Teslin tekmec na področju gospodarskih vozil hitro raste

Ameriški proizvajalec električnih gospodarskih vozil Nikola Motor, ki ga mnogi vidijo kot alternativo znamki Tesla, je po objavi uradnega imena svojega poltovornjaka doživel hitro rast delnic.
Fotografija: Vrednost podjetja, ki je uradno še vedno startup, je porasla na več kot 28 milijard dolarjev, kar je skoraj dvakratna vrednost koncerna Fiat Chrysler. FOTO: Nikola Motor
Odpri galerijo
Vrednost podjetja, ki je uradno še vedno startup, je porasla na več kot 28 milijard dolarjev, kar je skoraj dvakratna vrednost koncerna Fiat Chrysler. FOTO: Nikola Motor

Nikola Motor je v preteklosti že predstavil koncept poltovornjaka s pogonom na vodikove gorivne celice, zdaj pa še poltovornjak s popolnoma električnim pogonom. Badger, kot se bo imenoval, bo imel v električni različici do 400 kilometrov dosega, s pogonom na vodik pa približno dvakrat toliko, so ta teden poročali tuji mediji.


Povpraševanje po delnicah podjetja, ki je pred dnevi začelo kotirati na borzi, je po objavi novice močno poraslo in vrednost podjetja je sredi tedna dosegla več kot 28 milijard dolarjev (24,5 milijarde evrov). To je denimo več, kot je bil takrat vreden avtomobilski velikan Ford.Prednaročila za badgerja, ki bo do sto kilometrov na uro pospešil v približno treh sekundah, bodo mogoče oddati od 29. junija. Nekaj manj kot šest metrov dolgo vozilo bo lahko vleklo tovor z maso več kot 3,6 tone.

Analitiki sicer poudarjajo, da je z napovedmi poslovanja Nikole smiselno počakati do takrat, ko bo njihove poltovornjake in tovornjake mogoče srečevati na cestah.

Podjetje Nikola Motor je leta 2014 ustanovil Trevor Milton, ki ga še vedno vodi. Lani je napovedalo, da želi do leta 2023 doseči proizvodno zmogljivost med 35.000 in 50.000 električnih tovornjakov letno.

Več iz rubrike