Ustanovitelj Zooma v enem dnevu bogatejši za 800 milijonov dolarjev

V petek, 29. maja, je vrednost delnic Zoom Video Communications Inc. na borzi Nasdaq narasla za 9,7 odstotka. Tržna kapitalizacija podjetja je prvič presegla 50 milijard dolarjev.
Fotografija: Tržna kapitalizacija Zooma je 55-krat večja od pričakovanih letnih prihodkov. REUTERS/Carlo Allegri
Odpri galerijo
Tržna kapitalizacija Zooma je 55-krat večja od pričakovanih letnih prihodkov. REUTERS/Carlo Allegri

Bloomberg ugotavlja, da se je v zadnjih nekaj mesecih povpraševanje po storitvah videokonferenc zvišalo za 160 odstotkov. Še v začetku leta vrednost Zooma ni presegala 20 milijard dolarjev.

Agencija poudarja, da je zdaj IT podjetje vrednejše od ameriškega proizvajalca traktorjev Deere & Co in farmacevtskega velikana Biogen Inc. - skupaj. Obenem je tržna kapitalizacija Zooma 55-krat večja od pričakovanih letnih prihodkov, čeprav je za IT podjetja iz indeksa S&P 500 ta številka v povprečju na sedmem mestu, piše Bloomberg.

Bogatstvo Erica Yuana, ustanovitelja in izvršnega direktorja družbe Zoom, je samo v petek naraslo za več kot 800 milijonov dolarjev in doseglo vrtoglavih 9,3 milijarde dolarjev.


Po mnenju analitikov je močan skok na borzi posledica pozitivnih pričakovanj vlagateljev, ki računajo na dolgoročno povečanje dobička IT podjetij ob pandemiji koronavirusa.

Storitev za videokonference Zoom je postala izjemno priljubljena spomladi letošnjega leta, ko so bili številni po vsem svetu prisiljeni preiti na delo ali usposabljanje od doma. V začetku aprila so razvijalci Zooma dejali, da je v samo nekaj mesecih njihovo občinstvo naraslo za več kot 20-krat.

Spomnimo, da je kasneje letos na tisoče posnetkov Zoom pricurljalo v javnost. Med njimi so bili zapisi osebnih pogovorov in sej s psihoterapevti, v nekaterih pogovorih pa so ljudje razkrili tudi svoje telefonske številke in celo finančne podatke. Pri Zoomu so priznali, da aplikacija ni dovolj varna, a to uporabnikov ni prestrašilo.

 

Več iz rubrike

ikonomija

Crayta - platforma za ustvarjanje iger na Facebook Gaming

Crayta je priljubljena platforma za ustvarjanje iger je zdaj na voljo na igričarski platformi Facebook Gaming

ikonomija

Kripto navdušenci hočejo novo verzijo interneta 'Web3'

Nekateri kripto navdušenci želijo novo vrsto interneta "za ljudi". Ta bi zmanjšal moč Bigtecha in oglaševalcev. Jim lahko uspe?

ikonomija

Apple je predstavil cel kup novosti; nekateri uporabniki razočarani

Tehnološki velikan je na vsakoletni konferenci Apple WWDC 2022 naznanil tudi najnovejšo programsko opremo za iPhone – iOS 16, vendar ne za vse uporabnike.

ikonomija

Nenaraven pojav, ki ga ne zna nihče pojasniti

O pojavu, ki je 243 potnikom na letalu spremenil življenje za vedno, govori roman Anomalija, ki podira rekorde. Prodanih je bilo že več kot milijon izvodov.

Komentarji: