Opazili smo: Kje za vraga so maske

Marjan Šarec na Twitterju delil sklep vlade iz 27.2., ki sporoča, da se z maskami ne mudi.
Fotografija: Prejšnja vlada v sklepu naročila zaščitno opremo, a z zelo poznim rokom, do konca leta.
Odpri galerijo
Prejšnja vlada v sklepu naročila zaščitno opremo, a z zelo poznim rokom, do konca leta.

Med tem, ko se zdravstvene ustanove in gospodarski subjekti sprašujejo, kje so maske, ki jih za zaščito pri svojem delu krvavo potrebujejo, Slovenija mask nima. Pri dobavi zaščitnih mask in druge opreme se je zdaj angažirala vsa javnost. Včeraj se je, kot je poročalo tudi Delo, pri tem osebno potrudil tudi Aleksander Čeferin, ki je za pomoč prosil Kitajskega multimiljarderja in lastnika Alibabe Jack Ma-ja. Ta je maske že poslal in so sedaj na poti iz belgijskega letališča.

Maske, ki jih je ob prevzemu mandata naročila nova vlade, so tudi že na poti, a pomenljiva je včerajšnja izjava obrambnega ministra Mateja Tonina na Odmevih, da se jim voznik tovornjaka, ki je natovoril maske in jih mora pripeljati v Slovenijo, ne oglaša na telefon. Sprašujemo se, zakaj vlada, pa magari z vojsko, ni sama odšla po te maske, ki jih krvavo primanjkuje?

Dom za starejše Šmarje pri Jelšah, kjer imajo sicer 22 potrjenih okužb, ima maske samo še za dva dni. V Kranju jih je včeraj zmanjkalo, po posredovano direktorice pri vseh mogočih institucijah, so maske nato dobili, a zadostovale bodo le za nekaj dni.

Se tudi vi sprašujete, kako to, da Slovenija še danes toliko dni po izbruhu krize, nima nujne opreme? Pustimo za trenutek ob strani, da nam krvavo primanjkuje tudi respiratorjev, ki so pri hujših oblikah poteka bolezni nujni za boj za preživetje ljudi.

Maske niso nujne?

Ob vsesplošnem pomanjkanju mask, ki so nujne potrebne za zaščito zdravstvenih in drugih delavcev, je nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec na Twitterju delil sklep vlade iz 27. februarja, torej že teden dni po tem, ko so bila severna italijanska mesta v karanteni in je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo epidemija dosega Slovenija, da naj se "za ureditev motenj na trgu pri preskrbi dobave osebne varovalne opreme za potrebe obvladovanja koronavirusa oprema zagotovi iz državnih blagovnih rezerv".

S tem ne bi bilo nič narobe, če bi vlada novo opremo nemudoma naročila, če se je že takrat odločila uporabiti zadnje rezerve. A je, kot je razvidno iz istega sklepa, vlada naročila nadomestitev porabljenega blaga,  najkasneje do 31. decembra. Torej šele čez devet mesecev.

Zakaj je prejšnja vlada menila, da oprema v teh trenutkih ne bo potrebna in kako to, da je Šarec sklep, ki je lahko podlaga za resne obtožbe o ogrožanju nacionalne in človeške varnosti zaradi opustitve ravnanja vestnega gospodarja, objavil kar sam, ne vemo.

Sklep vlade o dobavi mask
Sklep vlade o dobavi mask


 

Več iz rubrike