Škarje in platno elit

Zidovi so padli. Zemlja je okrogla in vsi znamo razmišljati onkraj meja. V osvajanju sveta nas te ne smejo prestrašiti, ne glede na njihov obseg ali namen. Preprosto odmislimo jih. Razmišljati moramo raje globalno kot lokalno in raje o brezplačnem kot plačljivem.
Fotografija: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Voranc Vogel

Ni več vprašanje, ali to, kar je zapisal v knjigi Manifest James Watt, soustanovitelj najhitreje rastoče pivovarne na svetu, drži, temveč v kolikšni meri to drži. Elite snujejo ideje, ki so dosegljive le njim. Tipičen primer je Elon Musk, ki javno razlaga, da je »javni prevoz zanič, ker ga moraš uporabljati skupaj z neznanci (ki so lahko morilci) in te ne pobere točno tam, kjer si, in ne dostavi te točno tja, kamor greš … in pri tem razlaga svojo vizijo hi-tech ustroja sveta. Takšnemu razmišljanju naš sogovornik Jarrett Walker, ameriški mednarodni svetovalec, specializiran za področje javnega prevoza, pravi tipična projekcija elit. Po njegovem mnenju ljudje s kapitalom ne morejo krojiti po svoji zamisli nekaj tako kompleksnega in masovnega, kot je javni prevoz v mestih, ker mora biti vsak nov koncept cenovno sprejemljiv. Tudi ali predvsem za množice.

Kdo bo zmagovalec – elita ali množica, še ni jasno. A napetost narašča. Ne le zaradi velikanskega razkoraka med pojmovanjem sveta med elito in večino, temveč v teh dneh pri nas predvsem zaradi bližajočih se volitev. Časa ni več veliko in tega se politični kandidati zelo dobro zavedajo. Koga bodo novi ali osveženi obrazi nagovarjali, bomo videli. A uspeh je (skoraj) zagotovoljen tistim, ki bodo preteklost (končno) pustili za seboj in pokazali ljudstvu, da jim je mar za prihodnost.

Ali kot zapiše kolegica Simona Drevenšek: »Trenutno je Slovenija eno pomembnejših središč kriptosveta. V zadnjih petih letih so slovenska zagonska podjetja zbrala že pol milijarde dolarjev kapitala. Se (prihodnje) vladajoče strukture zavedajo, kakšen biser imajo? So pripravljene potencial izkoristiti?« Iz bolečih izkušenj (pre)velikega števila odhodov naših mladih in pametnih ljudi v tujino vemo, da znanje ne prenese meja, modrost pa ne mara varčevanja. Zato, spoštovani, čeprav ste v časovni stiski in imate svoj seznam vsebin, ki bi jih radi sporočili volivcem, se za hip prepustite mislim Matevža Lenarčiča, ki smo ga ujeli med postankom v Karačiju na še eni od njegovih okoljski misij. Pravi takole: »Pogled od zgoraj je povsem drugačen. Svet je eden, vsi dihamo isti zrak in pijemo isto vodo, ki nenehno krožita …« in to povsod po svetu, med vsemi ljudmi, ki imajo vsi brez izjeme oba volka v sebi. Dobrega in slabega. Kater bo prevladal, pa je odvisno od tega, katerega bomo hranili …     

Več iz rubrike