Medtem ko smo gledali v nebo, Elon Musk v žep pospravil 770 milijonov

Elon Musk, ustanovitelj podjetij Tesla in SpaceX je pretekli teden uresničil svoje otroške sanje o izstrelitvi dveh ameriških astronavtov v vesolje. Na isti dan je dobil 1,68 milijona delniških opcij, ki so mu prinesle zaslužek v vrednosti 770 milijonov dolarjev.
Fotografija: V petek se je vrednost zvišala na skoraj 820 milijonov dolarjev, v ponedeljek zgodaj zjutraj pa so cene delnic skočile še višje. FOTO: REUTERS/Steve Nesius 
Odpri galerijo
V petek se je vrednost zvišala na skoraj 820 milijonov dolarjev, v ponedeljek zgodaj zjutraj pa so cene delnic skočile še višje. FOTO: REUTERS/Steve Nesius 

Sobotna izstrelitev dveh ameriških astronaltov je pritegnila pozornost celotne nacije. Veliko manj pozornosti pa je dobil Muskov zaslužek, deloma tudi zato, ker je bil pričakovan.

V skladu z odškodninskim načrtom, ki so ga pred dvema letoma odobrili delničarji družbe Tesla, je Musk dobil možnosti nakupa 1,7 milijona Teslinih delnic za 350,02 dolarja na delnico, kar je manj kot polovica trenutne cene.

Možnost nakupa je bila odobrena, ker je podjetje Tesla doseglo nekatere operativne cilje, določene v poslovnem načrtu, in je imelo v šestih mesecih tržno vrednost več kot 100 milijard dolarjev. Ta tržni cilj je podjetje doseglo v začetku maja.Ob zaključku četrtkovega trgovalnega dne in na dan, ko je bila možnost formalno odobrena, bi delnice Musku prinesle teoretični zaslužek 770 milijonov dolarjev. V petek se je vrednost zvišala na skoraj 820 milijonov dolarjev, v ponedeljek zgodaj zjutraj pa so cene delnic skočile še višje.

Toda Musk še ni izkoristil možnosti, kar ni nič nenavadnega. Izvršni direktorji, ki prejmejo takšne opcije, jih običajno ne izkoristijo, dokler jim ne poteče rok ali če delnic ne nameravajo takoj prodati.


1,7-milijonska delniška opcija je le prva od 12 možnih nakupov delnic, kar bi mu na koncu lahko prineslo dodatnih 20,3 milijona delnic. Tako bi postal najbogatejši človek na svetu.
 
 
 
 
 

Več iz rubrike

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

aktualno

Radovan Bolko: Kriza bo veliko hujša kot leta 2009

Radovan Bolko, predsednik uprave koncerna Kolektor, enega največjih predstavnikov avtomobilske industrije pri nas, ki zaposluje več kot 5000 ljudi, opozarja, da so pred nami težji časi, kot so bili o…

Komentarji: