Stranski učinki

Šampionka, pogumna športnica, dandanes pa uspešna podjetnica, Petra Majdič, je oni dan, na enem od poslovnih srečanj, dejala, da je v poslu bridkeje in težje kot v športu. Verjamem ji, saj so nekateri naši sogovorniki, ki smo jih v preteklosti gostili v Svetu kapitala, razmerja v poslu primerjali z morjem, polnim krvoločnih morskih psov.
Fotografija: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Voranc Vogel

To ni hec. To bi moral biti klic k odzivu, saj takšno nezdravo stanje ni le zavora za vso našo družbo in naše potomce, ampak takšno stanje seva tudi onstran naših meja ter nam uničuje ugled in s tem priložnosti. Dokaz za to je izjava nekdanjega guvernerja češke centralne banke Miroslava Singerja, ki je za Svet kapitala povedal: »V nekem trenutku se bodo morale vaše elite odločiti, ali bodo sprejele kapitalizem ali ne. A pozor, pri tem se bodo morale sprijazniti, da prihod pravega kapitalizma za nekatere njihove osebne prijatelje lahko pomeni tudi poraz na trgu. Vedeti pa morate tudi to, da če boste vztrajali v sedanjih razmerah, ne boste zmogli narediti koraka naprej.«

Kot da bi ga naša politika slišala, je prav ta teden naredila tisti korak naprej. Odločila se je eliminirati za kapitalizem škodljivo rakavo tvorbo številka ena. Monopol. Torej tisto tvorbo, o kateri nas je taisti establišment še pred nekaj leti prepričeval – naj bomo srečni – da (še) nismo v krutem anglosaksonskem kapitalizmu in da so monopoli dobra stvar. V tistem času smo bili študenti kar precej zmedeni, saj nismo vedeli, komu naj verjamemo – političnemu ali izobraževalnemu hramu. V zadnjem so nam pripovedovali o škodljivosti monopolov in o tem, da je konkurenca vrednota. Poslušali smo tisto, kar so že takrat uresničevali zgledni Skandinavci: da monopoli ubijajo bogastvo naroda in zlahka opeharjajo delničarje, zaposlene in potrošnike. Tudi navsezadnje davkoplačevalce.

Torej, po vseh teh letih bi morali ob minulem sprejetju novele zakona o igrah na srečo reči: »Bravo, naši!« A kot zapiše kolega Novica Mihajlović, tega pač ne moremo narediti. Zakaj? Ker ima za zdravo konkurenčno okolje in liberalizacijo trga sicer dobro zamišljena novela žal veliko stranskih učinkov. »V proračun se bo zdaj steklo manj sredstev, posledično bo manj sredstev za humanitarne in športne organizacije, poleg tega pa utegne takšna zakonska ureditev iger na srečo odpreti vrata za širjenje zasvojenosti od iger na srečo, posledično kaznivih dejanj in kriminala.« Torej, če se bo v primeru iger na srečo in športnih stav izkazalo, da bi bilo bolje ohraniti obstoječe stanje, le z večjim poudarkom na strogem izvajanjem državnega nadzora, potem bo to še en v nizu dokazov, da bi morali Slovenci začeti na stvari in svet okoli sebe gledati bolj holistično.

Navsezadnje, eno izkušnjo že imamo. Liberalizirali smo trg elektrike. Pa se morda komu od vas zdi, da je zaradi tega elektrika cenejša?

Več iz rubrike