Medtem ko smo gledali v nebo, Elon Musk v žep pospravil 770 milijonov

Elon Musk, ustanovitelj podjetij Tesla in SpaceX je pretekli teden uresničil svoje otroške sanje o izstrelitvi dveh ameriških astronavtov v vesolje. Na isti dan je dobil 1,68 milijona delniških opcij, ki so mu prinesle zaslužek v vrednosti 770 milijonov dolarjev.
Fotografija: V petek se je vrednost zvišala na skoraj 820 milijonov dolarjev, v ponedeljek zgodaj zjutraj pa so cene delnic skočile še višje. FOTO: REUTERS/Steve Nesius 
Odpri galerijo
V petek se je vrednost zvišala na skoraj 820 milijonov dolarjev, v ponedeljek zgodaj zjutraj pa so cene delnic skočile še višje. FOTO: REUTERS/Steve Nesius 

Sobotna izstrelitev dveh ameriških astronaltov je pritegnila pozornost celotne nacije. Veliko manj pozornosti pa je dobil Muskov zaslužek, deloma tudi zato, ker je bil pričakovan.

V skladu z odškodninskim načrtom, ki so ga pred dvema letoma odobrili delničarji družbe Tesla, je Musk dobil možnosti nakupa 1,7 milijona Teslinih delnic za 350,02 dolarja na delnico, kar je manj kot polovica trenutne cene.

Možnost nakupa je bila odobrena, ker je podjetje Tesla doseglo nekatere operativne cilje, določene v poslovnem načrtu, in je imelo v šestih mesecih tržno vrednost več kot 100 milijard dolarjev. Ta tržni cilj je podjetje doseglo v začetku maja.Ob zaključku četrtkovega trgovalnega dne in na dan, ko je bila možnost formalno odobrena, bi delnice Musku prinesle teoretični zaslužek 770 milijonov dolarjev. V petek se je vrednost zvišala na skoraj 820 milijonov dolarjev, v ponedeljek zgodaj zjutraj pa so cene delnic skočile še višje.

Toda Musk še ni izkoristil možnosti, kar ni nič nenavadnega. Izvršni direktorji, ki prejmejo takšne opcije, jih običajno ne izkoristijo, dokler jim ne poteče rok ali če delnic ne nameravajo takoj prodati.


1,7-milijonska delniška opcija je le prva od 12 možnih nakupov delnic, kar bi mu na koncu lahko prineslo dodatnih 20,3 milijona delnic. Tako bi postal najbogatejši človek na svetu.
 
 
 
 
 

Več iz rubrike

aktualno

Kitajci imajo revolucionarno baterijo, ki naj bi pometla s Teslo

Največji proizvajalec baterij za avtomobile CATL, je predstavil baterijo z novo tehnologijo, ki naj bi z enim polnjenem dosegla skoraj 1000 kilometrov.

aktualno

Trump naj bi davil agenta tajne službe in v steno zalučal hamburger

Nekdanja uslužbenka v Beli hiši je razkrila nekaj novih podrobnosti o vedenju nekdanjega predsednika ZDA.

aktualno

Nosečo mamo zaradi kraje čokolad obsodili na deset mesecev zapora

Tridesetletna Zagrebčanka bo zaporno kazen odslužila z družbenokoristnim delom, je odločilo sodišče.

aktualno

Odpadke iz zahoda nezakonito vozijo v srednjo in vzhodno Evropo

Zločini proti okolju so deležni več pozornosti, odkar so podnebne politike postale ključnega pomena, v najnovejšem poročilu ugotavlja Europol.

Komentarji: