Smrt, ljubezen in denar

Tudi 20 let kasneje TV nanizanka Skrivna naveza ostro obsoja kapitalizem
Fotografija: FOTO: Delo
Odpri galerijo
FOTO: Delo

Skrivna naveza je trajala od 2. junija 2002 do 9. marca 2008. Nastala je in postavljena je v Baltimore. Imela je veliko igralsko zasedbo, ki je igrala policiste, narkomane, prostitutke, zapornike, učitelje, politike, novinarje, študente in s to širino pokazala, da socialni problemi prežemajo celotno družbo.

Povzetek zapleta pa seveda ne govori celotne zgodbe o tem, kaj ta serija sploh je in kaj pomeni v današnjem času. Ko je TV nadaljevanka napredovala, so se posamezne zgodbe v seriji začele odpirati in mnogi so jih začeli gledati skozi prizmo obsežnega in včasih nepremagljivega sistema, ki oblikuje vsak vidik družbe v kateri živimo danes. Serija je pokazala potencial televizijske pripovedi, ki dramatizira naravo družbenega reda, nekaj, kar televizijska drama že dolgo časa zanemarja.

Ustvarjalec serije David Simon je priznal, da je večina materiala, ki so ga uporabili za zgodbo in seveda tudi za scenarij, pravzaprav resnična – enake zaplete, probleme in zločine lahko najdemo v  resničnih policijskih poročilih. V seriji lahko tudi opazimo, da se je razmak med pravom in pravico povečal, saj se je poveča tudi v družbeni zavesti. Policisti in detektivi niso več neoporečeni in nezapleteni agenti pravičnosti, temveč moralno konfliktni, psihološko zapleteni liki, ki se borijo s težkimi osebnimi življenji in razpadajočo družbeno pogodbo. Prestopili so meje, tako etično kot tudi pravno.

Morda ni presenetljivo, da je razredni boj v seriji v veliki meri odsoten - liki se borijo individualno, ampak ni znakov usklajene kolektivnosti, ki bi se lahko pojavila kot nasprotna sila s pomembnimi posledicami. V intervjuju z Matthewom Iglesiasom je Simon dejal, da se strinja s Camusovim družbenim eksistencializmom - zavezati se pravičniškemu cilju kljub ogromni možnosti za neuspeh je absurdno, vendar je enako absurdno, če se ne zavežeš. Samo ena izbira pa ponuja možnost za dostojanstvo.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Kompleksen scenarij, ki ga je mogoče videti v vseh sezonah, pri raziskovanju parametrov zapletenih interakcij med številnimi posamezniki in institucijami odkriva temeljne strukture moči in spodbuja ukvarjanje s krovnimi idejami. V njem je prisotna sistemska kritika, ki vre in čeprav ne pričakuje alternative, spodbuja razmislek o potrebi po njej in težnjo po njej. Morda je niso napisali marksisti, da bi spodbujali marksistični svetovni nazor, vendar je težko razumeti, kako bi se serija, ki bi jo na tem področju napisali marksisti, bistveno razlikovala od serije Skrivna naveza.

Več iz rubrike