Tesla prehitela Toyoto kot tržno najbolj vredno avtomobilsko podjetje

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je v sredo prehitel japonskega velikana Toyota na vrhu lestvice proizvajalcev avtomobilov z največjo tržno vrednostjo na svetu. Naziv je Tesla osvojil, čeprav v primerjavi s Toyoto izdela in proda zanemarljivo število vozil in doslej še nikoli ni ustvaril letnega dobička.
Fotografija: Elon Musk lahko zaradi pogodbe prejme kar 55,8 milijarde dolarjev raznih bonitet. FOTO: Stephen Lam / REUTERS
Odpri galerijo
Elon Musk lahko zaradi pogodbe prejme kar 55,8 milijarde dolarjev raznih bonitet. FOTO: Stephen Lam / REUTERS

Kot smo poročali v prispevku Tesla vredna več kot VW, Daimler in BMW skupaj, se je vrednost Tesle od padca med koronakrizo skoraj potrojila.

Danes STA poroča, da je Teslina tržna vrednost, torej skupna vrednost njenih delnic na borzi, v sredo presegla 209 milijard dolarjev, Toyotina pa je bila pri 205 milijardah.

Novica je verjetno najbolj navdušila ustanovitelja in glavnega izvršnega direktorja Tesle Elona Muska, ki ima nalogo, da v desetletju njeno tržno vrednost poveča na 650 milijard dolarjev.

Britansko svetovalno podjetje Pirc je sicer delničarjem Tesle nedavno priporočilo, naj Muska odstavijo s položaja glavnega izvršnega direktorja, ker lahko zaradi pogodbe prejme kar 55,8 milijarde dolarjev raznih bonitet, če mu uspe načrt izpolniti.Musk nima plače, ampak ima pravico do odkupa Teslinih delnic po ceni nižji od tržne, če mu uspe doseči določene mejnike, kot je vknjižba četrtletnega dobička. Musk lahko v takem primeru odkupi delnice Tesle in jih potem proda po tržni ceni. Poleg tega Musk velja tudi za tveganje zaradi svojih pogostih izpadov v javnosti.

Več iz rubrike

aktualno

V Zrečah in na Rogli zadovoljni s turističnimi boni

Podjetje Unitur je zadovoljno s poletno sezono v Termah Zreče in na Rogli, saj se je veliko Slovencev odločilo izkoristiti turistične bone v njihovih destinacijah.

aktualno

Direktor Turizma Bohinj: Ni nas treba učiti, kako naj delamo in nam očitati, da…

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus izpostavlja potrebo po uravnoteženosti med lokalnim okoljem in turizmom, ki je v tem oziru lahko zgolj na drugem mestu.

aktualno

Izola, Portorož, Piran: Nabito polne plaže; prostora zmanjkuje

Slovenske obalne destinacije so zadovoljne s turističnim obiskom v prvem delu poletne sezone.

aktualno

Britanskemu trgu dela grozi črn konec leta

Številni zaposleni Britanci bi lahko s koncem vladne podpore izgubili službo. Britanski ekonomisti opozarjajo na brezno brez dna.

Komentarji: