Sofia, ne pozabi na rože!

Obdobje, v katerem živimo, nas preizkuša s paleto občutkov, ki nas vozijo od maksimuma vzhičenosti do rahle depresije v roku petih minut. Fokus se v izdihu razleti na tisoč dečkov, ki jih še naslednjo uro poskušamo zlepiti skupaj. V galopu se podimo za tehnološkimi presežki, za službo ne tekmujemo samo z n-osebami prek spleta, ampak tudi z roboti.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Nenehne spremembe vsakodnevno prinašajo vse več pritiska. Namesto z ljudmi skačemo v posteljo s telefonom. Raje kot avtohtono Marijo imamo robotsko Sofio.

Zatorej, draga Sofia!

Si edina, ki po nekaj mesecih obstoja na tem svetu zna narediti salto in razume visokotehnološki jezik. Z enim pogledom poskeniraš goro birokratskih papirjev in si zapomniš vse napisano. Asistiraš pri radioloških preiskavah in nikoli ne jamraš zaradi žarčenja. Kmalu boš lahko operirala ljudi, saj se tvoja natančnost ne more kosati z našo. Prebiraš in odgovarjaš na e-pošto 24/7, obenem rezerviraš počitnice in poskrbiš, da naš hladilnik ni prazen. Ob večerih imaš vedno pripravljeno pravljico in ne postaneš zoprna, če moraš ponoči večkrat vstati.

Več generacij je čakalo na trenutek, ko se bomo ulegli na kavč, stvari pa se bodo zgodile s klikom ...

Kot edina državljanka Saudove Arabije se svobodno sprehajaš in razkazuješ svoje svetleče se obline. Vezje ti še ne služi dovolj, da bi kaj koristnega prispevala k ženski problematiki, ampak verjamemo vate. Kljub znanju vseh tujih jezikov boš včasih zamrznila. S čustvi si skromna, empatije ti nismo znali serijsko vgraditi. Veseliš se lahko dejstva, da nikoli ne boš imela težav s kakršnokoli obliko zasvojenosti. Vero ti bomo programirali in jo glede na tvojo lokacijo samodejno prilagajali. Razmišljamo tudi o tem, da bi te poslali v vojno. Če te razsujejo, te bomo hitro sestavili nazaj. Na čase boš dobila občutek, da nisi svobodna, saj imaš do zadnje pike v kodi določene reakcije in odločitve. Česar ne znaš, se pač ne moreš lotiti.

Kmalu boš popolnoma integrirana v družbo, mi pa bomo tvoji podložniki. Od nas boš dobivala le kablovje, da te ne doletita depresija ali kratki stik. Poskrbeli bomo, da boš dobila več sorodnikov, ki bodo poskrbeli za nas na stara leta. Čeprav boš včasih elektronsko motena, ti bomo vdano služili in te poslušali. Ne skrbi, vsi smo bili enkrat na ravni opic. Stvari se s stoletji spremenijo, v roke boš dobila več ozemlja.

Ne skrbi za prihodnost! O tebi teče beseda v različnih sferah. Mi postajamo kriptodolina, viharimo na področjih AI, VR, samovozečih avtomobilov ... Tujke, ki jih sama razumeš boljše kot mi. Mi samo eksperimentiramo in včasih nam kaj uspe.

Sodelavci te bodo sprva gledali čudno, saj si drugačna. Ne pusti se, vsak prvi dan je poseben.

Več generacij je čakalo na trenutek, ko se bomo ulegli na kavč, stvari pa se bodo zgodile s klikom ali robotom pri roki. Zagotovo si v naše življenje prinesla spremembe, ki jih mogoče niti nismo potrebovali. Nismo se še odločili, kdaj smo imeli več izzivov in boljše življenje – pred tabo ali po tebi.

P. S.: Sofia, ne pozabi na rože. Danes ali jutri praznujemo, saj boš dobila brata. Pazi na baterije in vrni se pravočasno.

---------------

* Avtorica je kreativka, dizajnerka in MBA-jevka ter avtorica bloga Romina.

Več iz rubrike