Slovenija, po 29 letih je čas za kaj več kot visoko socialno pomoč

Majhna azijska otoška državica s pet milijoni prebivalcev, brez nafte in drugih naravnih bogastev je letos na mednarodni lestvici konkurenčnosti prehitela ZDA in Hongkong. Od leta 1959 do danes jim je uspelo BDP na prebivalca povečati s 435 dolarjev na 58.000 dolarjev, kar je približno dvakrat več, kot ta znaša v Sloveniji. Kako?
Fotografija: Fitness coach Peter Yeoman swims in the pool of Gravity health and fitness club in Singapore's central business district (CBD) July 15, 2015. The S$9.5 million($7 million) luxury gym opened by British-based fitness chain Fitness First, which sits on top of an office building in the CBD, is targeted at C-Suite executives and membership is offered by-invitation only to 999 people, according to the club's press release.  REUTERS/Edgar Su  - GF10000159531
Odpri galerijo
Fitness coach Peter Yeoman swims in the pool of Gravity health and fitness club in Singapore's central business district (CBD) July 15, 2015. The S$9.5 million($7 million) luxury gym opened by British-based fitness chain Fitness First, which sits on top of an office building in the CBD, is targeted at C-Suite executives and membership is offered by-invitation only to 999 people, according to the club's press release. REUTERS/Edgar Su - GF10000159531

Z vladanjem najsposobnejših.

Lee Kuan Yew, ki je bil na oblasti več desetletij, je v ospredje postavil meritokracijo. Vzpostavil je šolski sistem, kjer lahko le na podlagi testov prideš na elitne šole. Z visokimi plačami je poskrbel, da najboljši pravniki niso delali kot odvetniki, ampak kot sodniki in tožilci. Najboljši naj bodo najbolje plačani, a to ne sme biti samoumevno. Velik del plač javnih uslužbencev, vključno s politiki, ki na leto lahko zaslužijo tudi milijon dolarjev, je variabilen in odvisen od ničesar drugega kot od gospodarske uspešnosti države. Korupcija je bila z visokimi plačami in drakonskimi kaznimi za kriminalce vseh vrst uspešno izkoreninjena.

Za pospešek razvoja gospodarstva pa so, kot podrobneje piše kolega Klemen Košir, sledili »našim pravilom«, t. i. desetim pravilom washingtonskega konsenza. Ob tem ko so že v antiki govorili, da svet stoji na ramenih velikanov, torej tople vode nima smisla odkrivati.



Sprašujem se le, ali so pravila washingtonskega konsenza tudi naša pravila, kajti če so, potem vemo, da jih z nekaterimi izjemami v Sloveniji pač ne upoštevamo, tako kot tudi ne načel meritokracije, vključno s tem, da plače javnih uslužbencev niso vezane na uspešnost. O korupciji, političnem kadrovanju in trgovanju pa nima smisla izgubljati besed.

Včasih se sprašujem, ali ne bi tudi mi po vzoru Singapurja potrebovali nekaj avtoritarnosti ali, kot pravi dr. Rasto Ovin v kolumni, vsaj močno vlado, ki bi s prisilo lahko zaščitila pravila. Imamo pa vsaj vse tisto, česar Singapur edino nima: močno opozicijo, čisto okolje in socialno državo.

Nič ne rečem, skromnost je lepa čednost, ampak ali po 29-ih letih ne bi bil že čas za kaj več kot ponos na visoko socialno pomoč?



Uvodnik v Svet kapitala, 12.7.2019

Več iz rubrike