Ustanovitelj Zooma v enem dnevu bogatejši za 800 milijonov dolarjev

V petek, 29. maja, je vrednost delnic Zoom Video Communications Inc. na borzi Nasdaq narasla za 9,7 odstotka. Tržna kapitalizacija podjetja je prvič presegla 50 milijard dolarjev.
Fotografija: Tržna kapitalizacija Zooma je 55-krat večja od pričakovanih letnih prihodkov. REUTERS/Carlo Allegri
Odpri galerijo
Tržna kapitalizacija Zooma je 55-krat večja od pričakovanih letnih prihodkov. REUTERS/Carlo Allegri

Bloomberg ugotavlja, da se je v zadnjih nekaj mesecih povpraševanje po storitvah videokonferenc zvišalo za 160 odstotkov. Še v začetku leta vrednost Zooma ni presegala 20 milijard dolarjev.

Agencija poudarja, da je zdaj IT podjetje vrednejše od ameriškega proizvajalca traktorjev Deere & Co in farmacevtskega velikana Biogen Inc. - skupaj. Obenem je tržna kapitalizacija Zooma 55-krat večja od pričakovanih letnih prihodkov, čeprav je za IT podjetja iz indeksa S&P 500 ta številka v povprečju na sedmem mestu, piše Bloomberg.

Bogatstvo Erica Yuana, ustanovitelja in izvršnega direktorja družbe Zoom, je samo v petek naraslo za več kot 800 milijonov dolarjev in doseglo vrtoglavih 9,3 milijarde dolarjev.


Po mnenju analitikov je močan skok na borzi posledica pozitivnih pričakovanj vlagateljev, ki računajo na dolgoročno povečanje dobička IT podjetij ob pandemiji koronavirusa.

Storitev za videokonference Zoom je postala izjemno priljubljena spomladi letošnjega leta, ko so bili številni po vsem svetu prisiljeni preiti na delo ali usposabljanje od doma. V začetku aprila so razvijalci Zooma dejali, da je v samo nekaj mesecih njihovo občinstvo naraslo za več kot 20-krat.

Spomnimo, da je kasneje letos na tisoče posnetkov Zoom pricurljalo v javnost. Med njimi so bili zapisi osebnih pogovorov in sej s psihoterapevti, v nekaterih pogovorih pa so ljudje razkrili tudi svoje telefonske številke in celo finančne podatke. Pri Zoomu so priznali, da aplikacija ni dovolj varna, a to uporabnikov ni prestrašilo.

 

Več iz rubrike

Komentarji: