Na prelomnici človeštva

Fotografija: World Economic Forum v Davosu. Foto Reuters
World Economic Forum v Davosu. Foto Reuters

Danes so močni. Danes so nepremagljivi. Danes so monopolisti. Danes ustvarjajo pravila v svojo korist. A prosto po Warrenu Buffettu se lahko njihova moč in ugled, čeravno so ju gradili več kot dvajset let, razblinita v slabih petih minutah. Govorim o štirih jezdecih apokalipse, Facebooku, Applu, Amazonu in Googlu, tj. korporacijah, ki jih je v Davosu na Svetovnem gospodarskem forumu David Haigh, predsednik uprave Brand Financea, vodilnega svetovnega neodvisnega svetovalnega podjetja za strateško vrednotenje podjetij s sedežem v Londonu, izpostavil kot najmočnejše na svetu.

Andrewa Keena, enega izmed najbolj kontroverznih svetovnih komentatorjev digitalne revolucije, s katerim se je pogovarjala Simona Drevenšek, od naštetih še najbolj skrbi Google. Pravi, da zato, ker »ve več o nas kot Facebook ali kdorkoli drug«. A kljub temu vsakdo, ki je bral Plitvine Nicholasa Carra, ve, da je tudi Googlov uspeh lahko kratkotrajen, saj je »njegov posel neotipljiv, obramba pa zelo šibka«. Lahko se rodi le en bister programer s čarobno paličico (beri: svežo idejo o boljšem načinu razpošiljanja oglasov ali celo naprednejšem brskalniku) in pahne Google v pozabo. To se sicer zdi utopija, zato je morebitno iztekanje časa največjim korporacijam trenutno le stranski igralec v igri velikih težav, s katerimi se spoprijema globalni svet. Namreč, danes se »Zemlja« trese pred velikansko revolucijo zaradi čedalje večjega prepada med peščico bajno bogatih in množico obubožanih, česar, kot lahko preberete v današnji izdaji Sveta kapitala, ni uspelo izbrisati ali vsaj zamejiti niti internetu, čeprav so bile ravno demokracija, enakost in svoboda največji cilji pionirjev digitalne revolucije. Tako da možnost dviga civilizacije obstaja kot realna posledica zablode sveta, česar se dobro zaveda tudi izbrana svetovna elita, ki je v minulih dneh priletela v Švico.

Prvi med prvimi, Klaus Schwab, je ob odprtju foruma dejal: »smo na prelomnici zgodovine človeštva. Zdaj moramo oblikovati prihodnost« … Torej, ne le Schwab, ampak vsi tam dobro vedo, da so kot odstotek najsrečnejšega človeštva dolžni preostalim 99 odstotkom človeštva, a žal njihova skrb ostaja le na jeziku. V dejanjih pač ne. Žalostno ali, če sem nekoliko cinična, logično, navsezadnje se je težko odpovedati privilegiju zasebnih letov v luksuznih letalih in helikopterjih ... sploh ko privilegij postane navada. Lačni otroci gor ali dol.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

mnenja

Borzni komentar: Centralne banke zopet v ekspanzivni denarni politiki

Ob tem, ko je pozornost trgov toliko uprta v delovanje centralnih bank, se odlično razpleta zgodba s sezono objave poslovnih rezultatov.

mnenja

Znanstvena fantastika ali poslovna realnost

Znani futurolog in preučevalec voditeljstva Keith Coats pravi, da je voditeljstvo vedno stvar konteksta, v katerem živimo in delujemo. Kakšen je naš trenutni in kakšen prihajajoči kontekst?

mnenja

Milenko Boroja: Dober vodja je prvi, ki posluša in zadnji, ki govori

Splošno je znano, da zaposleni odhajajo ne zaradi podjetja temveč zaradi ljudi, ki jih vodijo. Kljub temu imajo v nekaterih podjetjih sisteme upravljanja z zaposlenimi in ne vodenja zaposlenih.

mnenja

Dr. Makovec Brenčič: kaj zares (še) šteje

Kaj res potrebujem in ne le, kaj vse bi si želel? Še bolj pomembno - kaj si z manj viri lahko (še) privoščim?

Komentarji: