Pogled skozi barve

Kako videti vse v življenju bolj doživeto, globje in hkrati nevezano na čustvene drame?
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Kako videti vse v življenju bolj doživeto, globje in hkrati nevezano na čustvene drame?

Lahko poskusimo z igro, ki se ji posvetimo en teden, jo nato podaljšamo še za enega in še enega in jo tako raztegnemo čez cel mesec. Igra pa je povezana z barvami.

image_alt
Tao te Ching

Vse kar vidimo okoli ali znotraj sebe poskusimo videti v barvah. Ko pride neka oseba v našo bližino, na primer sodelavka, s katero imamo dogovorjen sestanek, jo najprej pogledamo skozi barve. Pa tukaj ne mislim samo v kakšne barve je oblečena. Mislim v smislu videti celoto v barvah. Preden se osredotočimo na obraz, mimiko, zvok, besede itd...poskusimo videti le barve. Če pri tem pride do kakšnih občutkov znotraj nas, tudi tem ne damo nobenega pomena ali jih ne analiziramo, ampak si jih ogledamo samo skozi prizmo barv.

Pred telesi in obrazi ljudi, se osredotočimo tudi na barve, ki jih zaznamo v prostoru, kamor prihajamo ali v katerem smo. V svojem avtu, na cesti, v preddverju poslovne stavbe, v dvigalu, na hodniku in na koncu še v svoji pisarni in sejni sobi.

Potem vse korake na isti način preslikamo tudi na naš dom. V trgovine, šole, sprehode v naravi, hobije in športne objekte. Skratka kjerkoli se pojavimo in karkoli delamo so barve tisto, kar nas najbolj zanima občutiti in videti.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nato sledi naslednji korak. Ko začutimo oz. zaznamo barve, sta na vrsti osredotočenost in kakovost izvedbe tega, zaradi česar smo se znajdli tam, kjer smo. Če smo na sestanku, se osredotočimo na njegovo najboljšo izvedbo. Ne podajamo sodb o osebah, niti se ne zapletamo v spore ali pametovanja. Zanima nas samo najboljša izvedba, ki je v danem trenutku možna. Torej smo prisotni v danem trenutku in smo popolnom osredotočeni na to kar se dogaja - brez vpletanja čustev.  Samo barve, ki jih zaznamo in izvedba ter odzivanje na to, kar se tam dogaja.

image_alt
Zakaj meditacija?

Na ta način se disociramo iz svojih notranjih dram in projekcij, kot tudi dram ljudi s katerimi smo v tistem trenutku povezani. Smo prisotnost v trenutku in delujemo iz modrosti, ki se steka skozi nas, smo odziv na to kar se dogaja in ne v naprej pripravljene odgovore ali sodbe. To nam prinese določeno mero miru in omogoča izvedbo, ki nima teže ampak jo doživljamo bolj kot igro. Barve, ki smo jih prej zaznavali ostanejo z nami kot opomnik, da se ne zapletemo preveč v vsebino in obliko, ker ju doživljamo samo v obliki barv.

Zadnji korak te enomesečne igre pa je zapisovanje barv, ki smo jih skozi dan ali na tedenski ravni največkrat videli. Katere so prevladovale? Pasteli, sive, črno bele ali živo sončne.

Kar nekaj nam lahko povejo o naši notranji igri. O našem videnju sveta, ljudi, življenja na sploh.

Naj bo torej september mesec, ki ga bomo vsi gledali skozi barve in se potem povežimo s komentarji pod tem člankom kaj smo videli.

Za danes pa Sončno rumen pozdrav.

image_alt
Zanimiva dejstva o našem planetu Zemlja

Več iz rubrike