Italijani bodo vinu lahko dodali več sladkorja

Ana Strnad Hočevar
Rdeče vino že od 13. stoletja proizvajajo v istoimenski pokrajini v Toskani in skupaj z ostalimi italijanskimi proizvajalci prevzema mesto na svetovni lestvici proizvajalcev vin na svetu. Foto: Pixabay

Proizvajalci enega najpopularnejših vin v Italiji, Chianti, iščejo načine, kako bi svoje vino osladili in s tem zadovoljili okus žensk in mlajše generacije.

Rdeče vino Chianti že od 13. stoletja proizvajajo v istoimenski pokrajini v Toskani, ki letos skupaj z ostalimi italijanskimi proizvajalci prevzema mesto na svetovni lestvici proizvajalcev vin na svetu. V letu 2019 je namreč prav Italija v proizvodnji vin prehitela celo najbolj vinorodni Francijo in Španijo.

Ob razglasitvi novega mejnika italijanskih vin so tudi tamkajšnje oblasti stopile korak nasproti željam konzorcija Chiantijevih vin. Na njihov predlog so povišali še dovoljeno raven sladkorjev iz grozdja, ki je bila do zdaj 4 grame sladkorja na liter, in s tem pustili možnost za »osladitev« njegovega okusa.

Chiantijev konzorcij sicer zastopa 3000 vinarjev, ki poskrbijo za zadostno količino grozdja za rujno kapljico, zdaj pa bodo lahko pijači iz mešanice grozdja, kjer prevladuje rdeča sorta Sangiovese, dodali 2 dodatna grama sladkorja na liter, ki naj bi v resnici pripomogla k skupni kislosti alkoholne pijače.

»Še vedno bo to suho vino, zaradi dodanega sladkorja ne bo prav nič slajše, le bolj dišeče bo in ne tako »težko«. Mnogi se namreč pritožujejo, da ima preveč tanina, tako da bomo šli željam naših kupcev nasproti,« je za angleški Telegraph povedal predsednik konzorcija Giovanni Busi. Z novimi razmerji sladkorja bodo po mnenju Busija le še bolj konkurenčni na tujih trgih, s tem pa sledijo tudi t.i. evoluciji okusa, ja, tudi ta se skozi čas spreminja.
Več iz rubrike