Mirna plovba?

Vodilni menedžerji večine slovenskih podjetij se tako mirni kot letos že dolgo niso odpravili na poletni oddih. Jadra gospodarstva lovijo veter ugodnih trendov iz mednarodnega okolja, kar daje slutiti, da bo med plovbo proti horizontu letošnjega in prihodnjega leta treba manevrirati med vse redkeje posejanimi političnimi in finančnimi čermi.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Toda pomorščaki vedo, da ni časa za popolno sproščenost. Vsake bonace je enkrat konec. Kljub prvovrstnim kratkoročnim gospodarskim napovedim bo prihodnost vselej prinesla kakšno nevihto, če že ne korenitih okoljskih sprememb. Te je prav ta teden napovedal glasen pok na Antarktiki, od katere se je po več mesecih čakanja odlomila ena največjih ledenih gora v polpretekli zgodovini.

Ledena masa, ki naj bi tehtala 1000 milijard ton, se razteza čez 5800 kvadratnih kilometrov, kar je enako približno štirim površinam Londona in več kot četrtini Slovenije. To je šele začetek, opozarjajo strokovnjaki in dodajajo, da lahko sproži zaporedje dogodkov, ki bodo v ne tako daljni prihodnosti dvignili gladino morja za deset centimetrov.

Razveseljiv razplet dogodkov za kratkovidnega lastnika hišice v drugi vrsti obmorskega naselja napoveduje hitrejši tempo korenitih podnebnih sprememb. Hitrost teh bo med drugim posekal tudi prihod četrte ali celo pete industrijske revolucije, ki se jasno slika izključno pred očmi lažnih prerokov. A obrisi gospodarske prihodnosti so vidni vsem, ki so pripravljeni napeti čute. Na našo žalost jih večina živi na drugi strani Atlantika, kjer podjetja že nekaj časa aktivno vlagajo v neotipljivi kapital, v blagovne znamke, patente in – kar je najbolj ključno – kadre.

Vprašanje o tem, kakšno vlogo bodo ljudje igrali v digitalni in robotizirani prihodnosti, dobiva po eni strani povsem obrobni značaj, po drugi pa postaja pomembno kot še nikoli. Ko ljudje ostanejo brez poslanstva, začnejo namreč hitro početi neumnosti, ki se z brnenjem motorjev letalonosilk in švistenjem raket napovedujejo že danes.

Več iz rubrike