Ste pripravljeni na pogovor s sabo?

Sedanjost nas sili v pretirano trošenje življenjske moči in nenehne aktivnosti, ki nam prehitro krajšajo življenje. Samohipnoza je metoda, s katero lahko spremenimo tiste dele življenja, ki nam niso pogodu.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Samohipnoza je način komunikacije – na globljih (nezavednih) ravneh – s seboj. Z njeno pomočjo preidemo v spremenjeno stanje zavesti, kjer se sugestije, ki si jih podamo vsidrajo v našem umu globje in trajneje. Zato je zelo pomembno vedenje, da samohipnoza in samosugestije enako vplivajo na nas – bodisi so za nas dobre ali slabe.
 
Tako dobre, kot slabe sugestije se v nas vsidrajo enako globoko. Pri tem veliko vlogo odigra naše nezavedno, ki ne pozna besede ne. In tukaj skriva odgovor zakaj se velikokrat, ko si rečemo oziroma sugeriramo: »tega ne bom več ponovil«, to isto stvar delamo mogoče še bolj intenzivno in se ji še težje upremo. Naše nezavedno namreč ne pozna pomena NE in si na ta način ukažemo »tega bom več ponovil«.
 
Najbolj očitna in neškoljiva preverba tega fenomena je denimo, če si rečemo, da sladkarij ne bomo več jedli; kako zelo težko je to potem narediti? Ponavadi nam ravno te sladkarije še bolj pogosto in intenzivno zasedajo um.
 

Povezava med zavednim in nezavednim delom uma

 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Ljudje nezavedno skladiščimo ogromno informacij. Primer ene takih, na katero nam niti pomisliti ne bo treba, a jo bomo z lahko izvajali, je vožnja s kolesa. Vsi smo se ga učili voziti kot otroci in dokler le-ta ni postala nezavedna kompetenca (kar pomeni, da nam ni treba razmišljati o korakih kako voziti, ampak se zgodi povezava gibov avtomatično), je način kako voziti kolo potekal na zavednem nivoju (smo razmišljali o posameznih korakih, se vprašali kako se bomo ustavili itd).
 
V hipnozi se torej zavedno in nezavedno povežeta in je učenje hitrejše, rezultate pa dosegamo z bolj direktno in ostro komunikacijo.
 

Hipnoza obstaja tako dolgo kot človek

 
Ohranjeni klinopisni zapisi pričajo, da so Sumerci, začetniki civilizacije na našem planetu, že v 4. tisočletju pr.n.št. poznali hipnozo in jo celo uporabljali na enak način, kot to počnemo danes. Beseda Hipnoza-hypnos (gr.) pomeni spanje, vendar danes vemo, da pri hipnozi ne gre za spanje, temveč spremenjeno stanje zavesti, v katerem se vsega, kar se med hipnozo dogaja – zavedamo. Zato med hipnozo v resnici nikogar ne moremo prisiliti v nekaj, kar si ne želi, saj bo naš zavedni del uma to enostavno zavrnil.
 

S pomočjo hipnoze in samohipnoze treniramo domišljijo, da dela za nas. Kajti tisto, kar si lahko živo predstavljamo, domišljamo je veliko bolj verjetno, da bomo kasneje tudi naredili oziroma udejanili. Z njeno pomočjo lahko sprožimo procese samozdravljenja, saj je znano, da placebo efekt deluje ravno na tej osnovi; to kar verjamemo, kar si govorimo in predstavljamo, to najprej naš um in nato še telo sprejmeta kot brezpogojno resnico.  
 
V sproščenem stanju, ki ga dosežemo s pomočjo hipnoze in samohipnoze delujemo na nižjih frekvencah možganskega valovanja (Alfa in Theta nivo možganskega valovanja) in smo bolj učljivi in dojemljivi za sprejemanje informacij in sugestij.
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Ljudje smo »naravno« v alfa stanju tik preden zaspimo in 15 minut po tem, ko se zbudimo. Zato je zelo priporočljivo poslušati sprostitvene avdio posnetke preden zaspimo, kajti sugestije nas bodo umirile in pripravile do globjega in kvalitetnejšega počitka ter regeneracije.
 
Prav tako se priporoča tik pred ali po spanju poslušati vsebine, ki vsebujejo podatke, ki si jih želimo zapomniti (npr. učenje tujih jezikov, ponavljanje oz. poslušanje vsebin za izpit, priprava na sestanek,...).
 

Nivoji možganskega valovanja

 
GAMA možgansko valovanje (22+ Hz): zelo intenzivno ramišljanje, visoka aktivnost možganov. V gama stanju smo tudi takrat, ko smo pod hudim stresom ali občutimo močno tesnobo.
 
BETA možgansko valovanje (13- 40 Hz): v tem stanju smo med normalno dnevno zavestjo, ko smo budni, ko razmišljamo, govorimo in rešujemo probleme.
 
ALFA možgansko valovanje (7- 13 Hz): alfa valovi prevladujejo takrat, ko smo sproščeni in imamo zaprte oči. To je stanje umirjenosti oziroma globoke sproščenosti. V alfa stanju smo bolj osredotočeni, naši možgani so v tem stanju sposobni hitrejšega učenja. Lahko je to stanje meditacije ali stanje drsenja od budnosti proti spancu.
 
V alfa stanju se krepi imunski sistem, izboljša se cirkulacija in dihanje, sprošča se stres in krepi odpornost za prihodnje stresne situacije, krepi se intuicija in izboljšuje sposobnost učenja.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

THETA možgansko valovanje (4- 7 Hz): je stanje rahle zavesti, stanje med budnostjo in spanjem. Takrat, ko smo tik pred tem, da zaspimo.
 
V tem stanju se izvaja tudi hipnoza. Mnogi v tem stanju tudi molijo. Theta stanje je podzavestni del nas. V theta stanju se akivira proces samozdravljenja.
 
DELTA možgansko valovanje (manj kot 4 Hz): je stanje globokega spanja in nezavesti, tudi globoke narkoze. Delta valovanje je frekvenca globokega spanca in hkrati tudi frekvenca globokega zdravljenja. 
 
Prevladuje pri dojenčkih do enega leta starosti.

Samohipnoza - opis indukcije v Alfa stanje

 


 

Več iz te teme:

Več iz rubrike