Kadar že nekaj stopnic predstavlja problem, je selitev nujna

Starejša gospa v ogromni hiši z debelimi zidovi se greje ob kuhinjski peči, ostali prostori so hladni. Spi v jedilnem prostoru, spalnica in kopalnica že dolgo samevata. Upokojenec v visokem stanovanjskem objektu brez dvigala je odvisen od dobre volje sosedov, sam po stopnicah že nekaj časa ne more več.
Fotografija: Delež starejšega prebivalstva v Sloveniji vztrajno narašča, zato je tudi vedno več starejših Slovencev, ki v nekem življenjskem obdobju postanejo ujetniki lastnih domov. Foto Unsplash
Odpri galerijo
Delež starejšega prebivalstva v Sloveniji vztrajno narašča, zato je tudi vedno več starejših Slovencev, ki v nekem življenjskem obdobju postanejo ujetniki lastnih domov. Foto Unsplash

Položnic ne plačuje, pošta je predaleč, banka tudi. En napačen korak in lahko pristane v bolnišnici. To je kruta realnost, s katero se srečujem skoraj vsak dan. Posamezne življenjske zgodbe so neverjetne in žalostne, mnoge pretresejo.

Delež starejšega prebivalstva v Sloveniji vztrajno narašča, zato je tudi vedno več starejših Slovencev, ki v nekem življenjskem obdobju postanejo ujetniki lastnih domov. Več kot 90 odstotkov jih živi v lastniških hišah ali stanovanjih, ki so praviloma, ko otroci odrastejo in odidejo na svoje, zanje prevelika, predraga in predvsem ne dovolj praktična in varna. Starejša generacija je v sedemdesetih in osemdesetih letih gradila velike hiše, namenjene bivanju več generacij. Številni ljudje v zadnjem obdobju ugotavljajo, da so nepremičnine, v katerih živijo, potratne. Plačujejo visoke stroške, težava pa je še večja, ker ne zmorejo več premagovati ovir zaradi poslabšanja zdravja. Trgovine in zdravstvene ustanove so predaleč, odvisni so od družine, prijateljev ali sosedov.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je konec lanskega leta v Sloveniji živelo že skoraj 400 tisoč prebivalcev, starejših od 65 let, kar je malo manj kot 20 odstotkov celotne slovenske populacije. Marsikomu je misel na to, da bi v starosti prodal dom, v katerem je preživel večino življenja, neprivlačna. A ni nujno tako. Znano je, da so starejši previdnejši pri življenjskih odločitvah in premišljeno razpolagajo s svojim premoženjem. V večini primerov je mogoče ob menjavi nepremičnine ustvariti razliko v ceni in s tem prodajalcem zagotoviti mirnejše in udobnejše življenje, s tem pa včasih tudi olajšati breme, ki ga lahko nosijo njihovi bližnji. Tako se izognemo morebitnim družinskim nesporazumom, starejšim ljudem pa to zagotovi večjo neodvisnost in finančno svobodo.


Kadar za nekoga že nekaj stopnic predstavlja velik problem, je selitev nujna. Kljub temu mnogi starejši ljudje ne želijo ali nimajo energije za prodajo starega bivalnega prostora in nakup novega. Take ljudi želimo spodbuditi, da s prvim, začetnim pogovorom odženejo strah pred selitvijo v nov dom. Če starejši človek ostane sam, je še toliko pomembneje, da ima vse najnujnejše storitve pri roki, pa tudi, da ga otroci, prijatelji in znanci lahko obiščejo in vedno najdejo parkirišče ob stanovanjskem bloku. Tudi vnuki se bodo veselili obiska pri dedku in babici, še posebej, če živita v bližini igrišča in parka.

Spominjam se starejšega para, živela sta v veliki stanovanjski hiši v predmestju Ljubljane, sama v 240 m2 veliki hiši. Za vrt nista mogla več skrbeti, stroški vzdrževanja so naraščali. Po prodaji sta se preselila v moderno dvosobno stanovanje z dvigalom in parkirnim mestom. Rekla sta, da sta ju nakup in nova energija stanovanja poživila in za deset let pomladila. Imela sta več časa, ostal pa jima je tudi znaten znesek kot razlika pri prodaji, ki sta ga imela na voljo poleg pokojnine. Pred kratkim smo našli starejšemu paru, ki je živel v četrtem nadstropju stanovanjskega bloka brez dvigala, ustreznejše manjše stanovanje z dvigalom za isto ceno v neposredni bližini. Taki kupci velikokrat povedo, da jim je žal, da se za nakup niso odločili že prej. A vseeno – bolje pozno kot nikoli. Take srečne zgodbe, ki mi narišejo nasmeh na obraz, imam najraje.

Številni ljudje v zadnjem obdobju ugotavljajo, da so nepremičnine, v katerih živijo, potratne. Foto Pixabay
Številni ljudje v zadnjem obdobju ugotavljajo, da so nepremičnine, v katerih živijo, potratne. Foto Pixabay


Uspešno zaključeno poglavje menjave nepremičnine lahko pozitivno vpliva tudi na začetek nečesa novega, svežega. Mlade družine se namreč pogosto odločajo prav za nakup nepremičnin, ki so bile pred tem v lasti starejših prebivalcev. Take bivalne enote so običajno lepo ohranjene in velike. Za družine najdemo predvsem otrokom primeren, varen in prostoren stanovanjski objekt. Pri tem je zelo pomembno, da je nov dom v bližini parka, vrtca, šole, igrišča, trgovine, zdravstvene ustanove in kulturnih centrov.

Cene hiš so se tudi podražile, predvsem v okolici Ljubljane, ker predvsem družine ugotavljajo, da je bolj smiselno kupiti manjšo hišo, kot novejše trisobno stanovanje v Ljubljani. Nekateri pa hiše kupujejo celo skupaj s starši.

Kupci so dobro informirani o tržnih cenah in ne kupujejo za vsako ceno, tudi če nepremičnina ustreza njihovim željam. Vsi pa tudi želijo, da je celoten postopek izpeljan v skladu z nepremičninsko in davčno zakonodajo. Le skrbno izvedena transakcija lahko omogoči, da bo bivanje v novem domu prijetno, udobno, varno in polno lepih doživetij.Stanka Solar, direktorica podjetja Stan nepremičnine
 

Več iz rubrike