Hrvaška znižala ceno bencina

Če se vračate iz morja se vam posodo za gorivo splača napolniti v južni sosedi.
Fotografija: FOTO: Cropix
Odpri galerijo
FOTO: Cropix

Cene pogonskih goriv na Hrvaškem so se danes znižale. Liter bencina stane 11,30 kune (1,50 evra) za liter, kar je 0,70 kune (0,09 evra) manj kot doslej, dizel pa 12,14 kune (1,62 evra) za liter oziroma 0,66 kune (0,09 evra) manj. Cene pogonskih goriv na Hrvaškem so se nazadnje znižale pred dvema tednoma.

image_alt
V Istri še ni bilo boljše turistične sezone

Če ne bi sprejeli ukrepov za zajezitev cen pogonskih goriv, bi bencin stal 13,19 kune (1,76 evra) na liter, dizel pa 14,49 kune (1,93 evra) na liter.

Med ukrepi, ki jih je za zajezitev cen pogonskih goriv sprejela vlada, sta bila znižanje trgovske marže in trošarin na energente in električno energijo. Marža trgovcev je še vedno omejena na 0,65 kune (0,09 evra) za liter bencina in dizla.

Vlada vrača prispevek za energetsko učinovitost

Spremenile pa se bodo tudi cene bencina v Sloveniji. Vlada je na včerajšni dopisni seji spremenila uredbo o zagotavljanju prihrankov energije, s čimer s 17. avgustom vrača prispevek za energetsko učinkovitost za pogonska goriva. Temu se je začasno odpovedala, da bi znižala cene goriv. Tako na avtocestah kot zunaj avtocestnega križa bo prispevek za dizelsko gorivo 0,800 centa, za motorni bencin pa 0,736 centa.

image_alt
Konec bencinske krize z ljubeznijo, ne s strahom

Prispevek za energetsko učinkovitost je po pojasnilih vlade nujno treba uvesti nazaj, ker se s pomočjo teh sredstev sofinancira ukrepe preko Eko sklada.

»S temi sredstvi se podpirajo investicije, ki zvišujejo energetsko neodvisnost, povečujejo energetsko učinkovitost in povečujejo delež obnovljivih virov energije,« so po današnji dopisni seji sporočili z vlade.

Kot so dodali, je uvedba prispevka nujna tudi zato, ker lahko daljše obdobje brez tega prispevka ogrozi izvajanje že potrjenega programa Eko sklada in javnih razpisov, ki so v izvajanju.

Ponovna uvedba prispevka za energetsko učinkovitost bo vplivala na višjo ceno dizelskega goriva in motornega bencina.

image_alt
Cene surove nafte načel strah pred recesijo

Preberite še:

Več iz rubrike

Finski zaliv je kot ljubljanska obvoznica

Želimo blago. Sadje iz tropskih držav. Poceni kitajsko blago. Nafto z Bližnjega vzhoda. Večina dobrin do nas pripluje. Pri tem seveda ne pomislimo na morebitna tveganja in vpliv na okolje oziroma mor…

Avtomobilske znamke, ki zasledujejo cilj brezemisijske mobilnosti

Tradicionalne avtomobilske znamke so pod pritiskom zaradi želje prebivalstva po okolju prijaznejših jeklenih konjičkih. Z vlaganji v elektromobilnost pa jih je izzvala še Kitajska. Kako največji proi…

Nove oblike urbane mobilnosti

Pešcem se na mestnih ulicah pridružujejo drugačne oblike prevoznih sredstev, ki jih napajajo električne baterije. Nekateri meščani se z novimi prevoznimi sredstvi ne strinjajo in so mnenja, da ne sod…

4 znamenitosti sosednjih držav, ki jih morate videti vsaj enkrat v življenju

Odkrivanje novega in neznanega je bilo vedno v človekovi naravi. Z vse večjo dostopnostjo potovanj si želimo potovati še večkrat, dlje in na vedno bolj eksotične destinacije. Svoje profile na družabn…