BMW: Električni SUV, ki spreminja barve

Nemško podjetje BMW je na sejmu CES 2022 predstavilo koncept vozila, ki lahko glede na razpoloženje voznika spreminja barve.
Fotografija: BMW iX Flow in Stella Clarke, vodja projekta iX Flow. Foto: Tom Kirkpatrick / BMW Group
Odpri galerijo
BMW iX Flow in Stella Clarke, vodja projekta iX Flow. Foto: Tom Kirkpatrick / BMW Group

Koncept električnega SUV-ja BMW iX Flow lahko s preprostim pritiskom na gumb spreminja odtenke barve zunanjosti vozila in v trenutku preide iz bele v sivo ali črno in nazaj. Celo platišča lahko spreminjajo barvo, kot je razvidno iz videoposnetka v nadaljevanju članka. Zanimivo je, da trik sploh ni v barvi, vendar v posebno oblikovanem ovoju in t. i. elektronskem črnilu.

image_alt
Električni Yugo, ki bi ga proizvajal Rimac

Odtenek po želji voznika

Skupina BMW Group je v sporočilu za javnost zapisala, da se lahko odtenki barve zunanjosti njihovega konceptnega električnega vozila spreminjajo glede na osebno razpoloženje voznika. »Z modelom BMW iX Flow s funkcijo E Ink, predstavljenim na sejmu CES 2022, [BMW] ponuja možnost tehnologije prihodnosti, ki z digitalizacijo prilagaja tudi zunanjost vozila različnim situacijam in željam posameznika.«

image_alt
Najdražje avtomobilske znamke na svetu

Trik sploh ni narejen z barvo, temveč s posebej oblikovanim ovojem, ki se prilega karoserijskim delom električnega SUV-ja. V ovoju je uporabljena enaka tehnologija elektronskega črnila, kot se uporablja v elektronskih bralnikih, navaja CNN Business. Barvne plošče so natančno izrezane, da se prilegajo obliki karoserijskih plošč vozila, nato pa je na vsak del pritrjena električna napeljava.

BMW iX Flow. Foto: Tom Kirkpatrick / BMW Group
BMW iX Flow. Foto: Tom Kirkpatrick / BMW Group

Površine plošč imajo na milijone majhnih kapsul, od katerih vsaka vsebuje negativno nabite bele pigmente in pozitivno nabite črne pigmente. Električni tok na površino pripelje en ali drug pigment, kar ustvari različne odtenke. Ko je sprememba barve končana, plošče ohranijo svoj odtenek, ne da bi potrebovale dodaten električni naboj.

Zakaj bi si to želeli?

Adrian van Hooydonk, BMW-jev vodja oblikovanja, je koncept BMW iX Flow opisal kot »napreden raziskovalni in oblikovalski projekt«. BMW sicer še ni napovedal, da namerava tovrstno tehnologijo prenesti v serijsko vozilo. Vendar pa je avtomobilski proizvajalec navedel nekatere prednosti, ki jih prinaša možnost, da lahko voznik v trenutku spremeni barvo vozila.

image_alt
Koliko zasluži Lewis Hamilton?

Prva in najbolj očitna prednost je preprosta; voznikova želja. »To vozniku daje možnost, da navzven izrazi različne vidike svoje osebnosti ali celo svoje veselje do sprememb in to na novo opredeli vsakič, ko sedi v svojem avtomobilu,« je v javni izjavi BMW-ja pojasnila Stella Clarke, vodja projekta iX Flow.

Kot drugo prednost pa podjetje navaja, da je vozilo lahko učinkovitejše pri porabi goriva in tudi udobnejše. V vročih dneh lahko bela karoserija odbija toploto, s čimer se v notranjosti vozila ohranja prijetnejša temperatura in zmanjšuje potreba po klimatski napravi. Nasprotno pa črna karoserija absorbira več toplote in v hladnih dneh pomaga ohranjati toplo notranjost, kar zmanjša potrebo po ogrevanju.

image_alt
Odprtje trgovin brez blagajn, v katerih kupec vzame izdelke in odide

Verjetno pa drži trditev, da bodo stroški potencialnih poškodb vozila, če bo sploh prišlo do proizvodnje, prav tako presenetljivi, kot spreminjanje barv.

Več iz rubrike