PKP6: Šesti paket usmerjev v zaščito delovnih mest

Za čakanje na delo, pokritje stroškov karanten zaposlenih in začasna denarna nadomestila, je zavod do danes namenil več kot 310 milijona evrov.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Šesti paket protikoronskih ukrepov je vlada že potrdila, v državni zbor pa ga je poslala včeraj. Po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je osrednja nit ukrepov pomagati gospodarstvu skozi zaščito delovnih mest, novost pa je delno kritje fiksnih stroškov podjetij. Podaljšujejo se tudi nekateri že vpeljani ukrepi. Do danes se je preko Zavoda za zaposlovanje za čakanje na delo, pokritje stroškov za čas odrejene karantene zaposlenih in začasna denarna nadomestila namenilo 312,4 milijona evrov.
 

V sedmem paketu morda trg dela


Vlada v aktualnem paketu državne pomoči podaljšuje in povečuje subvencioniranje čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa, obenem pa je zdaj znano, da bo država podjetjem krila tudi del fiksnih stroškov, kar je ena večjih težav malega gospodarstva.

Ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa je podaljšan do konca julija naslednje leto, hkrati pa se navzgor omejeno povračilo nadomestila plače za čas čakanja na delo doma, zvišuje na povprečno slovensko plačo, ki znaša okoli 1800 evrov bruto. Slednji ukrep bo veljal do konca januarja, brez možnosti podaljšanja.



Državni zbor potrjuje šesti paket državne pomoči gospodarstvu, zaradi pandemije koronavirusa, napovedan pa je že sedmi paket. Čeprav vsebina sedmega paketa še ni znana, bodo morda potrebni tudi novi ukrepi. Podaljševanje že znanih namreč ne bo dovolj, če se uresničijo najbolj črni scenariji stečajev, na katere opozarjajo obrtniki, hotelirji in gostinci. Tako bi prihodnji paketi lahko neposredno urejati še trg dela.
 

Poenostavitev postopkov


Minister za delo Janez Cigler Kralj. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Minister za delo Janez Cigler Kralj. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Minister za delo Janez Cigler Kralj je včeraj na popoldanski novinarski konferenci poudaril, da šesti paket že temelji na čim večji odzivnosti trga dela, skrbi za starejše in na preglednem ter uporabniku prijaznem socialnem sistemu. V tem smislu se poenostavlja tudi način postopka prijave dela na domu. Delodajalci bodo zdaj lahko obrazce izpolnjevali preko elektronskega informacijskega sistema Spot, ki je v domeni Ministrstva za javno upravo.

Med drugim pa se spreminjajo tudi pogoji za zavrnitev zaposlitve. Trenutno obveznost sprejema primerne zaposlitve nastopi po treh mesecih od vpisa v evidenco brezposelnih oseb, po novem pa bi obveznost nastopila takoj po vpisu.

Minister je še poudaril, da se poenostavlja tudi vlaganje vlog za pridobivanje pravic iz javnih sredstev, ki jih lahko uporabniki v času epidemije vložijo po elektronski pošti, pri čemer zadostuje že fizičen podpis in skeniranje.

Več iz rubrike