Prof. dr.​ Danica Purg: Pravi voditelj je široko razgledan človek

Prof. dr. Danica Purg: V IEDC-Poslovna šola Bled, ki praznuje 35 let, želimo spremeniti miselnost, izboljšati znanja, veščine in odnos.
Fotografija: Dr. Danica Purg, IEDC. Foto: Boris Pretnar
Odpri galerijo
Dr. Danica Purg, IEDC. Foto: Boris Pretnar

V podkastu Svet kapitala s Petro smo tokrat gostili prav posebno gospo, tj. gospo, ki jo vseskozi vodita ambicija do spreminjanja družbe in ljubezen do lepega. Doktorica Danica Purg, ustanoviteljica in predsednica IEDC - Poslovne šole Bled, je gospa, ki je nesporna pionirka na področju izobraževanja voditeljev skozi umetnost, ki jo mnogi kopirajo, vendar pri tem še nikomur ni uspelo ujeti podobe izvirnika.

Je prejemnica številnih prestižnih mednarodnih nagrad, avtorica številnih strokovnih publikacij in člankov, objavljenih v najuglednejših edicijah sveta, in ženska, ki se bori za moč žensk in tistega voditeljstva, ki bi družbi prinesel blaginjo.

V letošnjem letu IEDC - Poslovna šola Bled slavi 35. jubilej, ki ga bodo zaznamovali s Predsedniškim forumom 15. oktobra 2021.

Dr. Danica Purg je bila gostja podkasta, ki ga lahko poslušate in v nadaljevanju tudi preberete.


* Podkast je v angleškem jeziku; povzetek pogovora spodaj pa si lahko preberete v slovenskem jeziku.

INTERVJU

 
SVET KAPITALA: Gospa Danica Purg, lepo pozdravljeni! Verjetno že drži, da bi se spodobilo začeti najin intervju s skorajšnjim obeležjem 35-letnice obstoja vaše cenjene šole. Ali dovolite, da začneva z glasbo in poezijo? Marsikdo ne ve, da je poleg vašega soproga vaš zvesti spremljevalec že vse življenje Srečko Kosovel. On je vaš navdih. Moč za delati drugače. Po čem se razlikuje model izobraževanja vaše šole od drugih modelov izobraževanja?
 
DANICA PURG: Veseli me, da lahko spregovorim o naši šoli, saj je to projekt mojega življenja. Naša filozofija sloni na vodilu »Samo najboljše je dovolj dobro«. Temu sloganu še vedno sledimo. Včasih mi rečejo, da sem »jeklena dama«, a menim, da se motijo, saj sem včasih še preveč mehka. Res pa je, da ne sprejemam kompromisov, ko gre za vprašanje kakovosti. V naši šoli je zelo pomembno vodilo tudi to, da »tisto, kar se naučiš danes, uporabiš jutri«. To, da študente naučimo praktičnih znanj, ki jih dejansko lahko prenesejo v svoj posel ali življenje, je zame velik kompliment. V naši šoli želimo spremeniti miselnost študentov, izboljšati želimo znanja in veščine, navsezadnje tudi odnos. Cilj je izobraziti takšnega voditelja, ki bo znal svet spreminjati na bolje. Ne samo za svoj »žep«, ampak za vsesplošno blaginjo.
 
SVET KAPITALA: Vseskozi vas je vodila tudi lepota. IEDC - Poslovna šola Bled je simbol lepote, saj jo je v idiličnem okolju v svetovni turistični destinaciji Bled zasnoval arhitekt Vojteh Ravnikar. Vaša poslovna šola v središče postavlja trajnostni razvoj in umetnost. Skozi njo izobražujete, podajate vrednote, usmerjate. Verjamete, da umetnost pomaga pri zasledovanju najpomembnejših ciljev. Kaj je za vas lepota?
 
DANICA PURG: Zame je lepota poštenost, transparentnost, družabnost. Nekaj, kar vzbuja lepe občutke, kar navdihuje. Imam bolj estetsko kot tehnično miselnost. Vem, da lahko sprejemamo odločitve, ki bodo prinesle lepe ali grde posledice. To morajo spoznati in ponotranjiti vsi, in prav ta spoznanja uči umetnost. Umetnost sem vpeljala v izobraževanje voditeljev, ker sem želela postaviti drugačno šolo; drugačen model izobraževanja od vseh drugih na svetu. Umetnost ima velikansko izobraževalno in inspirativno moč.

 
Danica Purg in kraljica Elizabeta II. Foto: Simon Plestenjak
Danica Purg in kraljica Elizabeta II. Foto: Simon Plestenjak

SVET KAPITALA: Med pripravami na intervju že nekaj let vselej poslušam Spring waltz. Katero glasbo imate najraje vi? Kaj občutite, ko slišite glasbo?
 
DANICA PURG: Rada imam romantično klasično glasbo in zelo rada imam žal že pokojnega Balaševića. Navdihuje me violinist Miha Pogačnik, ki z glasbo uči, kako postati boljši poslušalec. To je v poslu zelo pomembno. Pogačnik s svojo glasbo pokaže razliko med kaosom in harmonijo, poleg tega pa zna prikazati različne ravni zvoka in poslušanja, pri čemer je prvo lahko le hrup, zadnja pa šele pravo empatično vživljanje v drugega človeka. Glasba je čudovito orodje za učenje pravega vodenja.
 
SVET KAPITALA: Iskreno vam povem, da sem izjemno uživala ob branju članka v priznani publikaciji Acadamy of Managmenet Review, v katerem vi in Ian Sutherland tako lepo podajata misli ob vprašanju »Why should we care about the arts in management«. V tem članku zapišete, da je vaš študent ob petju zbora spoznal pomembnost usklajenosti v poslu, kot jo ima pevski zbor. Ali to nakazuje, da učinkovitost, rast in dobiček ne bodo več prvi cilji?
 
DANICA PURG: Omenjeni trije cilji ne bi smeli biti edini, ki bi jim morali slediti pravi voditelji. S tem ne želim reči, da niso pomembni. A verjamem, da morajo voditelji ustvarjati razmere za ustvarjanje boljšega jutri. Poleg tega morajo ustvarjati razmere, v katerih vsi postanemo bolj kreativni, odgovornejši, kajti le tako se bomo dobro spopadali s pomembnimi izzivi v poslu in življenju.
 
SVET KAPITALA: In cilj je delati skupaj za nekaj, kar je zares vredno. Zakaj je prav umetnost tista, s katero se lahko razvijejo voditelji prihodnosti?
 
DANICA PURG: Umetnost pomaga, da vidimo več, slišimo več in čutimo več. Mislim, da bodo morali biti »voditelji prihodnosti« bolj soočeni z neznanim, nepredvidljivim. Smo v zelo težkih okoliščinah in samo najbolj kreativnim bo uspelo preživeti. Pri tem je ključna intuicija. In naša šola prinaša študentom ne le lekcije in teorije, ampak tudi izkušnje, doživetja. To je izkustveno izobraževanje, skozi katero se lahko zares razvijejo v prave voditelje.
IEDC. Foto: Boris Pretnar
IEDC. Foto: Boris Pretnar

SVET KAPITALA: Zunaj etra ste dejali, da vas je večer pred najinim intervjujem globoko presunila razstava Safeta Zeca v Piranu s čudovito zgodbo o zaljubljencih, ki sta pod streli padla objeta sredi sarajevskega mosta. Za zmeraj. Tako kot se je za zmeraj usidrala izkušnja, ki ste jo vi dali skupini tujih menedžerjev. Zgodila se je točno v Bosni in Hercegovini. Tam ste tujim menedžerjem pokazali, kaj se zgodi, če se sodobna vojaška oprema uporablja v kombinaciji z vrednotami iz kamene dobe. In ne le to: zbrali ste poleg poslovnežev tudi umetnike, ki so za menedžerje predstavili svoje ustvarjanje. Zakaj? Kakšno sporočilo ste želeli dati?
 
DANICA PURG: To je bil eden izmed mnogih transformacijskih dogodkov oziroma seminarjev, kjer so menedžerji dobili izjemno refleksijo s podobnim sporočilom. Sarajevo je bilo takrat vsekakor mesto, ki je zaradi svoje zgodbe najbolj izzvalo njihove občutke, uvide, čustva. Veste, brez poplave čustev ni nikakršnih sprememb. V Sarajevu so tamkajšnji umetniki, politiki in poslovneži tujim menedžerjem pokazali, kako so kljub vojnim strahotam iskali poti za ustvarjanje, za preživetje, za delovanje proti skupni rešitvi. Bilo je presunljivo, saj so si Sarajevčani vzeli čas za dialog. Iskren dialog, v katerem so drug z drugim govorili o smislu življenja. Tam so se pojavljala iskrena vprašanja, zakaj še vztrajajo v razbitem in razdvojenem Sarajevu, a jih je preglasil odgovor domačinov, v katerem je bilo slišati odmev odgovornosti do mlajše generacije. Torej, vztrajati je treba zaradi naših zanamcev. Zanimivo je bilo, kako so udeleženci seminarja svoje življenje kar naenkrat videli v drugačni luči. Lepši. To jim je dalo nov zagon.

SVET KAPITALA: Vaša pot je pot neizmernega poguma. Kaj pa je pogum za vodenje sprememb v sedanjem času? Kaj pomeni »postati družbeni voditelj«? Mar ni utopično, da bodo voditelji delali ne le z glavo, ampak tudi s srcem?
Danica Purg in Edgar Schein. Foto: Osebni arhiv
Danica Purg in Edgar Schein. Foto: Osebni arhiv

 
DANICA PURG: To je zelo pomembno. Nekatere šole imajo prav poseben predmet »učenja s srcem«. V naši šoli imamo za to posebne metode, ki se dotikajo tudi gledališke umetnosti, skozi katero udeleženci seminarja manifestirajo svoja na novo pridobljena znanja in spoznanja. Tako so opremljeni za vse življenje, ne le za kovanje boljših poslovnih rezultatov, ampak tudi za izboljšanje splošnega počutja v podjetju ali širšem okolju.
 
SVET KAPITALA: Women in Management: Položaj žensk odraža naš razvoj. V teh težkih časih so ženske pogosto bolj nestrpne, ustvarjalne in močnejše. Toda ali mislite, da smo pripravljeni uporabiti svoj položaj in moč v zasebnem in javnem sektorju, da bi povečali prisotnost žensk na vseh ravneh v naši družbi? Mimogrede, če je na voljo toliko denarja in se toliko trudi za promocijo žensk na vrh, zakaj je tako malo napredka?
 
DANICA PURG: Ne vem, če je za to na voljo zares veliko denarja! Nekoč sem bila zaradi tega, ker sem bila ženska, upravičeno frustrirana, saj sem čutila »zapiranja vrat pred nosom« samo zato, ker sem ženska. In to še danes občuti mnogo žensk in zato se občasno vedejo kot moški. Pogosto niso prijazne, ne iščejo pravih taktik za komunikacijo itd. Menim, da se ženske preveč obremenjujemo z vprašanjem, kako nas bodo sprejemali moški. To ni potrebno. Morale bi biti bolj proaktivne, bolj podporne druga drugi, več bi se morale družiti, izmenjavati mnenja … Ženske bi morale biti bolj prisotne v družabnih mrežah in se druga drugo podpreti in promovirati. Veste, v zadnjih desetletjih se ni veliko spremenilo. Da bi ta proces pospešili, sem začela verjeti v učinkovitost kvot. Brez kvot nam ne bo uspelo. V Skandinaviji so spolno uravnoteženost, npr. v upravnih odborih in nadzornih svetovih dosegli prav z njimi. Tam je zdaj 40 odstotkov žensk med vsemi člani, pri nas pa le okoli 10–15!

Skupinska slika z diplomanti. Foto: Domen Grogl
Skupinska slika z diplomanti. Foto: Domen Grogl

SVET KAPITALA: V razmahu jeseni bo tudi eden od najprestižnejših dogodkov na naših tleh. Gre za praznovanje 35-letnice vaše šole, ko bo tudi tradicionalni Predsedniški forum. Ta posebni dogodek bo 15. oktobra 2021, in sicer delno v živo, delno virtualno. Mi bomo seveda tam in bomo o visoki in častitljivi obletnici poročali. A gospa Purg, pred koncem najinega intervjuja vas prosimo, da podate za naše bralce nekaj, kar bi si najbolj želeli slišati od vas. To je recept. Recept, kako voditi, da bo »v zraku« spet občutiti ne le uspeh, ampak tudi zadovoljstvo.
 
DANICA PURG: Pravi voditelj mora biti široko razgledan človek. Nikoli se ne sme nehati učiti, izobraževati. Poleg tega pravi voditelj nikakor ne more biti nekdo, ki deluje skoraj robotizirano. Voditelj mora biti predvsem človek. In to človek, ki s sočutjem, odgovornostjo ter že pridobljenimi izkušnjami in znanjem opazuje svet in ga skuša spremenita na bolje. Voditelj prihodnosti mora biti intelektualec, ki znanja z različnih področij zlije v posel. Poleg tega pa mora biti pravi voditelj izrazito odgovoren človek; zavedati se mora posledic svojih dejanj. Poleg tega pa mora biti svetovljan, ki pozna dobre poslovne prakse drugih družb in kultur ter najboljše vnaša v svoje okolje. Največji genialni umi tega sveta se izobražujejo tudi v tretjem življenjskem obdobju in raziskujejo razna polja, saj ne pristanejo na otopelost ali na zgolj poglabljanje v eno področje. Tudi to namreč človeka otopi.
 

Več iz rubrike