Prihaja čas »belih slonov«

Telefonski klic, ki sem ga pričakovala z veliko neučakanostjo, je bil slišati takole: Gospa na drugi strani linije: »Izvid je za vas pripravljen. Prinesite, prosim, 49,25 evra. Pa, prosim, v gotovini in točno, ker nimamo denarja za vračati.«
Fotografija: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Voranc Vogel

Na moje vprašanje, ali je voda pitna, mi gospa pove, da mi tega ne sme povedati in da verjetno v nasprotnem primeru računa ne bom poravnala. Na moje ponovno začudenje in zagotovilo, da bom stroške analize gotovo poravnala, sem dobila odgovor, da izvidov ne komentirajo.

Takšnih neosebnih telefonskih razgovorov smo (na žalost) že vajeni. Postali so naš vsakdan, zato mi tudi ta ne bi ostal v spominu, če ne bi bilo govora o resni zadevi, to je analizi vode iz domače pipe sumljivega okusa in vonja. Seveda sem odhitela v dotični laboratorij, kakor hitro sem mogla. A tam nov šok. Izsledki analize so bili zgolj nizanje nekih parametrov, brez razumljivega pojasnila ali morebitnega opozorila. Zaposleni pri sprejemnem okencu inštituta so mi sicer »pojasnili«, da številk in analize ne smejo razlagati. »Zaradi Evropske unije, veste, gospa.« Aha, Evropska unija je torej tista, ki ne dovoli, da bi državljan izvedel, ali si s pitjem vode (te pri nas v ustavo zapisane dobrine) ogroža zdravje ali ne. Razumljivo, mar ne?! Ni pomembno zdravje, v javnih zavodih je ključno izvesti postopek po vseh normativih, četudi so ne le neumni, ampak lahko tudi nevarni.

Primer je nepomemben, a kaže, da smo si življenje res zapletli. Žrtve smo državljani in navsezadnje tudi javni uslužbenci, do katerih sem – upam – kljub svojemu šoku vseeno pokazala veliko strpnosti, ki je bo pri meni izrazito manj že kmalu. Če ne prej, pa takrat, ko se bo začel veseli čas predvolilnih obljub. Denimo obljubi, kot je »stop, birokracija«, gotovo ne bom nasedla. Naj si ne domišljajo, da bom ena od tistih volivcev, o katerih ekonomist Črt Kostevc pravi, da »smo pozabili na neizpolnjene obljube politikov, obenem pa smo pripravljeni verjeti tudi v to, kar nikoli ne bo prineslo ekonomskih rezultatov«. Kot rečeno, predvolilnim »cukrčkom« se izogibam; kozarec čistega vina pa si včasih nalijem le zato, ker si ne upam naliti vode, ki vsebuje toliko parametrov in številk. Nekdaj sem verjela, da je voda brez barve in okusa.

 

Petra Kovič, urednica poslovnega časnika Svet kapitala

Več iz rubrike