Največji izziv voditeljstva je voditelj sam

Novodobno vodenje podjetij je postavljanje zaposlenih na prvo mesto. Vendar sodelavcev, ki živijo podobne vrednote, kot jih ima podjetje.
Fotografija: Novodobno vodenje je vodenje z navdihovanjem, zgledom in dopuščanjem odprtega komuniciranja. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Novodobno vodenje je vodenje z navdihovanjem, zgledom in dopuščanjem odprtega komuniciranja. Foto: Shutterstock

Dragi prijatelji,

se spomnite svojih otroških sanj? Časa, ko ste potovali po domišljijskem svetu in si zamišljali, kaj vse boste postali in dosegli, ko odrastete? Piloti, zdravniki, direktorji, športniki, pevci, najbolj vplivne managerke … Čas, preden vas je vsakdanji tok obveznosti potegnil vase in ste pozabili sanjariti.

Tudi sama sem bila nadobudna deklica s sanjami. Vedela sem, da sem drugačna, da bom v življenju delala spremembe, da bom pustila pečat. A sanje brez cilja so samo sanje.

Odločena, da jih dosežem, sem si zastavila cilje. Tako specifične, da sem jih vizualizirala in jih tudi vidim, ko so doseženi. Eden izmed teh ciljev je, da imamo v podjetju podjetnike, ki uživajo v svojem delu in nam pomagajo ustvariti najbolj prepoznavno podjetje, ki pomaga ohranjati naš planet.

Kaj zame pomenijo novodobno voditeljstvo, vodenje in organizacija?

Vedno sem si želela in prizadevala, da se zaposleni počutijo del organizacije, da so varni in da lahko s svojimi idejami ustvarjajo boljši doprinos zase, za zaposlene in za podjetje. Vsa ta leta sem se spraševala, kaj delam narobe, da ne pridemo do premika oz. novodobne organizacije s srčnimi, strastnimi in uspešnimi sodelavci?

Po desetih letih dela in spremljanju tima sem ugotovila, da je največji izziv prav pri voditelju, pri meni. Kadar vodja dela to, kar se od njega pričakuje, in ne tistega, v čemer uživa, ter samo sprejema odločitve, posluša »racio« bolj kot »emocio«. Takrat daje večjo prioriteto ciljem kot ljudem. Žal, tako ni moč narediti preboja. Še vedno ostane samo voditelj, ki vodi z vplivom in avtoriteto.

Ugotovila sem, da samo in zgolj delamo. Pozabili smo na naše sanje, vrednote, na naše poslanstvo in vizijo našega podjetja čez 5 ali 10 let. Tako je dozorelo spoznanje za čas nujnih sprememb.

Odločila sem se, da začnem uživati v tem, kar je moje poslanstvo. Da prepustim vajeti in zaupam strokovnjakom. Zaposlenim, ki so na svojih področjih boljši od mene in me sprejemajo kot sodelavko, ne samo kot lastnico. To pomeni, da imam ob sebi ljudi, ki želijo sami ustvariti dobro okolje zase in za svoje sodelavce.

Novodobno vodenje podjetij je postavljanje zaposlenih na prvo mesto. Vendar sodelavcev, ki živijo podobne vrednote, kot jih ima podjetje, ki verjamejo v njegovo poslanstvo in želijo biti del te zgodbe. V podjetju Skaza smo skrb za zadovoljstvo in rast zaposlenih postavili na prvo mesto. Že leta dajemo poudarek odprti komunikaciji, prenosu znanja ter ustvarjanju novih priložnosti za rast in napredek.

Sama trdno verjamem, da je koristno za zaposlenega, če vsakih šest let zamenja delovno mesto ali se specializira za določeno področje. Tako sem tudi sama razvijala svoje poslanstvo in kompetence. Ko sem začutila, kaj je to, kar čutim in živim, sem spremenila svoj pogled na svet. Najprej sem bila iskrena sama do sebe in iskrena do svojih sanj ter iskrena tudi do sodelavcev, zaradi katerih se mi je odprl pogled na svet.

Prav to miselnost danes delim s svojimi sodelavci. Želim, da se zavedajo, da so sami kreatorji svojih zgodb in da so sami odgovorni za svoje življenje, ne njihovi vodje, direktorji. Moja naloga je navdušiti vodje in zaposlene, da živijo našo zgodbo, da jo vidijo kot del svojih življenjskih ciljev. Navdušujem jih, da skupaj z mano ustvarjajo timski uspeh, in jim ob tem nudim podporo takrat, ko jo potrebujejo.

Za zaposlene smo lani pripravili Heckaton. Maraton snovanja novih idej, ki jih želimo v letošnjem letu uvesti v podjetju. Zaposleni smo se za dva dni umaknili iz podjetja, kjer smo od ideje do akcijskega plana privedli šest idej, med njimi tudi, kako bomo do marca 2019 uvedli triizmenski delavnik, Skaza cup movement – zamenjali smo vse plastične lončke za enkratno uporabo v kavnih aparatih z našimi iz bio materialov ter do konca avtomatizirali proces v proizvodnji …

Kaj želite za svoje zaposlene? Da vam samo sledijo in iz dneva v dan izpolnjujejo dodeljene naloge? Ali kreatorje, ustvarjalce, ki bodo navdušili vas in ves svet ter vas popeljali korak dlje?

Novodobno vodenje je vodenje z navdihovanjem, zgledom in dopuščanjem odprtega komuniciranja. Ko naredimo miselni preklop in najdemo svoje poslanstvo, bomo postali srečnejši, izpopolnjeni in pripravljeni na vsakodnevno sprejemanje novega znanja.

Če se spomnim let nazaj, mi je žal le to, da se nismo uspeli prej odzvati in poslušati notranjega glasu – intuicije. Vse preveč postavljamo na prvo mesto razum, pred srcem.

Danes nam to uspeva. To se vidi tako v visoki notranji podjetniški klimi zaposlenih kot pri vodjih. Zatorej, dovolite ljudem ustvarjalnost in sprejemanje odločitev, saj je to tudi zanje motivacija, da postanejo uspešni in odgovorni za svoje področje.

Več iz rubrike