EU pred težkimi izzivi. Njena enotnost je na trhlih nogah...

V EU je nujno zmanjševanje odvisnosti od ruskih energentov. Gre za potezo solidarnosti z Ukrajino. A ne gre čez noč...
Fotografija: Embargu na uvoz ruske nafte najglasneje nasprotuje Madžarska. Foto: EPA
Odpri galerijo
Embargu na uvoz ruske nafte najglasneje nasprotuje Madžarska. Foto: EPA

Države članice Evropske unije še vedno niso enotne glede embarga na uvoz ruske nafte. Temu najglasneje nasprotuje Madžarska, medtem ko se za to močno zavzema Poljska. So pa članice EU-ja enotno proti plačevanju ruskega plina v rubljih.

Ministri EU za energetiko so se glede plačevanja ruskega plina v rubljih na izrednem zasedanju v Bruslju strinjali, da je treba spoštovati sankcije proti Rusiji in obstoječe pogodbe.

Evropska komisija je ob tem napovedala dodatne smernice glede plačevanja v rubljih

"Lahko potrdim, da so vse članice povedale, da je treba izvajati sankcije in spoštovati pogodbe, ki določajo plačilo v evrih," je po zasedanju glede plačevanja ruskega plina v rubljih povedala francoska ministrica za ekološki prehod Barbara Pompili.

Evropska komisarka za energijo Kadri Simson je ob tem pojasnila, da plačevanje ruskega plina v skladu z ruskimi zahtevami, ki predvidevajo plačevanje prek dveh računov pri ruski banki Gazprombank, pri čemer ruske oblasti pretvorijo evre v rublje, predstavlja kršitev sankcij proti Rusiji.

Napovedala je, da bo komisija na zahtevo ministrov za energetiko pripravila dodatne smernice za države in podjetja, kaj je v okviru sankcij dovoljeno in kaj ne.

image_alt
Cene nafte bodo rastle (ob dodatnem zaostrovanju v Ukrajini)

Ministri so sicer po besedah Pompilijeve odločno obsodili enostransko odločitev ruskega podjetja Gazprom, ki je pretekli teden ustavil dobavo plina Poljski in Bolgariji, ker ga nista plačali v rubljih. "Ponovno smo potrdili enotnost in solidarnost vseh držav članic," je dejala ob tem.

Po mnenju Simsonove pa enostranska odločitev Gazproma pomeni novo točko preloma v trenutni krizi. "To je neupravičena kršitev obstoječih pogodb in opozorilo, da je lahko katerakoli država naslednja," je dejala.

Pojasnila je, da morajo evropska energetska podjetja naslednje plačilo plina opraviti sredi maja. Po njenih informacijah nobeno podjetje ni odprlo dveh računov, kot so poročali nekateri mediji, je dejala.

Je EU pripravljena na prihodnjo zimo?

V luči zadnjih dogodkov so ministri danes preučili tudi pripravljenost unije na prihodnjo zimo. Simsonova jih je pozvala, naj pripravijo načrte za dobavo plina in napolnijo skladišča. Poleg tega je treba diverzificirati dobavo prek skupne platforme za nabavo energentov, se je zavzela.

Ruskega plina se ne sme nadomestiti s plinom drugih dobaviteljev, je še poudarila, ampak je treba okrepiti uporabo obnovljivih virov energije, vključno z zelenim vodikom. Vse to bo vključeval tudi načrt komisije za zmanjšanje odvisnosti EU od ruskih fosilnih goriv, ki ga bodo predstavili še ta mesec.

image_alt
V Ljubljani o subvencioniranju cen ogrevanja ne razmišljajo

Vsi ti ukrepi za povečanje pripravljenosti na prihodnjo zimo pa bodo po mnenju Simsonove in Pompilijeve zagotovili tudi, da bo unija pripravljena na morebitno popolno prekinitev dobave ruskega plina državam članicam EU.

Današnjega zasedanja ministrov za energetiko se ni udeležil nihče od ministrov ali državnih sekretarjev odhajajoče slovenske vlade. Slovenijo je zastopala namestnica stalnega predstavnika pri EU Tamara Weingerl Požar.

Ta je na zasedanju poudarila, da Slovenija pozdravlja enotnost in solidarnost na področju zagotavljanja energije in energetskega razvoja v EU, je slovensko stalno predstavništvo zapisalo na Twitterju.


Članice EU enotno proti plačevanju plina v rubljih, a neenotne glede embarga na rusko nafto

Države članice Evropske unije še vedno niso enotne glede embarga na uvoz ruske nafte. Temu najglasneje nasprotuje Madžarska, medtem ko se za to močno zavzema Poljska. Nemčija in Avstrija pa sta omilili svoje stališče in sta pripravljeni sprejeti embargo.

Poljska ministrica za okolje Anna Moskwa se je pred današnjim zasedanjem ministrov EU, pristojnih za energetiko, zavzela za takojšnjo uvedbo sankcij proti Rusiji na področjih nafte in plina. "To je nujen korak, ki mora biti vključen v naslednji sveženj sankcij. Najbolje je, da se uvede oboje hkrati," je poudarila.

Grožnje z vetom na embargo na nafto, s katerim je zagrozila tradicionalna poljska zaveznica Madžarska, medtem ni želela komentirati. Dejala je, da želi najprej govoriti z madžarskim kolegom.

Nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck pa je v odzivu na madžarsko grožnjo z vetom izrazil razumevanje za to, da nekatere države potrebujejo več časa, da se pripravijo na prepoved uvoza ruske nafte. Vendar pa morajo po njegovem mnenju vse prispevati svoj delež pri tem.

image_alt
V Sloveniji več kot polovica upokojencev pod pragom revščine

Vse države članice je pozval, naj kar se da hitro zmanjšajo odvisnost od ruskih energentov. "Solidarnost z Ukrajino zahteva, da hitro in drastično zmanjšamo dobavo fosilnih goriv iz Rusije," je poudaril.

Madžarska je pred tem zagrozila, da bo z vetom preprečila uvedbo sankcij Evropske unije na uvoz ruskega plina in nafte. Vodja kabineta predsednika vlade Viktorja Orbana Gergely Gulyas je v nedeljo zvečer na madžarski televiziji poudaril, da nikoli ne bodo podprli tovrstnih sankcij.

Do embarga na uvoz ruske nafte sta bili še nedolgo nazaj zadržani tudi Nemčija in Avstrija, a sta zdaj omilili svoje stališče. Habeck je danes ponovil, da je Nemčija storila veliko za zmanjšanje odvisnosti od nafte iz Rusije in da je pripravljena na uvedbo embarga.

Podobno je pred zasedanjem ministrov v Bruslju povedala avstrijska ministrica za energetiko Leonore Gewessler. "Avstrija je pripravljena podpreti embargo na nafto, če se Evropska komisija in države članice odločijo za to," je dejala.

Francoska ministrica za ekološki prehod Barbara Pompili, ki je vodila srečanje, je po njem sporočila, da so danes govorili skoraj izključno o plinu in zagotavljanju tega energenta.

Pojasnila je, da je šesti sveženj sankcij proti Rusiji v pripravi, a o tem danes niso razpravljali. Razprava o novih sankcijah se bo nadaljevala še ta teden, tako da bo več informacij o njih znanih v prihodnjih dneh, je zagotovila.

O svežnju, ki naj bi vključeval tudi embargo na nafto, naj bi sicer v sredo razpravljali stalni predstavniki držav članic pri uniji, so za STA povedali viri pri EU.

image_alt
Ceno plina poneslo v nebo

Več iz rubrike