Priljubljena Sanaderjeva jahta v najem pod sloganom - Zaplujte kot hrvaški premier

Nekoč najbolj znano hrvaško jahto Malo vitra, na kateri je rad počival nekdanji predsednik hrvaške vlade in HDZ Ivo Sanader, bo od naslednje pomladi mogoče najeti.
Fotografija: Nekdanji predsednik ZDA George W. Bush (levo) in bivši hrvaški premier Ivo Sanader. Foto: Nikola Solic / Reuters
Odpri galerijo
Nekdanji predsednik ZDA George W. Bush (levo) in bivši hrvaški premier Ivo Sanader. Foto: Nikola Solic / Reuters

Novico razkriva novi lastnik Ivo Bilić iz podjetja za najem plovil iz kraja Solin, ki je za oddajanje v najem 18,5 metrskega plovila pripravil tudi slogan - Zaplujte kot hrvaški premier.

Bilić je hrvaškim medijem zaupal, da je jahto nedavno kupil po ugodni ceni 60.000 evrov od »nekega gospoda iz Zagreba«.

Bivša jahta Iva Sanaderja - Malo vitra. Foto: Njuškalo, DP
Bivša jahta Iva Sanaderja - Malo vitra. Foto: Njuškalo, DP
Jahto Malo vitra je zaradi neplačanih računov za prenovo v znesku 200.000 evrov, zaplenila ladjedelnica iz Šibenika. Ta je večkrat neuspešno ponujala prodajo plovila, za katerega je zahtevala tudi 340.000 evrov. Šibeniško remontno ladjedelnico je lani prevzelo slovensko podjetje Iskra, jahto pa je iz stečajne mase kupil hrvaški podjetnik, ki sodeluje s slovenskim podjetjem, je poročal portal dalmacijadanas.hr. Medtem so plovilo preimenovali v Nabila.

Jahta je bila med prenovo v lasti zagrebškega podjetnika Nevena Poldrugača, ki tako kot bivši lastnik, splitski podjetnik Josip Buljubašić, velja za Sanaderjevega prijatelja.


Na Hrvaškem so nekoč najmočnejšega hrvaškega politika Sanaderja sumili, da je bil resnični lastnik jahte, tako kot vrsta drugega premoženja, ki naj bi ga pridobil nezakonito. Proti Sanaderju že celo desetletje potekajo sojenja zaradi suma korupcije, a izvršnih pravnomočnih sodb v največjih korupcijskih primerih, kot sta Fimi-Media in Ina-Mol, ni.

Bivša jahta Iva Sanaderja - Malo vitra. Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Bivša jahta Iva Sanaderja - Malo vitra. Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Podjetnik Bilić ima že več plovil. Za Malo vitra je dejal, da bo ponos njegove flote. Povedal je, da je jahta lepo ohranjena ter da bo inventar podoben, kot je bil v času, ko je na plovilu užival Sanader. »Vrnili bomo ime Malo vitra in jo ponudili v najem pod sloganom Zaplujte kot hrvaški premier«, je napovedal Bilić za portal dalmacijadanas.hr.

Jahta, ki je bila zgrajena v italijanski ladjedelnici Cantieri di Pisa leta 1987, ima tri luksuzne kabine s po dvema posteljama ter kabino za posadko. Doseže hitrost do 28 vozlov. Za tedenski najem bo treba odšteti med 12 in 13 tisoč evrov, je še napovedal Bilić.

Več iz rubrike