/Reuters
Odpri galerijo
Na fotografiji tovorjenje žita na 40.000 ton težko ladjo v luki na jugu Ukrajine, v mestu Nikolaev. FOTO Vincent Mundy/Reuters

Iz ukrajinskega pristanišča v mestu Berdjansk, ki ga trenutno nadzira Rusija, je danes odplula prva ladja s 7000 tonami žita, je sporočil vodja proruske lokalne uprave Jevgenij Balicki. Ukrajinske oblasti so medtem opozorile, da je bilo v ruskem napadu na skladišče v mestu Zelenodolsk uničenih 40 ton žita, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

image_alt
Kako bo vojna v Ukrajini vplivala na svetovno oskrbo s hrano?

»Po več mesecih odlašanja je iz pristanišča v Berdjansku odplula prva trgovska ladja s 7000 tonami žita, ki se odpravlja proti prijateljskim državam,« je na Telegramu zapisal vodja proruske uprave Balicki, ne da bi navedel njeno destinacijo.

Pri tem je dejal, da trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje in dodal, da je bilo ukrajinsko pristanišče razminirano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Uničena večja količina žita

Pred tem je sicer iz ukrajinskega pristanišča Mariupolj pretekli teden kot prva tuja ladja s tovorom odplula turška ladja Azov Concord, vendar ni znano, ali je prevažala ukrajinsko žito.

Ukrajinske oblasti so medtem opozorile, da je bila v napadu na vzhodu Ukrajine uničena večja količina žita. Po napadu na mesto Zelenodolsk naj bi v skladišču izbruhnil požar, ki je uničil 40 ton žita, je na Telegramu zapisal guverner regije Dnipropetrovsk Valentin Rezničenko in za napad okrivil Rusijo.

Zaradi ruske blokade ukrajinskih pristanišč žita trenutno ni mogoče izvažati, lakota in težave pri oskrbi s hrano pa so se posledično v nekaterih delih sveta močno poslabšale. FOTO: Leah Millis/Reuters
Zaradi ruske blokade ukrajinskih pristanišč žita trenutno ni mogoče izvažati, lakota in težave pri oskrbi s hrano pa so se posledično v nekaterih delih sveta močno poslabšale. FOTO: Leah Millis/Reuters

Grozeča svetovna prehrambena kriza

Ukrajina je ena najpomembnejših dobaviteljic žita in gnojil za številne revne države, zlasti v Afriki. Zaradi ruske blokade ukrajinskih pristanišč žita trenutno ni mogoče izvažati, lakota in težave pri oskrbi s hrano pa so se posledično v nekaterih delih sveta močno poslabšale.

Ruske oblasti sicer vztrajajo, da so pripravljene sodelovati pri reševanju krize glede izvoza ukrajinskega žita, za grozečo svetovno prehrambeno krizo pa so obtožile Ukrajino, ki naj bi minirala svoja pristanišča. Ukrajina medtem zahteva, da se ji omogoči izvoz žita po železnici ali prek pristanišč v Črnem morju, ki jih po navedbah Kijeva že dlje časa blokira ruska mornarica.

Preberite še:

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.