Tekma vseh tekem

Popoldnevi že dolgo niso bili tako nabiti z akcijo kot v preteklih nekaj tednih. Pogledi množic so popoldne prikovani podobe iz ruskih zelenic, kjer se najboljše reprezentance na svetu trenutno borijo za vstop v sklepni del tekmovanja, spet drugi z zanimanjem sledijo Twitter računu ameriškega predsednika Donalda Trumpa, za katerega se zdi, da z vsakim predrznim čivkom rine globlje v globalno trgovinsko vojno.
Fotografija: Matej Družnik
Odpri galerijo
Matej Družnik

Počne to, česar nihče zares ni pričakoval od njega – uresničuje svoj politični program, pri čemer bi mu nekateri verjetno očitali, da še ni položil temeljnega kamna zidu, s katerim bi Mehičanom preprečeval ilegalno vstopanje v ZDA. Mehičani so precej manj izključevalni. V svojo državo so povabili že vse največje proizvajalce avtomobilov na svetu, uspešna pa je pri privabljanju tujega kapital iz različnih panog in držav, tudi iz Slovenije.

Mehika je dežela prihodnosti – družba PwC ocenjuje, da bo do leta 2050 med deseterico največjih svetovnih gospodarstev, pred Veliko Britanijo in Francijo. Toda trenutno jo zanima sedanjost. Mehiški nogometaši so v sredo sicer doživeli polom proti Švedom, vendar preživeli. Svetovno prvenstvo so otvorili z zmago nad aktualnimi svetovnimi prvaki Nemci, nato deklasirali Južnokorejce, ki so s šokantno zmago na letalo domov poslali Nemce.

Tu se skriva pomembna lekcija tudi za Trumpa. Podobno kot na videz neustavljivi Nemci, ki so na kolenih in sklonjenih glav med rajajočimi Južnokorejci, spoznali, da v nogometu ni več lahkih nasprotnikov, tudi ZDA nimajo na globalnem trgovinskem parketu nimajo več brezzobih nasprotnikov. »Trgovinske vojne so dobre in lahko jih bomo zmagali,« se Trump že celo leto širokousti na družabnih medijih. Toda zgodovina kaže, da se Trump moti. Za razliko od svetovnega prvenstva, ki bo 15. julija dalo zmagovalca, bomo v trgovinski vojni zaman iskali zmagovalca.

Več iz rubrike