Tesla prehitela Toyoto kot tržno najbolj vredno avtomobilsko podjetje

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je v sredo prehitel japonskega velikana Toyota na vrhu lestvice proizvajalcev avtomobilov z največjo tržno vrednostjo na svetu. Naziv je Tesla osvojil, čeprav v primerjavi s Toyoto izdela in proda zanemarljivo število vozil in doslej še nikoli ni ustvaril letnega dobička.
Fotografija: Elon Musk lahko zaradi pogodbe prejme kar 55,8 milijarde dolarjev raznih bonitet. FOTO: Stephen Lam / REUTERS
Odpri galerijo
Elon Musk lahko zaradi pogodbe prejme kar 55,8 milijarde dolarjev raznih bonitet. FOTO: Stephen Lam / REUTERS

Kot smo poročali v prispevku Tesla vredna več kot VW, Daimler in BMW skupaj, se je vrednost Tesle od padca med koronakrizo skoraj potrojila.

Danes STA poroča, da je Teslina tržna vrednost, torej skupna vrednost njenih delnic na borzi, v sredo presegla 209 milijard dolarjev, Toyotina pa je bila pri 205 milijardah.

Novica je verjetno najbolj navdušila ustanovitelja in glavnega izvršnega direktorja Tesle Elona Muska, ki ima nalogo, da v desetletju njeno tržno vrednost poveča na 650 milijard dolarjev.

Britansko svetovalno podjetje Pirc je sicer delničarjem Tesle nedavno priporočilo, naj Muska odstavijo s položaja glavnega izvršnega direktorja, ker lahko zaradi pogodbe prejme kar 55,8 milijarde dolarjev raznih bonitet, če mu uspe načrt izpolniti.Musk nima plače, ampak ima pravico do odkupa Teslinih delnic po ceni nižji od tržne, če mu uspe doseči določene mejnike, kot je vknjižba četrtletnega dobička. Musk lahko v takem primeru odkupi delnice Tesle in jih potem proda po tržni ceni. Poleg tega Musk velja tudi za tveganje zaradi svojih pogostih izpadov v javnosti.

Več iz rubrike

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

aktualno

Zadnji dan turističnih bonov, neporabljena še skoraj petina

Podatki tik pred koncem unovčevanja kažejo, da bo neporabljena ostala skoraj petina vrednosti bonov oz. okoli 97 milijonov evrov.

Komentarji: