Ceno plina poneslo v nebo

Cena zemeljskega plina v Evropi je ponovno dosegla rekoredne vrednosti.
Fotografija: Foto: Igor Mali
Odpri galerijo
Foto: Igor Mali

Cene zemeljskega plina v Evropi so dosegle nove rekordne ravni, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Na nizozemskem vozlišču TTF je bilo treba za 1000 kubičnih metrov plina danes prvič v zgodovini odšteti več kot 856 evrov.
image_alt
40-metrski luksuzni katamaran očara na prvi pogled

Za oktobrske terminske pogodbe je bilo treba v nekem trenutku na vozlišču TTF odšteti tudi 883 evrov za 1000 kubičnih metrov, navaja Tass. Rast cen je bila zgolj danes zaenkrat približno 11-odstotna.

Cene energentov v Evropi se v zadnjem obdobju hitro zvišujejo. Pri zemeljskem plinu jih navzgor potiskajo večje globalno povpraševanje, manjši uvoz utekočinjenega plina v Evropo ter manjša napolnjenost evropskih skladišč plina v primerjavi z lanskim letom.
image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Oskrba z energenti avgusta letos v Sloveniji


Oskrba z energenti je avgusta glede na julij porasla pri rjavem premogu in lignitu (za 80 odstotkov), ekstra lahkem kurilnemu olju (za 65 odstotkov) in pri motornem bencinu (za 10 odstotkov). Upadla pa je oskrba z drugimi naftnimi proizvodi (za 23 odstotkov), utekočinjenim naftnim plinom (za 16 odstotkov), črnim premogom in antracitom (za 15 odstotkov), koksom (za 12 odstotkov), zemeljskim plinom (za dva odstotka), dizelskim gorivom (za dva odstotka) in petrolejskim gorivom za reaktivne motorje (za en odstotek).
image_alt
Kako bogati so Barack Obama, Joe Biden in ostali ameriški predsedniki?

Glede na avgust lani se je povečala oskrba z ekstra lahkim kurilnimi oljem (za 133 odstotkov), petrolejskim gorivom za reaktivne motorje (za 67 odstotkov), koksom (za 14 odstotkov), motornim bencinom (za 11 odstotkov) in dizelskim gorivom (za devet odstotkov).

Več iz rubrike