Drugo mnenje: Kako zaupati?

Kako zaupati neznanemu in še neuveljavljenemu ponudniku naložb v svetu financ?
Fotografija:   Stem, ko rastejo priložnosti, se na drugi strani povečujejo tudi nevarnosti, ki nam pretijo. Slovenija ni nobena izjema ... Foto: Reuters
  Stem, ko rastejo priložnosti, se na drugi strani povečujejo tudi nevarnosti, ki nam pretijo. Slovenija ni nobena izjema ... Foto: Reuters

Preprostega odgovora na to vprašanje ni. Deloma sva na to vprašanje poskusila odgovoriti tudi s svetovalcem Davidom Vegljem v enem izmed zadnjih podcastov. V kolikor ne veste veliko o ponudniku oz. naložbi, to ne pomeni, da je le-ta slaba, pomeni le to, da nimate veliko znanja o tej določeni naložbi.

Prvo, za kar bi morali v takem primeru poskrbeti, je to, da pridobite čim več informacij, na podlagi katerih si lahko ustvarite sliko o njem. Praksa tako v Sloveniji kot tudi v tujini je, da investicijske družbe ustanavljajo osebe in podjetja, ki imajo na tem področju že nekaj izkušenj oz. vidijo v tem priložnost za širitev svojega poslovanja. Pozanimajte se, ali gre za dobro stoječe podjetje. S čim se ukvarja? Je imelo kdaj težave?

Ko oz. če ugotovite, da je podjetje zdravo in stabilno, se lotite same investicije. Za kaj bodo namenjena vaša sredstva? Za kakšen tip naložbe gre? Kakšen je potencial? Kakšno je tveganje? Na katerih trgih se bo delalo? Kakšen je najslabši možni scenarij?

V kolikor gre za naložbo, mora v ozadju obstajati vsa potrebna dokumentacija, tako da težav s pridobivanjem le-te ne bi smeli imeti. V nasprotnem primeru se vam že lahko prižge prva rdeča luč.

V zadnjem koraku pa se osredotočite tudi na osebo, ki vam to naložbo ponuja. Je vredna zaupanja? Je bila v preteklosti udeležena v sumljivih poslih? Ima dovolj izkušenj in za sabo tudi analitsko podlago in znanje? V kolikor pri vseh teh korakih dobite zadovoljive odgovore, zadevo vsaj še en dan prespite. Za mnenje lahko vprašate tudi nekoga, ki ima na tem področju več izkušenj.

Jasno je, da živimo v svetu, kjer je vsak dan več priložnosti. A s tem, ko rastejo priložnosti, se na drugi strani povečujejo tudi nevarnosti, ki nam pretijo. V Sloveniji smo bili od osamosvojitve do danes priča številnim finančnim prevaram, pri katerih bi sicer prav vsaka padla že pri tem, če bi pregledali udeležence in kdo ponuja naložbe, torej še preden bi prišli do njihovega »potenciala«. Pri preverjanju samih produktov pa skrbnega pregleda ne bi prestal niti eden.

Torej raziščite podjetje in naložbo ter poskrbite, da je oseba, s katero delate, vredna zaupanja. Čeprav smo ljudje bolj kurativna kot preventivna bitja, se je vseeno pred vsakim poslom ali dolgoročnim sodelovanjem s finančnim svetovalcem dobro vprašati, kaj želimo od njega in ali mu lahko zaupamo. Skozi odnos pa moramo paziti, da le-tega ne izgubimo. Brez zaupanja namreč teka na dolge proge ni.

Več iz rubrike

Komentarji: