Proračun: Bitka izgubljena, vojna še ne?

Finančni minister Andrej Bertoncelj je že na zaslišanju pred prevzemom funkcije zatrjeval, da bo proračun podpisal zgolj, če bo imel presežek. Ko je vstopil v svojo novo vlogo, so bile nekatere zaveze za povečanje proračunskih odhodkov že dane, druge dogovorjene, a še ne podpisane.
Fotografija: Minister za finance Andrej Bertoncelj. Foto: Arhiv Delo
Odpri galerijo
Minister za finance Andrej Bertoncelj. Foto: Arhiv Delo

Če ni želel že takoj na začetku svoje politične kariere zaostriti dialoga s socialnimi partnerji in takoj z nastopom nove vlade sprožiti politične krize in tvegati svojega političnega preživetja, mu ni preostalo drugega, kot da je oblikoval rebalans proračuna znotraj trenutnih okvirjev in ga poslal v nadaljnjo obravnavo.

Rebalans sicer izpolnjuje obljubo o proračunskem presežku, a je ta nižji celo od zakonskih predpisov in ob koncu gospodarskega cikla močno povečuje porabo. Poslanci ga bodo imeli v prihodnjih dneh na mizi in najverjetnejši scenarij je, da bo brez večjih pretresov tudi potrjen (pretresi bodo hujši, ko bo treba nekoč v prihodnje odhodke spet nižati).

Če bodo gospodarske napovedi zdržale in bomo priča napovedanemu postopnemu ohlajanju gospodarstva, ne pa ostrejšemu padcu in hipni zmrzali, tokratni proračun dolgoročno še ne bo usoden, še posebej če bo finančno ministrstvo zmoglo uresničiti napovedano dinamiko zniževanja javnega dolga. Minister je ravno v teh dneh razkril tudi načrtovano davčno reformo, napoveduje pa še druge ukrepe, ki bodo naše gospodarsko okolje naredili privlačnejše, ob tem pa vseeno poskrbeli za socialno varnost in boljše dohodke zaposlenih.

Vizija, kakršno slika, vsekakor prepriča precej bolj kot tokratni rebalans proračuna. Kmalu bomo lahko videli, ali bodo njegova dejanja Slovenijo res peljala v smer razvoja in blaginje ali pa bo ta zgolj v besedah, v proračunu pa se bodo v prihodnjih letih pod črto spet začele izpisovati rdeče številke.

Več iz rubrike

mnenja

Obleka naredi človeka … ne. Ustvari pa izjemno močan vtis

Zakaj pospravimo stanovanje, ki ga želimo prodati, preden objavimo fotografije na spletu?

mnenja

Kdo je kriv za slab odnos do strank

Kot stranke smo že vsi kdaj naleteli na slab ali celo nemogoč odnos zaposlenih v nekem podjetju ali ustanovi, bili slabe volje in se zaobljubili, da se ne vrnemo nikoli več.

mnenja

Brisanje razlik med generacijami

Mlajši zaposleni bi se morali znati učiti iz izkušenj in modrosti starejših sodelavcev, ti pa se morajo naučiti biti odprti za sveže ideje mlajših kolegov.

mnenja

Petra Kovič: Dno potrebujemo. Če ni dna, ni odriva

Oprostite. Res mi je žal. Obžalujem. A bilo bi izumetničeno, fejk, zaslepljeno, nerealno, nespametno in celo neumno, če bi povsem zamolčali tisto, kar je povsod okoli nas. In v nas. Strah.

Komentarji: