Razvpiti in najboljši ...

Nekdaj, ko je še vel duh socializma, smo vsi delali za enega, eden za vse. Ali kot je nekdo na svojem blogu lepo zapisal: »Včasih so mladi sanjali skupaj, danes sanjamo vsak zase.« Časi so se spremenili.
Fotografija: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Voranc Vogel

Ampak v resnici ne spet tako zelo. Ideologijo je zamenjal kapital. To je vse. No, in zunanje sovražnike so nadomestili notranji, včasih z obrazi, pogosto pa brez.

Na žalost postajamo sami sebi največji sovražniki. In tega žalostnega dejstva niso zmogle spremeniti niti bolj prijazne okoliščine, v katerih živimo zdaj in vsak na svoj način prestopamo in premikamo meje. In če to vsaj malo drži, potem je nujno, da obrnemo ploščo in na ljudi, ki prežijo na naše uspehe, pogledamo z drugega zornega kota. Le zakaj ne bi naših sovražnikov vzljubili, se jim morda zahvalili?! Če se spomnite, je že Winston Churchill dejal, da »je dobro imeti sovražnike, saj so prav oni dokaz, da ste se v življenju za nekaj borili«. In morda res … vseh ne moremo vedno osrečiti.

Recimo, J.B.Tito (predsednik nekdanje države), ki je na današnji dan praznoval rojstni dan, mladi pa smo takrat imeli svoj Dan mladosti, tudi ni vsem ugajal s svojo idejo o neuvrščenosti; punkrokerji kot so bili Sex Pistolsi ali Pankrti so se ob poplavi svojih fanov morali tudi sprijazniti s kritiko angleškega dvora in drugih nazadnjakov ali pa denimo začetniki seksualne revolucije, ki so v zasledovanju svojih idej morali preslišati prenekatero moraliziranje in podobno. Je pač tako, da z uspehi ne pridejo le prijatelji, ampak tudi nasprotniki in sovražniki. To so tisti ne/prijetni bojazljivci, ki sami nimajo dovolj poguma za tveganje in opazne spremembe na bolje, imajo pa zelo veliko moči in energije, da zaničujejo vse, ki hočejo drugače, po svoje, boljše in predvsem, ki silijo iz sivega povprečja. In prav ti sovražniki (sprememb), kot pravijo številni avtorji poslovnih knjig, so zelo dobro znamenje. So ne le eden močnih dokazov, ampak eden najboljših motorjev uspeha. So nevidna sila, ki motivira pogumne k še večjemu kljubovanju in k stremljenju k cilju biti dober, boljši, najboljši.

Zato, spoštovani bralci, kot je dejal eden najbolj znanih pesnikov vseh časov Jalal al-Din Rumi: »Pozabite na varnost. Živite tam, kjer se bojite živeti. Uničite svoj ugled. Bodite razvpiti. Kajti rana je prostor, kjer vstopi svetloba.« Postanite najboljši in tvegajte, da boste osovraženi. In ljubljeni. In živeli bomo kot je na okrogli mizi Sveta kapitala dejal podjetnik Joc Pečečnik » v top državi«.

Več iz rubrike