Kaj sem se o podjetništvu naučila iz joge – 2. del

S prakso joge sem se naučila sprejeti sebe in svet, ki ga soustvarjam...
Fotografija: Joga in meditacija sta mi pomagali umiriti negativne misli, notranjega kritika in sindrom vsiljivca. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Joga in meditacija sta mi pomagali umiriti negativne misli, notranjega kritika in sindrom vsiljivca. Foto: Getty Images

Spoznala sem, da nimam vseh odgovorov na vprašanja in da jih nikoli ne bom imela. V tem in v spoznanjih, ki jih v tej in prejšnji kolumni (Povezava: Kaj sem se o podjetništvu naučila iz joge – 1. del) delim z vami, so se v meni rodili umirjenost, samozaupanje in samozavest.
 

Skrb za vsesplošno počutje
 

Vsak dan sprejmemo ogromno večjih in manjših odločitev. Ena takšnih je, kako se želim počutiti, ko se zjutraj zbudim, tik preden moja stopala naredijo prvi korak. Bo dan poln pozitivne energije, sem motivirana, žalostna, zadovoljna, izpopolnjena, izgubljena, tesnobna?
 
Z vadbo joge, ko sem po nekaj letih telesne vadbe v svoj vsakdan počasi spustila še redno umsko vadbo v obliki meditacijskih tehnik, sem se začela zavedati pomena iskanja dobrega počutja v vsaki dnevni odločitvi. Od priprave zdravih in uravnoteženih obrokov, kakovostnega spanca, gibanja pa vse do smiselnega dela, ki je povezano z mojim namenom v svetu.

Joga mi je pomagala najti pot do sebe in z notranjim dialogom, ki se v meni razvije, ko se prepustim gibu, ki ga uskladim z dihanjem, spoznavam svojo globino, želje, poti. Vse to mi pomaga pri delu, komuniciranju, grajenju zdravih odnosov, najprej do sebe in nato vseh meni dragih ljudi.
 
Če se v svojem telesu in mislih počutiš dobro, lažje sprejemaš odločitve, na lenobno ponedeljkovo jutro najdeš motivacijo in prepoznaš malenkosti vsakdana, ki bi sicer neopažene šle mimo.

Misli imajo ogromno moč. Foto: Getty Images
Misli imajo ogromno moč. Foto: Getty Images

 

Opuščanje nadzora
 

Po naravi sem nadpovprečno nagnjena k nadzorovanju vseh delov življenja in z leti sem se morala naučiti opuščati vajeti. Kmalu po tem, ko sem v življenje vpeljala jogo, sem prišla do spoznanja, da v trenutku, ko stopim na joga podlogo, običajno spustim potrebo po nadzoru. Sprva tuj občutek sem zamenjala z občutkom izpopolnitve, ko se z gibanjem in usklajevanjem dihanja prepustim, da me čez prakso vodi telo. Ko se torej predam gibom in premikom, ne da bi pri tem razmišljala, kateri korak je naslednji.
 
Če je za menoj še posebej naporen delovnik, je joga tista, ki ji prepustim, da me vodi med položaji. Z njo lovim trenutke brez misli, brez načrtovanj in analiziranj.
 

Potrpljenje

 
Tako kot rast podjetja pride s časom, se tudi jogijska praksa razvija skozi čas. Če želimo odkrivati sposobnosti naših teles in misli, moramo biti potrpežljivi in si dovoliti čas. Joga je odličen način krepitve potrpljenja, ki ga lahko prenesemo tudi na ostale dele življenja.
 

Samozavest  


S pomočjo joge in kasneje meditacije se je začela v meni graditi bolj pozitivna samopodoba, s katero sem razvijala bolj samozavestno miselnost. Ta je ključna za vse podjetnice in podjetnike ter vodje, ki moramo v različnih situacijah pokazati svoj pogum.
 
Joga in meditacija sta mi pomagali umiriti negativne misli, notranjega kritika in sindrom vsiljivca. Sčasoma sem spoznala, da na življenje in prihodnost gledam pozitivno ter da me misli, kaj vse bi lahko šlo narobe, več pretirano ne lovijo. S tem sem odprla prostor za vizualiziranje izidov, ki jih želim doseči, in poti, po katerih želim stopati.
 

Ustvarjalnost

 
Pri jogi lahko enak položaj narediš na tisoč in en način, pri tem pa se učiš različnih pristopov in načinov razmišljanja. Med prakso se pogosto postavim v zunanjo opazovalko, kar mi pomaga, da tudi pri svojem delu najdem način zunanjega in neobremenjenega vpogleda v določen izziv. Danes hitreje in uspešneje pridem do rešitev in izbire odločitve, pri tem pa me nenehno spremljata potrpljenje in samozaupanje.
 
Kot pri vseh stvareh na svetu tudi v jogi ni čarobne formule. S konsistentno vadbo se razvijeta telesa in umska moč, ki lahko odlično dopolnita tudi delovanje v delovnih procesih in življenju na sploh.
 
 

Več iz rubrike