Svet kapitala

Prerez časa skozi oči Petre Kovič, odgovorne urednice poslovnega časnika Svet kapitala.
Fotografija: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Voranc Vogel

Na nedavnem kongresu Združenja manager smo spet začutili zaskrbljenost menedžerjev, ki se predobro zavedajo, da bodo brez spremembe kulture zaposlenih, to je delavcev in njihove zavzetosti, znanja, odprtosti in pripadnosti, do leta 2030 potonili s še preostalo polovico zdaj uveljavljenih podjetij. Zato iščejo know-how za delovno naravnanost kolektiva, ki ustreza industrijski revoluciji 4.0 ali celo 5.0, ki je pred vrati. Bojim se (ali pa veselim), da bodo kmalu prišli do zaključka, da je edini način za spremembo kulture in naravnanosti zaposlenih kulturno plačilo.

Namreč, dosegli smo točko – to sem preverila z mini anketo med kolegi in znanci – ko beseda »kapital« vzbuja mešane občutke. Diši in smrdi. Eden od sogovornikov je celo dejal, da je glede na globalne družbene spremembe po nastopu velike recesije »kapital« postal psovka, saj smo koncept homo oeconomicus razširili na vsa področja in ostali brez nevidne roke, pred nami pa je v naslednjih desetletjih prihodnost, ki bo zaznamovana z zmanjševanjem moči kapitala in njegovega deleža v razdelitvi BDP na eni strani ter povečevanja moči zaposlenih in deleža v razdelitvi BDP na drugi.

Zgodovina se pač ponavlja. To je svet doživel že po letu 1930 in tega se zaveda, denimo, tudi predsednik Svetovne banke, Jim Yong Kim, ki se je na nedavnem letnem srečanju zavezal, da bo do leta 2030 odpravil skrajno revščino. In ko se bodo družbene spremembe začele, bodo tudi asociacije ob besedi »kapital« pozitivnejše. Moj osebni cilj je, da s Svetom kapitala, kamor vas tudi v imenu svojih sodelavcev vabim vsak petek, ustvarimo zgodbe, ki bodo naredile svet in kapital prijaznejši. Do vseh.

*Denar, izgini. Najdi si dobro službo z višjo plačo, pa boš v redu. 
 Denar je motor. Denar je kriminal. Deli ga pošteno, ampak ne vzemi mojega.

Petra Kovič, odgovorna urednica poslovnega časnika Svet kapitala

Več iz rubrike

Komentarji: